5 tipp, hogy csodálatos legyen a karácsonyod!
Hogy a karácsony számodra is békés és boldog legyen, ne pedig kapkodással, és stresszel teli, fogadd meg tanácsainkat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Karácsony a béke és a szeretet meghitt ünnepe, sokan mégis az év legstresszesebb időszakaként élik meg. A rohanásnak, az üzletekben tolongó tömegnek, a romokban heverő konyhának és a túlköltekezésnek köszönhetően könnyen válhat feszültté és egyre felszínesebbé az ünnep. A karácsony azonban nem erről szól, ezért próbálj meg mind lelki, mind gyakorlati értelemben a legjobb tudásod szerint felkészülni rá! Legyen valóban csodálatos az ünneped!

1. tipp: Hangolódj rá!

Nem könnyű egy fárasztó munkanap után egyik pillanatról a másikra átadni magad az ünnep örömének, a Karácsonyhoz ezért az azt megelőző várakozás, az advent időszaka épp úgy hozzátartozik, mint a három ünnepnap.

Ha erre nem figyelsz, könnyen azon kaphatod magad, hogy reggel van, 27-e, egy újabb szürke hétköznap, a Karácsony pedig úgy elrepült, mintha nem is lett volna. Épp ezért, amint kigyullad az első gyertya a koszorún, kezdj te is készülődni! Vedd körül magad a Karácsonnyal, fahéj- és fenyőillattal, a színekkel, és öltöztesd karácsonyi díszekbe az otthonod!

Hallgass karácsonyi zenét, nézz karácsonyi filmeket, olvass olyan történeteket és gondolatokat, melyek az ünnepről szólnak, vagy öltözz fel jó melegen, sétálj egy nagyot este a városban, és nézd, hogy gyúlnak ki az első karácsonyi fények.

Süss gesztenyét, főzz forralt bort barátaiddal, munkatársaidat lepd meg saját készítésű adventi koszorúval, a kicsiket – ha jók voltak – a Mikulás által az ablakpárkányon hagyott üzenettel vagy meglepetéssel, rég nem látott szeretteidet pedig hosszú beszélgetésekkel.

2. tipp: Tervezz előre!

Sajnos, nem vagy már gyerek, így a Karácsony nem arról szól, hogy kipirult arccal várod, mit hoz a Kisjézus, és milyen bejglit süt a nagymama. Bizony, jó esetben most te sütöd. Habár az ünnep nem a tökéletes menüről és a tökéletes csomagolásról szól, nem árt, ha néhány dologra odafigyelsz, és nem hagyod az utolsó pillanatra! Írj egy listát a teendőidről, hogy tudd, mikor kell elküldened az üdvözlőlapokat, mi lesz a karácsonyi vacsora, mit kell beszerezned, és mi az, amit mindenképp el akarsz intézni addig.

Próbálj meg mindig szakítani egy kis időt, amikor elintézhetsz egy-egy apróságot. A karácsony előtti néhány nap már ne a rohanásról szóljon, hanem az együttlétről és a valódi, lelki értelemben vett készülődésről! Semmiképpen ne vidd haza ilyenkor a munkád, próbálj meg lazítani és átszellemülni egy kicsit. Ha ideges vagy és feszült, az a te ünnepeden kívül másokét is tönkreteheti.

3. tipp: Töltsd az időt szeretteiddel!

Az idő az egyik legértékesebb dolog az életben, ezért kevés szebb ajándékot adhatsz másoknak annál, minthogy nekik szenteled az idődet. Legyél többet azokkal, akiket szeretsz, és akik viszontszeretnek. Üljetek be valahová beszélgetni, hallgassátok meg egymást, vagy menjetek együtt moziba, korcsolyázni, sétáljatok nagyokat.

Vackolódjatok be a lakásba egy bögre forró ital mellett, süssetek mézeskalácsot, és vegyétek meg közösen a karácsonyfát. Ha a karácsonyi készülődésben családoddal, pároddal közösen vesztek részt, és együtt intéztek el mindent, sokkal könnyebb dolgod lesz, és talán mégis úgy érezheted magad egy kicsit, mint gyerekkorodban.

4. tipp: Add azt, ami fontos!

Adni jó, de még jobb olyasmit adni, amire a másik igazán vágyik. Próbáld meg megtudni, mi az, amit az illető nagyon szeretne, vagy amire igazán szüksége van, ezzel elkerülheted, hogy rengeteg időt és pénzt költs a sok „nem az igazi, de hátha” típusú ajándék begyűjtésére. Ha időben elkezdesz gondolkodni az ajándékokon, biztos, hogy nem fogsz végső elkeseredésedben négyszer visszamenni abba a bizonyos üzletbe, hogy meggyőzd magad arról, hogy a szeretett személynek mégis szüksége van egy újabb nyakkendőre.

Persze másfajta ajándékot is adhatsz: kedves szavakat, értékes pillanatokat és emlékeket, egy kis törődést annak, akinek szüksége van rá. Tegyél valami jót, hidd el, jó tesz a lelkednek is! Nem kell afrikai gyerekek örökbefogadásán gondolkodnod – bár igazán nemes lélekre vallana –, elég, ha viszel egy kis süteményt a szomszédban lakó öreg néninek, és meghallgatod, amit a fiatalkoráról mesél. Ez is ajándék. Igaz, nem papírba csomagolod, de bármi is legyen a Karácsony üzenete, az biztos, hogy nem a bevásárlóközpontok polcain fogod megtalálni.

5. tipp: Békülj ki a világgal!

Bármi is bánt, felejtsd el erre a pár napra. Tegyél rendet a lelkedben, és értékeld át kicsit a dolgokat. Gondolkodj el azon, mi az, ami lényeges, kik a számodra fontos emberek, hogy érdemes-e haragudni valakire azért, mert elfelejtett valamit megvenni a boltban, miközben melletted szeretne megöregedni. Semmiképp ne ünnepelj haraggal vagy negatív gondolatokkal! Ébredj rá, hogy milyen jó neked, még ha néha van is okod a panaszra. Legalább három napra küldd el pihenni a cinikusabbik énedet, és ne hagyd, hogy a Karácsony közhellyé váljon!

Ezt is szeretjük