A 4 legfinomabb mézeskalácsrecept, amit valaha kipróbáltunk - A hagyományostól a csokisig
A mézeskalács nemcsak finom, de szemet gyönyörködtető is lehet, ha cukormázzal rajzolsz rá. A gyerkőcöknek is nagyon jó móka.
Ahány ember, annyi mézeskalácsrecept, de az igazán tökéletes verziót mindenki keresi, akár a Szent Grált. Az alábbi receptekben viszont nem lehet csalódni.
A mézeskalács nemcsak finom, de látványos dísze is az ünnepi asztalnak. Színes cukormázzal szinte bármilyen formát elkészíthetünk belőle, csak a képzelet szabhat határt, ráadásul az egész családnak nagyszerű szórakozást nyújt a dekorálás.
Hagyományos mézeskalács
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 15 dkg méz
- 1,25 dl víz
- 1 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanálnyi őrölt fűszerkeverék - fahéj, szerecsendió, szegfűszeg
A díszítéshez:
- 1 tojásfehérje
- 8 dkg cukor
- félkanálnyi citromlé
Keverd össze a mézet, a cukrot, a vajat és a vizet, majd tedd fel egy lábosban melegedni. Nem szabad forrnia, csak egyet kell buggyannia. Egy másik tálban keverd össze a fűszereket, a lisztet, a szódabikarbónát, és öntsd hozzá a meleg hozzávalókat. Hagyd egy kicsit hűlni a keveréket, majd dolgozz el benne egy tojást. Az a legjobb, ha a tészta ezután két-három éjszakát pihen a hűtőben. Mielőtt sütöd, nyújtsd ki, körülbelül 2-3 milliméteresre, és formázd tetszőlegesre.
180 fokosra előmelegített sütőben süsd nagyjából 15-20 percig. A díszítéshez verd fel a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével, majd tubusba töltve rajzolj a masszával a kihűlt tésztára. Ha a karácsonyfára szeretnéd aggatni a sütit, akkor sütés előtt lyukaszd ki, különben könnyen elreped a már kisült tészta.
Csokoládés mézeskalácskenyér
Hozzávalók:
- 25 dkg méz
- 1 dl tej
- 4 dkg darált dió
- 2 tojás
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- egy csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 30 dkg liszt
- baracklekvár
- tortabevonó
- tört mogyoró
Először vajazd, majd liszttel hintsd ki egy kisebb, zománcozott tepsi alját. A mézet takaréklángon kevergetve melegítsd fel, majd vedd le a tűzről, amikor átlangyosodott, és add hozzá a tejet, a darált diót, a tojások sárgáját, a szódabikarbónát, az őrölt szegfűszeget, az őrölt fahéjat, egy csipet sót és a citrom reszelt héját. A mézes pépet keverd habverővel körülbelül 5 percig, majd apránként dolgozd bele a lisztet. A megmaradt tojásfehérjét verd kemény habbá, és egy főzőkanállal finoman forgasd a tésztába.
A sűrű masszát öntsd a kivajazott sütőformába, és egyenletesen terítsd szét benne, majd tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és mérsékelt tűzön süsd körülbelül 25 percig, amíg a teteje világosbarnára nem pirul. Ha lehűlt, vágd le a szélét, és a lágy, de szívós tésztát vágd három, egyforma méretű lapra, majd pihentesd szobahőmérsékleten. Végül az egyes téglalapok közepét kend meg sűrű baracklekvárral, majd az egymásra helyezett lapokból álló, töltött mézeskalácsot még egy napig pihentesd. Olvasztott tortabevonót csorgass a tetejére, és hintsd meg a mogyoróval.
Fűszeres mézeskalács
Hozzávalók:
-
10 dkg vaj
-
10 dkg cukor
-
10 dkg méz
-
2 tojás
-
20 dkg liszt
-
1 dkg szalalkáli
-
fél kávéskanál gyömbér
-
szegfűszeg
-
fahéj
-
5 dkg cukrozott narancshéj
-
kevés zsemlemorzsa
Válassz egy kerek vagy hosszúkás formát, kend ki vajjal, majd szórd be zsemlemorzsával. A vajat verd habosra a cukorral, keverd hozzá a narancshéjjal összemelegített mézet. Tedd hozzá a felhabosított tojásokat, végül forgasd bele a lisztet, a fűszereket és a szalalkálit. Ezután öntsd az egész masszát előkészített formába. Közepesen meleg sütőben süsd 40 percig. Végül kockázd fel.
Mézeskalácscsók
Hozzávalók:
-
15 dkg cukor
-
40 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
-
2 tojás
-
2 evőkanál meleg méz
-
1 kávéskanál szódabikarbóna
-
kevés szegfűszeg
-
fahéj
-
citromhéj
A hozzávalókat gyúrd össze, majd formázz belőle golyókat, és egymástól távol helyezd el őket egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Forró sütőben süsd aranybarnára. Könnyen megéghet, így állandóan felügyelni kell.
OLVASD EL EZT IS!
- karácsonyi recept
- Karácsony