Kézzel készített, illatos díszek a fára

Mit szólnál ahhoz, ha a karácsonyfa nemcsak különleges öltözéket kapna idén, hanem díszei egyben a lakásod kellemes illatáról is gondoskodnának?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az üzletek már novemberben megtelnek szebbnél szebb karácsonyi dekorációkkal. A szemet gyönyörködtető díszek és kiegészítők láttán az ember hajlamos elcsábulni, illetve megfeledkezni arról, hogy a díszek nagy részét saját készítésű csodákkal is helyettesítheti.

Így készül a tökéletes mézeskalács

Nézegess képeket!

Elolvasom

Pedig, ha magad készíted a karácsonyfa ünnepi viseletét, a pénztárcádat is kíméled, és abban is biztos lehetsz, hogy valóban egyedi és különleges lesz a végeredmény. A következő díszeket könnyű elkészíteni, ráadásul nemcsak a karácsonyfát ékesítheted velük, hanem az otthonodat is megtöltheted finomabbnál finomabb illatokkal.

Fahéjat, narancsot a fára

Néha a legegyszerűbb díszek a legszebbek. Ha nem érzed magad elég kreatívnak ahhoz, hogy bonyolultabb díszek elkészítésébe fogj, válaszd a legegyszerűbb megoldást: használd a fahéjat és a narancsot önmagukban. Hogyan?
 

Amire szükséged lesz:

 • 4-5 nagyobb narancs,
 • 30 fahéjrudacska,
 • keskeny, fényes textilszalagok tetszés szerinti színben,
 • 1 centi átmérőjű piros gyöngyök vagy szárított, piros bogyók,
 • arany vagy piros cérna,
 • ragasztó,
 • lakk.

A narancsokat elsőként vágd fel vékony szeletekre - elsősorban a nagyobb szeleteket használd a dísz elkészítéséhez. Helyezd a szeleteket a fűtőtestre - ha az túl forró, akkor csak annak közelébe -, és hagyd egy-két napig száradni őket.

A fahéjrudakat hármasával - vagy tetszés szerint - használd fel. Oldalukat kend be vékony rétegben ragasztóval, majd illeszd őket össze.

Ezután kösd át középen egy kisebb szalaggal. Csak csomózd rá a szalagot, masnira ez esetben nem lesz szükség. Hagyd, hogy megszáradjon a ragasztó. Fogj három gyöngyöt vagy bogyót, ragasztózd be az egyik oldalukat, és rögzítsd őket a szalag csomója köré. Ha megszáradt a ragasztó, a kis fahéjcsomagok hátoldalán a szalag alatt fűzd át a cérnát, majd kösd meg úgy, hogy ezzel fel tudd akasztani a fahéjakat a fára.

A narancskarikákkal még kevesebb a dolgod: ha megszáradtak, szúrd át a húsukat egy helyen, közvetlenül a héj mellett, fűzz át rajtuk egy kisebb szalagot, majd ezzel kösd fel őket egyenként a fa ágaira.

Fahéjköteg, narancskarika
Illatozó mézeskalács-dísz
Illatos csomagocska
Készíts szaloncukor-díszt!

Illatozó mézeskalács-díszek

Mézeskalács nélkül elképzelhetetlen a karácsony. Miért ne használnád hát díszként is a karácsonyfára? Egy apró trükkel ráadásul még arról is gondoskodhatsz, hogy hosszú ideig illatozzon.

Amire szükséged lesz:

 • kisütött mézeskalács-figurák,
 • szalagok tetszés szerinti színben,
 • mézeskalács-illóolaj.

Ezekkel a díszekkel szintén nincs sok dolgod azon kívül, hogy ki kell sütnöd a mézeskalács-figurákat. Minél tetszetősebb és változatosabb formákat választasz - a kis emberkéktől a szívecskéken át egészen az állatfigurákig -, annál izgalmasabb lesz a végeredmény.

Így készül a tökéletes mézeskalács

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ahhoz azonban, hogy a díszek valóban hosszú ideig illatozzanak, a tésztához adj jó néhány csepp mézeskalács-illóolajat, és úgy süsd ki őket - ne felejts el azonban fogpiszkálókkal lyukakat készíteni a díszek felső részébe még azelőtt, hogy a sütőbe tennéd őket, anélkül ugyanis nem tudod majd befűzni a szalagokat.

A kisütött és kihűlt figurákat díszítsd cukormázzal - ha ezt ételszínezékkel kevered, színezheted is a díszeket -, majd, ha megszáradt a máz, fűzz szalagokat a lyukakba, és akaszd őket a fára. Időnként cseppents rájuk illóolajat, hogy újra és újra illatozhassanak.

Mutatós viaszgyertya-tál

Készíthetsz dekoratív tálat is a mézeskalácsokból. Egy arany vagy ezüst színben pompázó lapos tál közepére állíts viaszgyertyát, köré pedig szépen rendezd el az illatozó mézeskalácsot, szárított narancskarikákat és fahéjrudakat. Egyszerű, de annál mutatósabb dísz. Ha szívesen készítenéd el te magad a viaszgyertyát, nézd meg lépésről lépésre videónkat!

Illatos csomagocskák

A következő díszek kissé több hozzávalót igényelnek, elkészítésük ennek ellenére szintén pofonegyszerű. A végeredmény pedig folyamatosan illatozik majd az ünnepek alatt.

Amire szükséged lesz:

 • 10-15 centi hosszú, ritka szövésű anyagból készült zsákocskák,
 • mini tobozok,
 • két-három marék dió és mogyoró,
 • három zacskó ánizs,
 • két zacskó szegfűszeg,
 • fahéjrudak,
 • szárított alma- és narancsszeletek,
 • magyalágacska bogyókkal,
 • fahéj- vagy karácsonyi illatú illóolaj,
 • keskeny szalagok.

Olyan anyagból készült zsákocskákat használj, mely ritka szövésű, így jól szellőzik, hogy az illatok szabadon kibújhassanak a zsákból. Ügyelj arra is, hogy színük és anyaguk illeszkedjen a karácsonyfa stílusához.
Egy nagy tálban keverd össze a tobozokat, a diót, a mogyorót, az ánizst és a többi hozzávalót - kivéve a magyalágacskákat -, csepegtess a keverékre jó néhány csepp illóolajat, majd a házi készítésű potpourrival töltsd meg a zsákocskákat.

Ezután kösd át őket a nyakuknál a szalagokkal, készíts mutatós masnit is, majd szúrd a szalagba az aprócska magyalágacskákat. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy megkeresd a mutatós-illatos díszek legjobb helyét a fán. Időnként néhány csepp illóolajjal felfrissítheted az illatukat.

Ezt is szeretjük