A legegyszerűbb karácsonyi linzer receptje
Ha életed legelső linzerére készülsz, próbáld ki receptünket, biztos, hogy tökéletes lesz.
Most olyan receptet mutatunk neked, ami biztos, hogy sikerülni fog, és tökéletes linzer lesz a végeredmény, még akkor is, ha kezdőnek számítasz a sütésben.
Az elkészült, omlós linzer valójában néhány óra - legjobb egy éjszaka - pihenés után igazi csemege, csakugyan nagyon finom, érdemes felügyelni, mert különben hamar elfogy.
Karácsonyi linzer
Ha karácsonyi édességnek készítenéd el, akkor a hagyományos linzertésztához - ha a lenti mennyiséget sütöd meg - még tegyél hozzá egy narancs reszelt héját, egy teáskanál fahéjat, gyúrj a tésztához egy marék egészen apróra vágott diót, valamint a baracklekvár helyett narancslekvárral kend meg a linzerkarikákat. Munkaigényes, de érdemes egészen apró méretekben kisütni, és vanília fagyival, forró csokival kínálni.
A tökéletes linzer receptje
A lenti mennyiségből körülbelül 30 linzerkarika lesz, nagyjából hat embert tudsz vendégül látni.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpos teáskanál sütőpor
- fél citrom reszelt héja - ez akár el is hagyható
- egy csipet só
- 20 dkg sütőmargarin
- 1 tojássárgája
- keményebb baracklekvár - a linzerek összeragasztásához
Elkészítés ideje:
Bő másfél óra az előkészületekkel együtt, a tészta hamar elkészül, tíz perc után már legtöbbször átsül.
Elkészítés menete:
Először keverd össze a száraz anyagokat, a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a reszelt citrom héját, majd gyúrd össze alaposan a szobahőmérsékletű margarinnal és a tojássárgájával.
A margarint legjobb, ha sütés előtt néhány órával kiveszed a hűtőből, hogy felmelegedjen, de az is elég, ha a tésztagyúrás előtt berakod 15 másodpercre a mikróba, hogy könnyű legyen vele dolgozni. Ha mikród sincs, és elfelejtetted felmelegíteni a margarint is, akkor reszelt le a nagylyukú sajtreszelőn, így könnyen átveszi a kezed melegét gyúrás közben. Ha szépen összeállt a tészta, tedd a hűtőbe egy órát pihenni. A tésztát előző nap is begyúrhatod, nem árt neki, ha egy éjszakát pihen, sőt, még omlósabb lesz.
Szaggass és süss!
Egy óra múlva vedd ki a tésztát a hűtőből, és kapcsold be a sütőt 180 fokra. A linzer ugyanis akkor lesz finom, puha, ha előmelegített sütőben, rövid ideig sül. Vágd ketté a cipót, az egyik felét tedd vissza a hűtőbe, hogy ne melegedjen fel, amíg a másikat nyújtod és szaggatod.
A tésztát nyújtsd ki fél centiméter vastagságúra, majd szúrd ki a linzerszaggatóval - ha az nincs otthon, megteszi egy pohár is, fordítsd lefelé, és így készíts szép köröket -, utána pedig helyezd a köröket a sütőpapírral kibélelt tepsibe, ha nem szeretsz túlságosan mosogatni.
Tedd a sütőbe, nagyjából tíz perc után pedig vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni. Ugyanígy készítsd el a másik cipót is, annyi különbséggel, hogy a körök tetejét szúrd ki kisebb formákkal vagy akár egy kisebb pohárral, így a végén látszik majd a lekvár.
Ha kihűltek a körök, akkor a telit kend meg lekvárral, tedd a tetejére a lyukas tetejűt, és halmozz még egy kis lekvárt a közepére, hogy a lyukban több legyen, így lesz igazán gusztusos. A végén szórd meg szitán keresztül porcukorral.
Süss finom piskótát!
Ha elkészítetted receptünket, és megvan az első sikerélményed, akkor nyugodtan lépj előre egyet, és próbálkozz meg a piskótával is. Ide kattintva egy igazán régi, kipróbált alapreceptet találsz, amivel nem tudsz hibázni, a lenti videóban pedig a piskótasütés alapjait mutatja meg és foglalja össze neked Kiss Sándor séf úr.
OLVASD EL EZT IS!
- mandula
- karácsonyi recept
Karácsonyi piskóta
- karácsonyi recept
- karácsonyi sütemény