A házi betlehemek fellegvára Nápoly egyik kis utcácskájában található: hihetetlen, milyen figurákat árusítanak
A nápolyi betlehemekben híres focisták, politikusok és a mindennapi életből vett jelenetek is megtalálhatók.

GettyImages-894923446
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karácsonykor itthon is sok családban előkerülnek az előző évben gondosan elcsomagolt, gyakran kézzel készített házi betlehemek. Bármennyire is részletgazdagok ezek a díszek, a nápolyiakkal valószínűleg nem vehetik fel a versenyt.

Az olasz városban ugyanis nagy hagyománya van az ilyen betlehemi jelenetek készítésének, az egyik utcában kifejezetten az ezzel foglalkozó árusok és műhelyek telepedtek meg. 

Rendhagyó betlehemek

A Nápoly óvárosának szívében található sikátorszerű utcácska, a Via San Gregorio Armeno a házi betlehemek, presepiók fellegvára, ahol jóformán minden Jézus születése körül forog. Az árusok sűrű, tömött sorokban pakolják ki portékáikat, a kirakatok mögött pedig több helyen a bábuk és a jelenetek készítésével foglalatoskodnak.

Via San Gregorio Armeno.
Via San Gregorio Armeno.
Fotó: Franco Origlia / Getty Images Hungary

A családokban a mesterség nem egyszer apáról fiúra száll. A szűk utca a turisták egyik kedvenc célpontja a városban, ahol órákig lehet tanulmányozni a kiállított figurákat. Ráadásul az attrakció korántsem korlátozódik a karácsony környéki időszakra, tavasszal és nyáron is beszerezhetők itt a családi betlehemek tartozékai és a szuvenírek. 

A hagyományos házi betlehemek Máriát és Józsefet, a Kisjézus jászolban fekvő figuráját tartalmazzák, valamint a napkeleti bölcseket és a pásztorokat a bárányaikkal, esetleg még néhány jószágot. Ehhez képest a Via San Gregorio Armeno kínálatában egészen meglepő alkotások szerepelnek, kortárs személyiségek, ismert emberek alakjai, híres sportolók és politikusok, a legkülönbözőbb szakmák képviselői, pékek, zöldségesek, kereskedők és háziasszonyok tűnnek fel jellegzetes kellékeikkel a bábuk rengetegében. Mussolini, a Keresztapa és Donald Trump figurája is beszerezhető, hogy mekkora igény van rájuk, azt nem tudjuk. Nápolyban egyébként már a 18. században is megjelentek a kor neves alakjai a felállított jelenetekben.

Meghan Markle és Harry herceg is bekerülhet a betlehembe.
Meghan Markle és Harry herceg is bekerülhet a betlehembe.
Fotó: Kontrolab / Getty Images Hungary

Assisi Szent Ferenchez köthető az első

Olaszországban általában a szeplőtelen fogantatás ünnepén, december 8-án állítják fel a családok a karácsonyfát, és sokan ekkor kezdenek hozzá a családi betlehemek építéséhez is. Gondosan megtervezik a kompozíciót, ha szükséges, megvásárolják a további hozzávalókat. Szentestére elkészül a mű, és a Kisjézus is bekerül a jászolba. A betlehemek gyakran zsúfoltak, hiszen a kötelező szereplőkön túl a mindennapi életből vett jelenetekkel is kiegészülnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az első betlehem megrendezését Assisi Szent Ferencnek tulajdonítják, aki emberekből és állatokból álló jelenetét egy Greccio közeli barlangban rendezte meg. Az eljárás a szerzeteseinek köszönhetően előbb Itáliában, majd az egész keresztény világban meglehetős népszerűségre tett szert. Idővel pedig az élő szereplőket a templomokban felállított betlehemekben felváltották a különböző környezetbe helyezett, gondosan megmunkált bábuk.

A Via San Gregorio Armenóban ezeknek a figuráknak egy másik hagyománya is létezik, az ókorban ugyanis az utcában állt Ceres istennő temploma, akinek a hívek a közelben készített, kis méretű terrakottaszobrocskákat is felajánlottak. A régi épület helyén ma a San Gregorio Armeno barokk templom áll, a környéken készülő bábuk pedig a házi betlehemekbe kerülnek. 

Készíts békebeli betlehemest a gyerekekkel: egyszerűek, nekik is menni fog

A betlehemi jelenet minden karácsony kedves és meghitt kelléke és dísze. A szeretetre, a család fontosságára és az ünnep lényegi mondanivalójára emlékeztető csoportot gyerekekkel is el lehet készíteni.

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük