Ne dobd ki a narancs héját! Készíts belőle finom illóolajat
A házi narancsillóolajhoz nem kell más, mint alkohol és narancshéj. Csakugyan egyszerű elkészíteni.

narancs illóolaj nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A narancs héját is érdemes hasznosítani, ugyanis nagyon egyszerűen finom illóolaj készíthető belőle.

Akár karácsonyi ajándéknak is csodálatos, de hideg téli estéken párologtatóra csepegtetve, illetve szaunázáshoz, testápolóhoz adva is lehet használni, sőt, kevés tengeri sóval összekeverve mennyei bőrradírt is lehet készíteni vele. Az olajhoz nem kell más, mint a pucolás után megmaradt narancshéj és egy kis tiszta alkohol, vagy esetleg vodka.

Az értékes narancshéj

Már három-négy nagyobb narancs héjából egy kis adag finom, illatos illóolajat lehet készíteni.

Hozzávalók:

  • narancshéj,
  • tiszta alkohol - de megteszi például a vodka is, ha nem szeretnéd a gyógyszertárban beszerezni,
  • jól záródó kis üvegcse - ez lehet akár egy kisebb befőttesüveg,
  • papírtörlő,
  • vékony muszlinanyag - jó a géz is vagy például egy vékony konyharuha.

Első lépés: szárítás

Alaposan mosd meg, töröld át, majd pucold meg a narancsot. Ezután távolítsd el a belsejéből, amennyire lehet, a fehér részt. Tedd egy papírtörlőre, és szárítsd meg. Fontos, hogy ne tedd ki tűző napra.

narancshéj száraz
Fotó: w-ings / Getty Images Hungary

Nyáron jó, ha szellős, félárnyékos helyre teszed, télen pedig langyos helyre tedd, amit nem ér közvetlenül meleg. A radiátor erre nem alkalmas. A teljes száradás - páratartalomtól függően - általában két napot vesz igénybe, de gyorsíthatod is a folyamatot, ha vékonyabb csíkokban szárítod a gyümölcs héját.

Második lépés: áztasd alkoholba!

A kiszáradt narancshéjat vágd kisebb darabokra egy éles késsel, ezeket szórd egy alaposan kimosott, megszárított üvegbe. Melegíts vizet, amikor már forró, de még nem forr, akkor tedd bele a vodkás üveget, és hagyd átforrósodni. Erre azért van szükség, mert a meleg alkohol oldja majd ki az illóolajat a gyümölcs héjából. Ezután öntsd rá a narancshéjra, amíg teljesen el nem lepi.

narancs olaj kép

Rázd össze a hozzávalókat, majd amennyire lehet, zárd le légmentesen az üveget. Hagyd legalább három napot ázni, néha meg-megrázva az üveget. Minél tovább hagyod állni, annál hatékonyabban kioldódik a narancs héjából az illóolaj.

Harmadik lépés: párologtatás

Szűrd le az olajat egy vékony muszlinanyag segítségével, préseld ki a héjakból is a folyadékot. Fedd be a tálat papírtörlővel vagy egy vékony anyaggal, ügyelj rá, hogy az anyag ne lógjon bele a folyadékba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hagyd így állni száraz, melegebb helyen, majd amikor az alkohol elpárolgott - ezt majd az illatáról állapíthatod meg, amikor már nem érzed az alkoholt, akkor elkészült -, ami az edény alján megmarad, sűrű, narancssárga folyadék, az maga az illóolaj. Ha jól sikerült, és kedvet kaptál más illóolaj készítéséhez, hasonló módon a citrom héját is felhasználhatod.

Illóolajok az elalváshoz

Illatzsákban, párologtatón keresztül vagy pár csepp illóolajat az ágyneműre cseppentve is használhatod az illóolajokat. Mindegyik nyugtatólag hat az idegekre, segítenek lecsendesíteni az elmét, ezzel segítve az elalvást.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük