A 6 legszebb film karácsony estére

Szerintünk

Az ajándékozás és a vacsora után gubózzatok be a tévé elé egy kedves karácsonyi filmmel!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hollywood számára is kiváló téma a tél és a karácsony, hiszen e kettő valamiért kiváló eszköz arra, hogy egy romantikus vagy kedves történetet még hatásosabbá tegyen.

Nem véletlen hát, hogy számtalan remekmű született már a témában. Karácsony estéjén burkolózzatok meleg pokrócba néhány finom bejglivel, és nézzetek meg egyet kedvenc filmjeink közül. Válasszátok bármelyiket, garantáltan nem fogtok csalódni!

Zenéről, szerelemről - egyszerűen, de felejthetetlenül

Noémi kedvence: Egyszer

Bár nem kifejezetten karácsonyi film, az Egyszer kiváló választás karácsony estére is. A film két fiatalról szól, akiket zenei szenvedélyük sodor egymáshoz Dublin utcáin. A srác - Glen Hansard - utcai zenélésből próbál megélni, és egyben felejteni volt kapcsolatát. Nem hisz saját tehetségében, ezért inkább népszerű dalokat penget a gitárján.

Esténként azonban néhány percre megjön a bátorsága, és eljátszik néhány saját dalt. Ekkor bukkan fel a - szintén tehetséges zenész - cseh emigráns lány - Makréta Irglová -, akit megragad a fiú zenei világa. Rokonlélekre lelnek egymásban, és szép lassan, ahogy születnek közös dalaik, úgy kerülnek egymáshoz is egyre közelebb.

Bár igazi társra találnak egymásban, tudják, hogy ez a csoda csak rövid ideig lehet kettejüké, mert az életük külön utakra tereli őket. A közös dalokkal azonban örökre velük marad egy pici darab a másikból, és sosem felejtik el, hogy akkor, ott, Dublin utcáin, megtalálták az Igazit.

Karácsony dickensi módra

Melinda kedvence: Karácsonyi ének

Bár a karácsony a szeretet és az öröm ünnepe, én mégis inkább azokat a keserédes történeteket kedvelem, amelyek a habos karácsonyi hangulatba egy csipetnyi szomorúságot is kevernek.
Így a karácsonyi filmek közül számomra Dickens Karácsonyi éneke a legjobb választás, amit minden karácsonykor elolvasok, de legjobb feldolgozását, a regényből 1999-ben készült filmet sem tudom megunni.

A történet főhőse Ebenezer Scrooge, egy hideg szívű, fösvény öregember, aki soha semmi örömöt nem talált az ünnepben. Egy éjjel azonban meglátogatja a múlt, a jelen és a jövő karácsonyának szelleme, és tanulságos-szomorú utazásra kíséri, hogy Scrooge megértse, miért is olyan jó a gőzölgő pulyka az asztalon.

Egy váratlan utazás vége

Lilla kedvence: Boldog karácsonyt, Miss King!

A Lucy Maud Montgomery regényfolyamából készült Váratlan utazás szinte az egész gyerekkoromat végigkísérte. A sorozatot azóta számtalanszor megismételték, mégis a mai napig képes a képernyő elé szögezni, köszönhetően a rengeteg életszerű, szórakoztató vagy éppen bájos karakternek, a sokrétű történetnek, a hatalmas mezők, erdők és a végtelen tenger határolta aprócska falunak.

Nem utolsósorban pedig annak az időtlenségnek és megnyugtató légkörnek, amit a Prince Edward sziget jelent. A Boldog karácsonyt, Miss King! című film a hét évadot megért sorozat folytatása, egyben lezárása, mely azoknak a történetét viszi tovább, akik a világháború alatt Avonlea-ban maradtak. Bár a film eseményei csak részben forognak a karácsony körül, sajátos hangulata és emberi mondanivalója az, ami miatt még különlegesebbé teszi az ünnepi készülődést. Az idén karácsonykor tíz éves filmet december 23-án vagy 24-én minden évben leadja valamelyik tévécsatorna, így idén is biztosan elcsípheted.

Márpedig a Télapó létezik!

Pálma kedvence: Csoda New Yorkban

14 éve készült, és talán én is pontosan 14 alkalommal láttam. Nem telhet ugyanis úgy el egyetlen karácsony sem, hogy ne nézném meg a Csoda New Yorkban című filmet.
Kedves karácsonyi történet, amelynek főszereplője, a hat éves Susan Walker éppen karácsony előtt tudja meg az édesanyjától, hogy nem létezik a Télapó. Susan rendkívül okos kislány, így bele is törődik abba, amit édesanyja mond neki - még akkor is, ha a szíve mélyén másképp érzi.

Felbukkan azonban valaki, aki azt állítja magáról, hogy márpedig a Télapó igenis létezik, sőt, mi több: ő maga az. Kriss Kringle-t imádják a gyerekek, és imádják a felnőttek is, ám mégis bíróság elé kerül, ahol be kell bizonyítania, hogy valóban ő a Télapó. A hatéves Susan Walkert alakító Mara Wilson - fiatal kora ellenére - kitűnő alakítást nyújt, nem kevésbé Richard Attenborough Kriss Kringle szerepében. Gyönyörű film, amelynél talán nem is lehetne jobbat választani karácsonyra.

Romantikára éheseknek

Erna kedvence: Aludj csak, én álmodom!

A karácsonyt nemcsak a sok finomság és ajándékozás miatt várom minden évben, hanem azért is, mert ilyenkor számtalan romantikus filmet vetítenek a tv-csatornák. Amit képtelen vagyok megunni, az az Aludj csak, én álmodom! című film, amelynek cselekménye éppen karácsony tájékán játszódik. Azt hiszem, ez a film a szingli irodalom első remeke, főszereplője pedig a szürke egér metrójegyárus lány - Sandra Bullock -, aki unalmasan éli hétköznapjait.

Egyetlen öröme a jóképű üzletember - Peter Gallagher - mosolya, akit egy nap sikerül kimentenie egy halálos metróbaleset elől. Egy véletlen félreértés következtében, ahogy már csak egy komédiához illik, a férfi családja azt hiszi, ő a fiuk menyasszonya. Csakhogy eközben a megmentett és plátóian imádott férfi testvére - Bill Pullman - is elrabolja a lány szívét. A bájos, de abszolút valótlan szerelmi történetben fontos szerepet kap az önzetlen és kedves család, akik azonnal befogadják a magányos lányt. Természetesen a happy end sem hiányozhat a végéről, és persze a tanulság: álmodozás az élet megrontója. Inkább cselekedni kell!

Karácsony hóval, díszekkel és kiváló humorral

Ági kedvence: Kőkemény család

Karácsonykor az Igazából szerelem című film mellett legszívesebben a Kőkemény család című darabot veszem elő.
A Kőkemény család - Sarah Jessica Parker főszereplésével - kedves kis karácsonyi film, némi tanulsággal, és egy kevés, kellemes sziruppal leöntve - éppen annyival, amennyivel egy jó karácsonyi filmnek rendelkeznie kell szerintem.

A történet nem bonyolult, viszont annál életszerűbb és viccesebb: a kissé merev Meredith karácsonyi ünneplésre érkezik vőlegénye családjához. Szeretet ünnepe ide vagy oda, a család nem fogadja kitörő örömmel a lányt, aki viszont rátesz a dologra: megfelelési kényszerével még inkább bénázni kezd, amivel csak ront a helyzeten. Mivel igazi karácsonyi filmről van szó, a happy end, ha nem is a szokásos módon, garantált.

Kitűnő színészek, SJP mellett Diane Keaton, Luke Wilson, Claire Danes, egy kedves történet, emellett hó, karácsonyfa és szeretet, amennyire szükség van. Kell ennél több karácsonyra?

Ezt is szeretjük