2 bevált tipp a narancs szárítására: a legszebb természetes dekoráció készülhet a karikákból
A szárított narancs sokoldalúan használható fel az ünnepi dekorációban.

szárított narancs
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karácsony közeledtével sokan ünnepi dekorációval csinosítják az otthonukat. Előkerülnek az égősorok, korábban gondosan elcsomagolt díszek, és nehéz megállni, hogy az ember újakat is beszerezzen vagy készítsen. 

A saját készítésű díszek nagy előnye, hogy az alkotás önmagában is jó élményt jelent, még akkor is, ha a végeredmény nem lesz maradéktalanul tökéletes. A természetes díszítést kedvelőknek kiváló alapanyag a narancs, amiből meseszép dekor készülhet, ehhez viszont egy egyszerű, ám annál fontosabb teendőt el kell végezni, ez pedig a narancskarikák kiszárítása. A jutalom, hogy közben illatozni fog a lakás.

Így szárítsd a narancsot

A szépen kiszáradt narancskarikák kedves látványt nyújtanak, különösen az ablak elé lógatva, ahol a fény átszűrődhet rajtuk. A narancsdíszek elkészítésének sarkalatos pontja a szeletek szárítása, ami többféleképpen is történhet, érdemes néhány szempontot figyelembe venni a folyamat során. 

A kemény, tömör tapintású és szép héjú gyümölcs vásárlását követően a karikák vastagságának eltalálása az első teendő, a túl vastag szelet kiszárítása nagyon sokáig tart, a vékonyak viszont könnyen megéghetnek, jó, ha körülbelül fél centi vastagságúra törekszel, de egy centiméteresnél semmikképp se legyen vastagabb. Sütőben és a radiátoron is végezheted a műveletet, előbbi előnye a gyorsaság, ám a fűtési szezonban a spórolás jegyében a radiátor jobb választás lehet, ha van néhány napod a procedúrára.

Fűtőtesten

A fűtőtesten a hőmérséklettől függően néhány napot vesz igénybe a folyamat. Mielőtt rátennéd a narancsot, egy éjszakára tedd a szeleteket egymás mellé egy törölköző egyik felére, majd takard le őket az anyag másik felével. Ez segíti a műveletet, mert felszívja a gyümölcs nedvességének egy részét. Másnap vágj sütőpapírból megfelelő méretű csíkot, tedd a radiátorra és sorakoztasd rá a narancsszeleteket. Ha módod van rá, naponta többször forgasd át a karikákat. 

Sütőben

Ha mégis a sütő mellett döntesz, a sütőrácsra fektess sütőpapírt, majd helyezd rá egymás mellé a narancskarikákat. Először állítsd 100 fok környékére a hőmérsékletet, és légkeveréssel süsd a szeleteket 1-1,5 óráig. Közben időnként forgasd meg őket. Vedd lejjebb a hőfokot egy kicsit, 50-60 fokra, és süsd addig a karikákat, amíg kopogósra száradnak. Ha kész, érdemes egy napot pihentetni, mielőtt díszeket készítenél belőlük. 

A szárított narancsszeletekben az a jó, hogy nem kell túlbonyolítani velük a díszítést, mindenképp szépen mutatnak majd. Ragaszthatod őket koszorúra, készíthetsz belőlük füzért, de egyesével is felfűzheted őket karácsonyfadísznek. Feldobják az ajándékcsomagolást és az ünnepi terítéket is. Ha különböző gyümölcsöket választasz, például grépfrútot is szárítasz a narancs mellé, még izgalmasabb lesz a színek játéka. A díszekben kombináld a szeleteket egész fahájjal, tobozokkal, fenyőággal, szalagokkal. 

8 meseszép adventi dekor a természet kincseiből

A természetes anyagokból készített adventi dekorációknak több előnyük is van: nemcsak szépek, hanem olcsók is, hiszen az egy-egy séta alkalmával összegyűjtött kincsek ingyen vannak, a ragasztó vagy a fonal pedig nem kerül sokba, így nem kell több ezer forintot ott hagyni a boltokban. Ráadásul ezeket a díszeket bárki a saját ízlése szerint formálhatja, ami még kedvesebb, személyesebb és melegebb hangulatúvá varázsolja az otthont. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük