Kiskarácsony Írországban: a nap, amikor a nők kocsmáznak, a férfiak takarítanak
A nap, amikor Írországban a nők hátradőlnek.

GettyImages-952414318
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Írországban minden január 6-án Nollaig na mBan van, ami gael nyelvre lefordítva azt jelenti, hogy a nők karácsonya. Ilyenkor a nők hátradőlnek, és koccintanak az ünnepi szezon lezárásaképp. 

Január 6-án sok keresztény országban véget ér az ünnepi időszak, a karácsony tizenkét napjából ez az utolsó. Vízkereszt egyben a megemlékezése annak, hogy a napkeleti bölcsek meglátogatták a kis Jézust, és Isten fiaként üdvözölték. 

Kiskarácsony Írországban

A Nollaig na mBanon - inkább Írország vidéki részein, mint nagyobb városokban ez a nap történelmileg azzal is járt, hogy a férfiak látták el a napi háztartási feladatokat. Vigyáztak a gyerekekre és főztek, míg a nők kocsmába mentek, ami általában tilos volt nekik, és ledöntöttek néhány korsó sört. 

GettyImages-1134921373
Fotó: nautiluz56 / Getty Images Hungary

Sok más szokás is kötődött a Nollaig na mBanhoz. Ilyen volt például az az elképzelés, hogy a haszonállatok rövid időre képesek beszélni, de balszerencse ér mindenkit, aki meghallja őket, és az a hiedelem is létezett, hogy ha aznap egy gyermek szeméhez hering farkát dörzsölik, az megerősíti immunrendszerét egész évre. 

E szokások már kihaltak, viszont az, hogy e napon csak hölgyeknek szóló akciók vannak éttermekben és bárokban, még ma is gyakori.

A háztartási munkák terén még mindig rendkívül méltánytalan a nemek közötti egyenlőtlenség, és ezen egyetlen nap sajnos nem fog gyökeresen változtatni: de ártani sem árthat. Érdemes lehet az írek szokását megfontolni, ha az ember elfárad az ünnepi hajtásban, és kieresztené a gőzt.  

Gyönyörű az ír táj egy magyar fotós szemével

Az Írországban élő Rádl László meseszép képein a Phoenix Park dámszarvasai láthatók.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük