Gordon Ramsay-süti karácsonyra: mini csokis kekszek földimogyorós grillázzsal
Isteni édesség az ünnepekre.
Csodálatos sütemény, melyben tökéletesen egyesül a gazdag, omlós tészta, a selymes csokoládékrém - párizsi krém vagy ganache: tejszín és csokoládé keveréke - és a roppanós mogyorógrillázs. Az omlós tésztát robotgépben nagyon egyszerűen elkészítheted, de használhatsz jó minőségű, csak vajjal készített, készen kapható tésztát is.
Mini csokoládés kosarak földimogyoró-grillázzsal
Hozzávalók 10 kosárkához
- olaj
- 400 g étcsokoládé - darabokra törve
- 8 evőkanál zsíros tejszín
- 60 g vaj, kockára vágva
- 2 evőkanál kristálycukor - elhagyható
Az édes, omlós tésztához
- 125 g vaj
- 90 g kristálycukor
- 1 tojás
- 250 g sima liszt, és még egy kevés
A földimogyoró-grillázshoz
- 150 g kristálycukor
- 100 g sózott földimogyoró, durvára vágva
Elkészítés ideje:
Előkészítés és sütés: 60 perc, krém és grillázs készítése: 15 perc
Elkészítés:
Először a tésztát készítsd el. A vajat és a cukrot robotgépben keverd össze. Add hozzá a tojást, és 30 másodpercig keverd. Szórd bele a lisztet, és néhány másodpercig keverd, míg a tészta éppen csak összeáll - ha túl száraz, adj hozzá egy evőkanál hideg vizet. Lisztezett felületen rövid ideig gyúrd, majd lapítsd korong formára. Csomagold műanyag fóliába, és tedd 30 percre a hűtőszekrénybe.
A sütőt melegítsd elő 190 fokra - gázsütőn ötödik fokozat. Vékonyan vajazz ki tíz darab nyolc centiméter átmérőjű, hullámos szélű, levehető aljú tortaformát. A tésztát lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra nyújtsd, és egy 11 centiméter átmérőjű, hullámos szélű pogácsaszaggatóval vágj ki tíz korongot. A formákat béleld ki a tésztával - hagyd, hogy a tészta kissé túllógjon a formák szélén, szurkáld meg villával, és 20 percet pihentesd a hűtőszekrényben.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A tésztakosárkákat 12 perc alatt süsd aranyszínűre. A fölösleges tésztát éles késsel vágd le, majd a tésztát hagyd a formában kihűlni.
Miközben a tészta sül, készítsd el a grillázst. Sütőpapírral vagy olajjal megkent alufóliával bélelj ki egy sütőlemezt. A cukrot tedd száraz serpenyőbe, és közepes-magas lángon három-négy percig karamellizáld - ne keverd közben. Amint kezd karamellizálódni, a serpenyőt megdöntve forgasd körbe, hogy a cukor egyenletes színt kapjon. Körülbelül két-három perc elteltével, mikor már egyenletesen világosbarna, szórd bele a földimogyorót, és forgasd bele a karamellbe. Öntsd a kibélelt sütőlemezre, és a lemezt döntsd meg, hogy a grillázs egyenletesen vékony rétegben szétterüljön. A grillázs azonnal elkezd megszilárdulni. Tedd félre, és hagyd tíz percig hűlni.
Közben készítsd el a párizsi krémet. A csokoládét, a tejszínt és a vajat tedd hőálló tálba, majd hét-nyolc percre forrásban lévő víz fölé, közben többször keverd meg, hogy selymes állagú legyen - kóstold meg, és ha édesebben szereted, egy kevés cukrot adj még hozzá. A párizsi krémet kanalazd a kihűlt tésztakosárkákba és szórd meg mogyorógrillázzsal. Tálalás előtt tedd 20 percre a hűtőszekrénybe.
"Szeretném megtanítani önöket jól főzni, és élvezni a saját főztjüket. Nem terhelem az olvasókat nehéz kihívásokkal és komplex fogásokkal, viszont megmutatom, hogyan tud bárki ínycsiklandó ételeket az asztalra varázsolni, akár egészen kezdőként is. Egyszerűbben fogalmazva: megmutatom, hogyan lehetnek jobb szakácsok."
Gordon Ramsay
A Gordon Ramsay főzőiskolája nélkülözhetetlen szakácskönyv mindazok számára, akik szeretnék örömüket lelni az otthoni főzésben. A 120 fantasztikus, mégis érthető és egyszerű recept bármelyikének elkészítésével lenyűgöző ételekkel lephetjük meg szeretteinket. Ráadásul mindebben a világ egyik legkiválóbb szakácsa lesz a segítségünkre.
Kiadja az Alexandra Kiadó.
A könyv ára 7500 forint.
A könyvet ide kattintva rendelheted meg.
A 7 legkedveltebb karácsonyi aprósütemény-recept
Akár a vendégeknek, akár a családnak kedveskednél, ezek az aprósütemények jól fognak jönni.
OLVASD EL EZT IS!
- muffin
- karácsonyi recept