Különleges, ehető karácsonyi ajándékok
Likőr, trüffel, lekvár - lepd meg szeretteidet saját készítésű finomságokkal!
A saját készítésű ajándék mindig értékesebb a boltban vásároltnál. Lepd meg szeretteidet olyan finomságokkal, melyekbe egy kicsit a szívedet is belecsempészed.
Az alábbi finomságokat akkor is könnyedén elkészítheted, ha nem vagy konyhatündér, egy bájos szalaggal vagy névre szóló üdvözlőkártyával pedig igazán ünnepivé varázsolhatod őket.
Fűszeres narancslekvár
Hozzávalók:
- 9 narancs
- 4 dl narancslé
- 2 tasak vaníliás cukor
- fél teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
- 350 g cukor
- 1 tasak dzsemfix
A narancsgerezdeket és a narancslevet tedd főzőedénybe. A cukorban vegyítsd el a dzsemfixet, a vaníliás cukrot és a fűszereket, majd add hozzá a gyümölcshöz. Állandó kevergetés mellett forrald fel, és keverd három percig, ahogy bugyogva forr. Vedd le a tűzről, távolítsd el a tetején keletkezett habot, töltsd rögtön csinos üvegekbe, jól zárd le, és öt percre állítsd fejre őket, hogy a narancsgerezdek egyenletesen eloszoljanak.
Francia likőr
Hozzávalók:
- 1,5 kg feketeribizli
- 7,5 dl vörösbor
- 2 szem szegfűszeg
- 1 darabka fahéj
- 2 kg cukor
A ribizliszemeket mosd meg, majd alaposan csepegtesd le. Addig főzd folyamatosan keverve, míg a szemecskék széthasadnak. Ha ez megvan, tedd egy nagyobb befőttes üvegbe a szétfőtt ribizlit, a szegfűszeget és a fahéjat, majd öntsd fel a borral. Néhány napra tedd hűvös helyre, de néha keverd fel. A gyümölcsöt szűrd le, passzírozd át, hogy minél több lét engedjen. Tűzhelyre téve add hozzá a cukrot, és addig keverd, míg az elolvad, de ne forrald fel. Végül szűrd le, és töltsd mutatós üvegekbe.
Konyakos trüffel
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsokoládé
- 3 evőkanál tejszín
- 2 evőkanál konyak és vaj
- kakaópor
A tejszínt lassú tűzön olvaszd össze a vajjal és az apróra tördelt csokival. A tűzről levéve keverd bele a konyakot, majd tedd félre hűlni. Ha kihűlt, keverd habosra, és simítsd egy sütőpapírral bélelt tálcára.
Lefedve tedd egy napra a hűtőbe. A megdermedt masszából formázz golyókat vagy kis hengereket, majd forgasd a kakaóporba. Ajándékozásig tárold hideg helyen.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- hagyomány
Hagyományos bejglireceptek a Vajdaságból
- csokoládé
- csoki
Karácsonyi csokicsodák sütés nélkül, percek alatt
- csokoládé
- cukor
A 10 legfinomabb szaloncukor idén
- ezüst
- színek
Álomszép terítékek karácsonyra
- fűszer
- advent