Szereted a karamellát, vagy a kávés kapucíner a kedvenced, netán a nutelláért rajongsz? Ha odavagy az édes ízvilágért és a könnyen, seperc alatt, sütés nélkül elkészíthető desszertcsodákért, ez a három tortakülönlegesség biztos, hogy az idei téli kedvenced lesz. Ráadásul elég dekoratívak ahhoz, hogy akár karácsonykor, az ünnepi vacsora lezárásaként is asztalra kerüljenek!
Kekszes alaptészta
Mindhárom tortánál egyforma, 18 centiméteres kapcsos tortaformára méretezve 8 szelet:
-
12 dkg keksz morzsásra törve - használhatsz akár zabos, teljes kiőrlésű változatokat is, de a mézes kekszes is jó kontrasztot adnak a karamellás változatnak, ahogy a csokis vagy csokidarabkás különösen a nutelláshoz passzol
-
8 dkg vaj
A morzsásra tört kekszet dolgozd egyneműre a fölolvasztott zsiradékkal, majd nyomkodd egyenletesen a forma aljába. Tehetsz alá zsírpapírt is, így könnyebb lesz kiemelni a formából a kész tortát. A krémek elkészítéséig tartsd hűtőben a kekszes alapot, hogy a vaj visszaszilárduljon.

A nutellás változathoz:
- 2,5 dl 30%-os habtejszín
- 7,5 dkg tejcsoki
- 7,5 dkg étcsoki
- 10 dkg mogyorókrém
- 1/2 dl rum
- csipet só
Olvaszd fel a kétféle csokit, a tejszínt verd habbá. Add hozzá a sót, a rumot, a kétféle csokoládét és a mogyorókrémet, keverd egyneműre habverővel, de vigyázz, hogy ne törd össze nagyon a habot. Simítsd a kekszes alapra, és hagyd egy éjszakát pihenni. Ha egy-két órára mélyhűtőbe teszed, akár parfétortaként is megállja a helyét, a tejszín magas zsírtartalma nem engedi, hogy keményre fagyjon, segít megőrizni a torta finom, krémes állagát. Díszítheted a tetejét étcsokival és mogyorószilánkokkal, de ha egyszerűen csak holland kakaóporral szórod meg, akkor sem rontasz rajta!

A karamellás változathoz:
- 20 dkg cukor szárazon karamellizálva
- 1 dl tejszín
- pici víz
- 3 tojássárgája
- 1/2 zacskó zselatinfix
- 4 dl tejszín habbá verve
A tejszínt és a vizet forrald fel egy csipet cukorral, több részletben ad a kész karamellhez. Ne ijedj meg, ha összecsomósodik, ha kicsit összemelegíted, újra egynemű lesz. A tojássárgáját verd föl habverővel, majd add a már langyos karamellás elegyhez, akkor, amikor már bele mernéd dugni a kisujjad - így biztos nem csapja ki a sárgáját, nem lesz belőle rántotta. Add hozzá a zselatinfixet, és végül keverd össze a habbá vert tejszínnel. Simítsd a tortalapra, és tedd a hűtőbe. Ha még finomabbat szeretnél, hűtés után a tetejét bevonhatod olvasztott étcsokival, vagy megöntözheted karamellsziruppal is.

A kávés változathoz:
-
20 dkg kapucsínókrémes étcsokoládé
-
1 dl tejszín
-
1/2 zacskó zselatinfix
-
2 ek holland kakaópor
-
3-4 dl habbá vert tejszín
Az 1 deciliter tejszínt forrald föl a kakaóporral, majd öntsd a kockára tört csokira. Ha fölolvadt, add hozzá a habbá vert tejszínt és a zselatint. A kész krémet simítsd a tortalapra. Szervírozás előtt díszítheted habbá vert tejszínnel és étcsokimorzsával a tetejét! De az is elég, ha csokitrüffelekkel rakosgatod ki a tetejét!
Sütés nélküli kedvencek
Összegyűjtöttük a mi kedvenc sütés nélküli receptjeinket is. Nézd meg az egyszerűen elkészíthető finomságokat!
Sütés nélkül! A legfinomabb karácsonyi édességek receptjei
Nézegess képeket!
Elolvasom