Egyél ma este fokhagymás kenyeret! Elmondjuk, miért
Nemcsak a vírusok ellen hatásos az aromás fűszernövény!

fokhagymas-kenyer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szüzességet fogadott és mártírhalált halt szicíliai Szent Lúciát ma már az egyház is csak legendai alaknak, nem történeti személynek tartja.

A magyar néphagyományban pedig Luca napjához, december 13-ához inkább egy öreg boszorkány - és sok babona - képe kapcsolódik, mint a szép, fiatal vértanúé.

gyertyak

Luca-napi babonák

A manapság használt Gergely-naptár bevezetése előtt december 13. volt az év legrövidebb, legsötétebb napja. Az egykori Luca-napi szokások nagy része a következő évi időjárást, illetve termést igyekezett megjósolni. Ilyen volt például a Luca-búza ültetése, amikor kis tányérkákba búzát szórtak, melyet naponta locsoltak. Ha a búza karácsonyra 30-40 centi magasra nőtt, az jó termést jósolt a következő évre.

Egy másik - a nők számára valószínűleg a legvonzóbb - Luca napjához kötődő babona tiltotta, hogy december 13-án a lányok, asszonyok dolgozzanak. A magyarázat szerint a boszorkány - aki a napfordulót megelőző téli sötétség szimbóluma - bünteti a mosást, varrást, takarítást, tűzgyújtást és egyéb házimunkákat. A seprűket elzárták, nehogy egy épp arra járó, ráérő boszorkány nyargalásszon rajtuk.

Mire jó a fokhagyma Luca napján?

A fokhagyma nem egyszerű fűszer: az aromás növény régóta ismert arról, hogy elűzi az ártó szellemeket. A hagyomány szerint a december 13-án szabadon kószáló boszorkányok ellen az ablakokba, ajtókba fokhagymafüzért vagy koszorút akasztottak. Luca napján gyakran fokhagymás kenyér volt a vacsora, hogy szagával elriasszák a gonosz szellemeket.

Ezt a Luca-napi szokást egyébként akkor is érdemes tartanod, ha nem vagy babonás: a téli időszakban a baktérium-, vírus- és gombaölő hatással bíró fűszernövény mind a betegségek megelőzésében, mind pedig a gyógyulásban segíthet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fényre éhezve

Luca napjához nem csupán itthon kötődnek népi hagyományok. A skandináv országokban, ahol a zord tél miatt a fényre jobban éheznek az emberek, mint másutt a világon, december 13. jóval komolyabb ünnep, mint nálunk. A Luca napjához kapcsolódó játékos népszokások segítenek elterelni a figyelmet a sötétségről, a hidegről, igyekeznek meghitt hangulatot teremteni, illetve ráhangolódni a keresztény világ legszebb ünnepére, a karácsonyra.

Ezt is szeretjük