Sűrű karácsonyi csokilikőr, sok tejszínnel, krémesen
Egyszerre dupla adagot csinálj, mert hamar elfogy.
Érkeznek az ünnepek, velük együtt a sok vendég, akiknek finom aperitif jár. Nem mindenki kedveli a sör-bor-pálinka triót vagy az egyéb markánsabb alkoholokat. Ha húsvétkor a tojáslikőr dukál, a téli ünnepeken nem sokan tudnak ellenállni egy selymesen ínycsiklandozó, tejszínesen folyékony csokiköltménynek.
Egy-egy finom kényeztető likőr akár desszertként is funkcionálhat a karácsonyi vacsora után. Ha rászánod magad, nemcsak népszerű vendégvárót készíthetsz, hanem a karácsonyi ajándékok egy részét is letudhatod. Elmondjuk, hogy mi hogyan szeretjük.
Karácsonyi csokilikőr
Hozzávalók:
- 40 dkg jó minőségű csokoládé, magasabb kakaótartalommal
- 30 dkg porcukor
- 4 dl zsíros tej
- 4 dl magas zsírtartalmú tejszín
- 2 db tojássárgája
- 2 tasak vaníliás cukor vagy egy rúd vanília
- 4 dl sima vodka
Elkészítés
Reszeld le a csokoládét, minél kisebb lyukú reszelőn, és keverd össze egy tálban a tejszínnel. Lehetőség szerint vízgőz felett melegítsd folyékony állapotúra. Forrald fel a tejet, majd apránként öntsd hozzá a csokoládés-tejszínes masszát.
Állandó kevergetés mellett és alacsony hőfokon főzd pár percig, míg minden komponens feloldódik. Eközben a tojások sárgáját verd habosra a cukorral. Vedd le a tűzről, és kapargasd bele a vaníliarúd belsejét, majd szórd hozzá a vaníliás cukrot. Ezután óvatosan kanalazd bele a cukros tojást is.
Várd meg, amíg kihűl a masszád, és utána add hozzá a vodkát vagy az alkoholt. Kézi habverővel keverd simává, és tedd a hűtőbe. Leginkább akkor érvényesülnek az ízek, ha az ünnepek előtt egy-két hétig hagyod pihenni és összeérlelődni az összetevőket.
Nem vagy csokifüggő?
Ha egyéb ízvilágra vágysz, a gyümölcsöstől a kókuszosig mindent kipróbálhatsz.
Extra tippek az ünnepi hangulathoz
A csokoládé selymes íze csodálatosan harmonizál egyéb hozzáillő aromákkal. Ilyen a például a narancs vagy a mogyoró. Az élelmiszerboltokban kapható kicsi műanyag flakonos narancsaromával pikánsra ízesítheted a csokilikőrödet. Az elkészített mennyiségre elegendő a fél üvegcsényi adagot beletölteni, és erősen átkeverni, hogy mindenhova jusson az ízből.
Ha ragaszkodsz a teljesen természetes ízekhez, két narancs levét és egy bio narancs nagyon apróra reszelt héját is belerakhatod a likőrödbe. Így nem lesz olyan sűrű állagú, mert a citrus sava hígítja a csokoládét.
Kapható az delikát üzletekben 30 milliliteres kiszerelésben tejszínes mogyoróaroma is. Ha ezzel fűszerezed a kész házi likőrödet, olyan mennyei ízeket kapsz, mintha folyékony mogyorós csokit kortyolgatnál. Ha pedig az elkészített adagokat lefelezed, és csinos kis üvegekbe öntöd, olyan népszerű és házilag készített ajándékokkal tudsz előrukkolni karácsonykor, amelynek senki nem tud majd ellenállni.
Ha igazán szezonálisra hangolnád az italodat, készítsd el karácsonyi aromával. A boltokban kapható, készre kevert mézeskalácsfűszerből tegyél két kávéskanálnyit a még meleg csokikrémbe. Az állaga szemcsésebb lesz ugyan, de az íze a legfinomabb csokis-mézes puszedlit idézi majd fel.
OLVASD EL EZT IS!
- alkohol
- ünnep