Elronthatatlan mézeskalács, ami azonnal puha - Szuper alapreceptet mutatunk
Az ünnepi szezon elmaradhatatlan finomságát könnyű elkészíteni, és még a lakást is megtölti mennyei illattal.
Ha finom falatokról van szó, még mindig tarja magát az a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás. Ám karácsonykor a legtöbb családnál szinte ugyanazok kerülnek a süteményes tálcára: ez legtöbbször a bejgli, a zserbó és az elmaradhatatlan mézeskalács.
Utóbbi elkészítése több okból is elmaradhatatlan része a készülődésnek. A szaggató formájától függően szinte bármit életre lehet kelteni, legyen az emberke vagy valamilyen állat, és ez akár remek közös program is lehet, ahol gyerek van a háznál. De amellett sem szabad elmenni, hogy isteni és illatos finomság, ami jól elkészítve mindenki kedvencévé válik majd.
Könnyű alaprecept, ami azonnal puha lesz
Ez a könnyű alaprecept főként azoknak jó, akik szeretnék gyorsan, akár egy órán belül a tányérra tenni az illatozó, finom süteményt, hiszen díszítés nélkül nagyjából 40 percet vesz igénybe az elkészítése. Emellett azoknak is ideális, akik nem szeretik, ha egy desszertben az cukros íz dominál, elnyomva minden mást, hanem csak kellemesen, élvezhetően édesek.
Az azonnal puha mézeskalács hozzávalói:
- 30 dkg porcukor
- 1 kg liszt
- 30 dkg margarin
- 250 ml méz
- 3 db tojás
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 tasak mézeskalács-fűszerkeverék
A tésztához ízlés szerint lehet még vaníliaaromát, narancshéjat vagy gyömbért is adni.
Először keverd össze a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát. Ehhez jöhet a többi alapanyag, a margarint ajánlott egy pár másodpercig a mikróban olvasztani, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni. Fontos addig gyúrogatni, egyengetni, mígnem egy szilárd, jó keménységű tésztamassza válik belőle.
Ezután a tésztát szedd három részre, majd egy sodrófa segítségével nyújtsd ki nagyjából fél centiméteresre, ne legyen se túl vékony, se nagyon vastag. Jöhet a szaggatás, amihez mindenki a számára legkedvesebb formákat használhatja. Érdemes a kiszaggatott figurákat egy sütőpapírral bélelt tepsiben egymástól kicsit távolabbra helyezni, hiszen a hőtől megdagadnak, és úgy akár össze is nőhetnek. Alsó-felső sütéssel, 180°C-on 10 perc után ki lehet venni. Bár először a közepe talán nem tűnik majd eléggé átsültnek, de ez, ahogy kihűl, megszilárdul, és ettől lesz mindig istenien puha.
A díszítés sem maradhat el
A mézeskalácsban az íze mellett pont az a jó, hogy szabadon szárnyalhat a képzelet, és mindenki úgy díszíti fel, ahogy csak szeretné. A jól kikevert cukormáz lényege, hogy ne legyen folyós, inkább sűrűbb állagú, hogy jól lehessen vele dolgozni, vagy akár a mézeskalács házikók esetében ragasztóként is tudjon funkcionálni. Ehhez csupán két összetevőre van szükség: 30 dkg porcukorra és 2 tojásfehérjére.
A két tojásfehérjét robotgéppel kell félig folyós, félig habállagúra felverni, majd szitálva, apránként jöhet bele a porcukor, amit a legcélszerűbb egy spatulával beleforgatni. Speciálisan sütemények díszítésére való habzsákot, de akár egy egyszerű, levágott szélű zacskót is lehet használni, és kezdődhet a dekorálás.
Imádni való és nagyon illatos mézeskalács házikók - Otthon is megsüthetőek könnyen
Egyszerű, mégis látványos házikókat mutatunk, amiket a gyerekekkel is elkészíthetsz.
Imádni való és nagyon illatos mézeskalács-házikók - Otthon is megsüthetőek könnyen
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)