Gordon Ramsay-süti karácsonyra: mini csokis kekszek földimogyorós grillázzsal
Isteni édesség az ünnepekre.

nagykep?cikkid=166664&kep=csokiskosarak-lead-lead
Ez is érdekelhet

Karácsonyi élmények másként - Csak képzeld el, hogy kialszik minden fény (x)

Punkromantika az Újszínházban - Fenegyerekek a vasfüggöny mögött (x)

Ébredés a kómából (x)

Az anyatejes táplálás is hozzájárulhat a kisgyermekkorban kialakuló tejfehérje-allergia megelőzéséhez (x)

Minek örülünk a legjobban? (x)

beauty and style

Ez a tél egyik kedvenc színe, de ha nem figyelsz, öregíthet: így viseld a csokoládébarnát nőiesen »

Rövid hasizom-erősítő edzés kiálló pocak ellen: feszesíti a lógó bőrredőket »

Rákot diagnosztizáltak a 23 éves modellnél: ennek ellenére továbbra is keményen dolgozik »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Csodálatos sütemény, melyben tökéletesen egyesül a gazdag, omlós tészta, a selymes csokoládékrém - párizsi krém vagy ganache: tejszín és csokoládé keveréke - és a roppanós mogyorógrillázs. Az omlós tésztát robotgépben nagyon egyszerűen elkészítheted, de használhatsz jó minőségű, csak vajjal készített, készen kapható tésztát is.

Mini csokoládés kosarak földimogyoró-grillázzsal

Hozzávalók 10 kosárkához

  • olaj
  • 400 g étcsokoládé - darabokra törve
  • 8 evőkanál zsíros tejszín
  • 60 g vaj, kockára vágva
  • 2 evőkanál kristálycukor - elhagyható

Az édes, omlós tésztához

  • 125 g vaj
  • 90 g kristálycukor
  • 1 tojás
  • 250 g sima liszt, és még egy kevés

A földimogyoró-grillázshoz

  • 150 g kristálycukor
  • 100 g sózott földimogyoró, durvára vágva

Elkészítés ideje:

Előkészítés és sütés: 60 perc, krém és grillázs készítése: 15 perc

Elkészítés:

Először a tésztát készítsd el. A vajat és a cukrot robotgépben keverd össze. Add hozzá a tojást, és 30 másodpercig keverd. Szórd bele a lisztet, és néhány másodpercig keverd, míg a tészta éppen csak összeáll - ha túl száraz, adj hozzá egy evőkanál hideg vizet. Lisztezett felületen rövid ideig gyúrd, majd lapítsd korong formára. Csomagold műanyag fóliába, és tedd 30 percre a hűtőszekrénybe.

A sütőt melegítsd elő 190 fokra - gázsütőn ötödik fokozat. Vékonyan vajazz ki tíz darab nyolc centiméter átmérőjű, hullámos szélű, levehető aljú tortaformát. A tésztát lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra nyújtsd, és egy 11 centiméter átmérőjű, hullámos szélű pogácsaszaggatóval vágj ki tíz korongot. A formákat béleld ki a tésztával - hagyd, hogy a tészta kissé túllógjon a formák szélén, szurkáld meg villával, és 20 percet pihentesd a hűtőszekrényben.

A tésztakosárkákat 12 perc alatt süsd aranyszínűre. A fölösleges tésztát éles késsel vágd le, majd a tésztát hagyd a formában kihűlni.

Miközben a tészta sül, készítsd el a grillázst. Sütőpapírral vagy olajjal megkent alufóliával bélelj ki egy sütőlemezt. A cukrot tedd száraz serpenyőbe, és közepes-magas lángon három-négy percig karamellizáld - ne keverd közben. Amint kezd karamellizálódni, a serpenyőt megdöntve forgasd körbe, hogy a cukor egyenletes színt kapjon. Körülbelül két-három perc elteltével, mikor már egyenletesen világosbarna, szórd bele a földimogyorót, és forgasd bele a karamellbe. Öntsd a kibélelt sütőlemezre,  és a lemezt döntsd meg, hogy a grillázs egyenletesen vékony rétegben szétterüljön. A grillázs azonnal elkezd megszilárdulni. Tedd félre, és hagyd tíz percig hűlni.

Közben készítsd el a párizsi krémet. A csokoládét, a tejszínt és a vajat tedd hőálló tálba, majd hét-nyolc percre forrásban lévő víz fölé, közben többször keverd meg, hogy selymes állagú legyen - kóstold meg, és ha édesebben szereted, egy kevés cukrot adj még hozzá. A párizsi krémet kanalazd a kihűlt tésztakosárkákba és szórd meg mogyorógrillázzsal. Tálalás előtt tedd 20 percre a hűtőszekrénybe.

Gordon Ramsay főzőiskolája

"Szeretném megtanítani önöket jól főzni, és élvezni a saját főztjüket. Nem terhelem az olvasókat nehéz kihívásokkal és komplex fogásokkal, viszont megmutatom, hogyan tud bárki ínycsiklandó ételeket az asztalra varázsolni, akár egészen kezdőként is. Egyszerűbben fogalmazva: megmutatom, hogyan lehetnek jobb szakácsok."
Gordon Ramsay

A Gordon Ramsay főzőiskolája nélkülözhetetlen szakácskönyv mindazok számára, akik szeretnék örömüket lelni az otthoni főzésben. A 120 fantasztikus, mégis érthető és egyszerű recept bármelyikének elkészítésével lenyűgöző ételekkel lephetjük meg szeretteinket. Ráadásul mindebben a világ egyik legkiválóbb szakácsa lesz a segítségünkre.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
A könyv ára 7500 forint.
A könyvet ide kattintva rendelheted meg.
 

A 7 legkedveltebb karácsonyi aprósütemény-recept

Akár a vendégeknek, akár a családnak kedveskednél, ezek az aprósütemények jól fognak jönni.

Ezt is szeretjük