Nem lesz többé fehér karácsony? A kutatók kétségbeejtő változásokra számítanak

A karácsonyi időjárás 2018-ban sajnos nem lesz olyan télies, mint azt sokan szeretnék.

karacsony-havazas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem sok jót vetítenek előre a tudósok a karácsonyi havazást illetően. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy az elmúlt száz évben egyre kevesebb helyen volt jellemző a hótakaró az ünnepek alatt, és ez az irányzat továbbra is folytatódik a globális felmelegedés miatt.

- Az esély a fehér karácsonyra már most is jóval kisebb, mint ötven évvel ezelőtt, ám az évszázad közepére sok helyen még nagyobb ritkaság lesz - mondta Friedrich-Wilhelm Gerstengarber, a Potsdami Klímakutató Intézet szakértője.

A változás a fehér karácsony hazájában, a skandináv országokban is érzékelhető. Pal Prestrud, az Oslói Nemzetközi Éghajlat- és Környezetkutató Központ professzora szerint a 20. század elején Norvégiában évente átlagosan 150 nap volt legalább 25 centiméter vastag a hóréteg. Ez a szám mostanra száz napra csökkent.

Nálunk is hasonló a helyzet

Magyarországon egyébként korábban sem volt olyan gyakori a karácsonyi havazás, de a jelenség itthon is csökkenő tendenciát mutat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati visszatekintésében 1951 és 2017 között hat helyen, Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Pécsen, Szombathelyen, valamint Kékestető állomáson vizsgálta meg, volt-e havazás az ünnep idején.

A legnagyobb hóvastagságot 1981 karácsonyán észlelték, akkor a Kékesen 70 cm-t mértek. A többi öt városban a '60-as és a '90-es évtizedben volt a legtöbbször fehér a karácsony, Budapesten 1969-ben és 1970-ben volt utoljára legalább 20 cm vastag hóréteg. Kiderült az is, hogy sajnos 2010 után a legtöbb évben hó nélkül telt a karácsony.

Az 1951-től 2017-ig tartó időszakban átlagosan három-hat évente havazott a bemutatott városokban december 24. és 26. között mindhárom napon - írják. Kékestetőn havazott a legtöbbször, de 2001 óta csupán öt karácsony alkalmával esett hó az ország legmagasabb pontján. Ám, ha pontosan ezeken a napokon nem is esett a hó, Kékestetőn akkor is szinte minden évben fehér volt a karácsony 2010-ig, ezt követően azonban mindössze háromszor - 2011-ben, 2012-ben és 2017-ben fogadta havas táj az ide látogatókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mire számíthatunk idén?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint december 24-én, hétfőn eleinte erősen felhős vagy borult idő lesz, délutántól északnyugat felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet. A nap első felében többfelé, később egyre kevesebb helyen várható eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 °C és +6 °C, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 °C és 11 °C között várható.

December 25-én, kedden a több-kevesebb napsütés mellett felhőátvonulásokra lehet számítani. Helyenként zápor, hózápor előfordulhat. Az északi szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 °C és +4 °C, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 °C és +6 °C között valószínű.

December 26-án, szerdán változóan felhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Helyenként zápor, hózápor kialakulhat. Az északi, északnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 °C és +4 °C, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 °C és +6 °C között valószínű.

Ezt is szeretjük