Ne dobd ki a narancs és a citrom héját! Így készíthetsz belőle esszenciát sütikhez
Sütemények, krémek ízesítéséhez nagyon jól használhatóak.

- Angelina Jolie és Brad Pitt középső lánya jól megnőtt: a 14 éves Shiloh olyan magas, mint az anyja
- Détár Enikő és Rékasi Károly fia már 19 éves: Zsigmondból jóképű pasi lett
- Helyesíráskvíz, amit sokan elrontanak: egyelőre vagy egyenlőre, melyik a jó?
- Általános iskolás tananyag: tudod, mi a szófaja a következő szavaknak? Kvíz!
- Magyar is van a világ leghíresebb mémjei között: a rajtuk szereplő emberek így megváltoztak az évek során
Az aromák és kivonatok, főként az olyan citrusféléknél, mint a narancs vagy a citrom, sok sütemény és desszert összetevőjét képezik. Te is készíthetsz erős intenzitású esszenciát belőlük, amelyet bármikor elővehetsz: nemcsak egy pompás ínyencség elkészítésénél használhatod, de ízesíthetsz vele húsokhoz készülő szószokat, sőt, akár a teát, kávét is.
Az esszenciákban az a jó, hogy gyorsan kivitelezhetőek, sokáig elállnak, és a sütemények, krémek készítéséhez nagyon jól felhasználhatóak. Egyedüli időt az igényel, hogy a kész esszenciát pár napig állni hagyd, hogy jobban kioldódjanak az intenzív ízek.
Így készítsd el a narancs- vagy citromesszenciád!
Általában pár alapösszetevő szükséges ahhoz, hogy sikeresen kivitelezd ezt a nem mindennapi, izgalmas projektet. Az aroma előállításához szükséged lesz egy-két darab bio narancsra és citromra, nagyjából 150 milliliter vodkára, illetve pár üvegcsére, amelyekben elkészíted az esszenciát.
Miután alaposan megmostad a gyümölcsöket, héjukat reszeld le, majd az egyik üvegbe a citromhéjat, a másikba a narancshéjat tedd. Egy tölcsér segítségével töltsd meg az üvegeket vodkával, de úgy, hogy teljesen ellepjék a reszelékeket, majd csavard rájuk a kupakokat - parafa dugót is használhatsz. Nagyjából egy hétig hűvös, sötét helyen tárold: fontos állni hagyni, hogy kioldódjanak az alapanyagok ízei, és már használhatod is!
Az ötlet és az elkészítés forrása az akshayapaatram.com. Még több képet ide kattintva találsz.