5 olcsó, de látványos karácsonyi dekortipp
Nem kell vagyonokat költened azért, hogy az otthonodat ünnepi díszbe öltöztesd! Némi színes szalag és néhány gyufásdoboz csodákra képes.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony talán legizgalmasabb része az ünnepre való készülődés időszaka. Amikor még hetek vannak hátra, de az ember valahogy nem bírja ki, hogy ne tegyen egy-egy díszt a lámpára, vagy hogy ne kezdje lassan beszerezni a karácsonyi dekoráció kellékeit.

Ahhoz azonban nem kell ezreket költened, hogy az otthonodat ünnepi hangulat töltse be: elég egy kis kreativitás, néhány tavalyról maradt dísz és egy szabad délután. Tippjeinkkel ráadásul egyedivé teheted az otthonod!

Kezdd a székekkel!

Mielőtt tehát felkapnád a táskád, és már rohannál is a legközelebbi üzletbe, nézz körül egy kicsit otthon, nem maradt-e véletlenül valamennyi szalag a tavalyi karácsonyról. Na ugye! Ez éppen megfelelő lesz arra, hogy az étkező unalmas székeit is karácsonyi ruhába öltöztesd. Fogd a szalagot, és a szék egyik hátsó lábát tekerd be vele! Kezdd alulról, és egyenletes spirál-alakban addig tekerd, amíg a támlához nem érsz, a végén pedig köss rá egy nagy masnit! Jöhet is a következő szék!

Készíts elő-karácsonyfát!

Bizonyára néhány karácsonyfadísz is akad otthon, amit már – valld be nyugodtan – idén nem terveztél feltenni a fára. Nem baj, a minifára tökéletes lesz!

Ha esetleg néhány fenyő- vagy műfenyő-ágat is találsz a spájzban, nyert ügyed van, ha viszont ezek nem állnak rendelkezésre, akkor keress fel egy hobbiüzletet, ahol néhány száz forintért akár fél tucat műfenyő-ághoz is hozzájuthatsz. Tedd őket egy vázába, a „kerekebb” hatás érdekében hajlítsd kifelé az ágait, és díszítsd fel a tavalyi díszekkel! A minifa akkor mutat a legjobban, ha egyszínű, lehetőleg sötétebb árnyalatú vázát választasz, és nem a legnagyobb díszeket aggatod az ágaira.

Ajándéközön gyufából

A karácsonyról a fények, a finom mézeskalács- és fenyőillat mellett bizonyára neked is a gyönyörű papírba csomagolt, hatalmas masnikkal átkötött, meglepetésekkel teli csomagok jutnak eszedbe. Miért ne töltenéd be ezzel a hangulattal az egész lakást? Ehhez pedig nincs is másra szükség, mint néhány doboz gyufára, díszkötöző szalagra, csomagolópapírra és ragasztóra.

Ragassz össze három gyufásdobozt, majd csomagold be, az így készült ajándékcsomagocskát pedig kösd át a díszpapírhoz illő szalaggal – a masni nehogy lemaradjon! Akassz belőlük a kilincsekre, az ablakokra, a tükör sarkára vagy a lámpára! Annál jobb, minél több helyen találkozni a kis ajándékokkal a lakásban.

Karácsonyi falidísz haladóknak

A következő díszhez már egy kicsit több ügyességre, és legfőképpen kitartásra van szükség, az eredmény azonban kárpótol majd.

Kezdd mindjárt a hozzávalókkal:

  • kemény kartonpapír - minél nagyobb, annál jobban mutat majd a dísz, de egy 40 cm x 40 cm nagyságú éppen megfelelő
  • egy csomag zöld szizál - hobbiboltban kapható, egy csomag ára 3-400 forint
  • szárított virágszirmok - használhatsz illatát vesztett potpourri-t is, abban még különböző termések is vannak
  • aranyszínű termések - bármelyik hobbiboltban találni, ára hasonló a szizáléhoz
  • szárított narancsszeletek - ezt is lehet kapni, jobban megéri azonban, ha saját magad szárítasz
  • fahéjrudacskák
  • egyéb termések, amelyekről úgy gondolod, hogy jól mutatnak majd a díszen
  • folyékony ragasztó
  • arany színű cérna

Tudtad?
A szizál a Brazíliában és Kelet-Afrikában termesztett Agave Sisalana leveléből készülő szerves rostanyag. A szálakat a húsos levelek préselésével nyerik ki, majd mossák, szárítják és különválasztják. Rendkívül tartósak és időtállóak, ennek köszönhetően előszeretettel használják kötelek és szőnyegek alapanyagaként.

Elsőként rajzold meg a csillagot a kartonpapíron, majd vágd ki! Fogd a szizált, és válaszd szét vékonyabb tincsekre! Kend be a kartoncsillagot vastagon ragasztóval – a hátoldalát is beragasztózhatod, annál biztosabban tapad majd rá a szizál -, és kezdd el a tincsekkel betekerni a csillag szárait! Ha egy tinccsel kész vagy, szorosan tekerheted mellé a következőt!

 Ha minden szárral végeztél, a maradék szizált formázd olyan alakúra, amellyel befedheted a csillag szabadon maradt részét. Ne spórolj az anyaggal, hiszen ez képezi majd a dísz alapját! Elképzelhető, hogy úgy érzed majd, hogy nem ragadt oda eléggé a szizál a kartonhoz. Erre nincs is jobb megoldás, mint fogni a hajlakkot, és alaposan befújni vele az egész csillagot!

Miután megszáradt a lakk, felteheted rá a terméseket. Egyesével ragasztózd be a szirmokat jó alaposan, és ragaszd őket a szizállal befedett csillagra! Ragassz rá néhány narancsszeletet, a fahéjrudakat, a terméseket, és néhány helyre tegyél az aranyra fújt darabokból is. Minél több termést teszel rá, annál dekoratívabb lesz - az arany termésekkel azonban csak csínján.

Ha ezzel végeztél, pihenj egy kicsit. Főzz magadnak egy finom karácsonyi teát, és várd meg, míg megszárad a ragasztó. Utolsó lépésként óvatosan, de szorosan tekerd be az egész díszt az arany cérnával! Ebből viszont annyit tehetsz, amennyi csak tetszik! Végül köss a karácsonyi csillagod sarkára szalagot, és akaszd fel a falra!

Ezt is szeretjük