Ne dobd ki a narancs és a citrom héját! Így készíthetsz belőle esszenciát sütikhez
Sütemények, krémek ízesítéséhez nagyon jól használhatóak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az aromák és kivonatok, főként az olyan citrusféléknél, mint a narancs vagy a citrom, sok sütemény és desszert összetevőjét képezik. Te is készíthetsz erős intenzitású esszenciát belőlük, amelyet bármikor elővehetsz: nemcsak egy pompás ínyencség elkészítésénél használhatod, de ízesíthetsz vele húsokhoz készülő szószokat, sőt, akár a teát, kávét is.

Az esszenciákban az a jó, hogy gyorsan kivitelezhetőek, sokáig elállnak, és a sütemények, krémek készítéséhez nagyon jól felhasználhatóak. Egyedüli időt az igényel, hogy a kész esszenciát pár napig állni hagyd, hogy jobban kioldódjanak az intenzív ízek.

Így készítsd el a narancs- vagy citromesszenciád!

Általában pár alapösszetevő szükséges ahhoz, hogy sikeresen kivitelezd ezt a nem mindennapi, izgalmas projektet. Az aroma előállításához szükséged lesz egy-két darab bio narancsra és citromra, nagyjából 150 milliliter vodkára, illetve pár üvegcsére, amelyekben elkészíted az esszenciát.

Miután alaposan megmostad a gyümölcsöket, héjukat reszeld le, majd az egyik üvegbe a citromhéjat, a másikba a narancshéjat tedd. Egy tölcsér segítségével töltsd meg az üvegeket vodkával, de úgy, hogy teljesen ellepjék a reszelékeket, majd csavard rájuk a kupakokat - parafa dugót is használhatsz. Nagyjából egy hétig hűvös, sötét helyen tárold: fontos állni hagyni, hogy kioldódjanak az alapanyagok ízei, és már használhatod is!

Extra tipp: a citrusos gyümölcsökön kívül készíthetsz aromát levendulából, vaníliából vagy akár mentából is. Karácsonyi ajándéknak is kiváló lehet!

Az ötlet és az elkészítés forrása az akshayapaatram.com. Még több képet ide kattintva találsz.

Dekoráció a természet kincseiből

Ezt is szeretjük