A legdurvább átverések a karácsonyi vásárlásnál
Ezekre figyelj!
Ünnep táján még inkább óvatlanok az emberek, ha a szeretteiknek vásárolnak ajándékot.

nagykep?cikkid=164257&kep=karacsonyi-vasarlas1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Itt a karácsony előtti utolsó hétvége, és bár ott az egész jövő hét, valószínűleg a legtöbben mostanra időzítik a bevásárlást. Mindenki szeretné megtalálni szeretteinek a legszebb ajándékot, és igen, ilyenkor szívesebben nyúl a pénztárca mélyére.

Ezzel az igénnyel párhuzamosan válik kiszolgáltatottá az ember a csalóknak, akik kimondottan arra építenek, hogy kihasználják az ünnepi rohanást, a könnyen nyíló pénztárcákat és a hiszékenységet. Ebben az időszakban nem csak a kereskedők vannak elemükben, de a bankok is szívesen kitelepülnek a bevásárlóközpontokba. Kétszer, sőt háromszor, négyszer is gondold meg, hogy szükség van-e a hipergyors személyi kölcsönre. A válasz az lesz valószínűleg, hogy nem.

Átcímkézések, ellentmondó árak

Sok kereskedő él a felárazással, mielőtt csökkentené egy termék árát, magyarán a vásárló azt hiszi, hogy most akcióban olcsóbban lehet hozzájutni. Legutóbb a black friday-en lehetett találkozni ezzel a piszkos trükkel. Természetesen a boltokban karácsony előtt is vannak promóciók, melyek valósak, és tényleg olcsóbban juthatsz hozzá valamihez, de ha gyanús az árcédula, akkor nézd meg, mi van alatta. Ha korábban olcsóbb is volt, akkor szinte biztos, hogy más üzletben az eredeti összegért is megveheted.

Jó tudni, ha egy terméken több eladási ár szerepel, a legalacsonyabbat kell kifizetni akkor is, ha a pénztárnál a vonalkód leolvasó a magasabbat jelzi. Az üzlet felelőssége, ha lejárt akciók esetén az árukon hagyják a rossz vételárat feltüntető címkét, ez viszont feljogosítja a vevőt arra, hogy a legkedvezőbb áron vásároljon.

Vásári huncutságok

A legtöbben szeretik a karácsonyi vásárokat, a fények, a forraltbor, a zene pedig költésre csábít. Nem árt azonban óvatosnak lenni. Itt inkább kiegészítő ajándékokat vegyél, illetve kérd el a kereskedő elérhetőségét, hogy ha nem felel meg vagy garanciális problémák vannak, akkor a megajándékozott ki tudja cserélni. Számla nélkül ne távozz, a legtöbb vásárban szeretnek róla elfeledkezni, anélkül pedig semmit nem tehetsz.

Ne dőlj be a kézműves szónak, ez most nagyon divatos, és tényleg mindenre ráaggatják. Azért mert egy szappannak kicsit érdes a felülete, még nem biztos, hogy nagy gonddal készült, és felesleges magas összeget kifizetni érte. A többi áru igényességéből könnyen ki lehet következtetni, hogy átverésről van-e szó.

Pultos kitelepülés

Ne dőlj be a sok ajándékkal kecsegtető, hihetetlenül akciós termékeknek. Az ajánlat ilyenkor általában arról szól, hogy csak a parfümöt, felmosót, akármit kell kifizetni, és mellé adnak egy csomó szuper dolgot. Sokszor irreálisan magas áron kínálnak egy nevesincs terméket, viszont a vásárló úgy érezheti, hogy megéri megvenni, hiszen pluszban kap még sok mindent. Jellemzően ezek nem a legmagasabb minőségű termékek, és pénzkidobás, mert lehet, hogy olcsóbban kapsz megbízhatóbbat. Az idősebb családtagokat is érdemes figyelmeztetni, mert jellemzően az 50 felettieket célozzák meg a kedvesen mosolygó eladók.

Csere az ünnepek után
A mai napig él a köztudatban a három napos visszaváltás. Régen valóban volt arra lehetőség, hogy indoklás nélkül visszavigye az ember a terméket egy kis gondolkodási idő után, ez a jogszabály azonban már nem él, és nem kötelezi az eladót a cserére, illetve pénzvisszafizetésre. A legtöbb kereskedő karácsony után lehetőséget ad a cserére, de ennek feltételeiről mindenképpen érdeklődj az ajándék megvásárálásakor, és a blokkot egy borítékban mellékeld, mert anélkül nem cserélnek ki semmit. A webáruházaknál viszont 14 napig lehetőség van a visszaküldésre.

Utazás, pihenés, kupon karácsonyra

Ünnep tájékán megszaporodnak a valószínűtlenül kedvező utazási ajánlatok. Mindenképpen érdemes utánanézni a hirdető utazási iroda székhelyének, elérhetőségeinek, engedélyének. A kuponos lehetőségeknél pedig aprólékosan tájékozódni arról, mit is tartalmaz pontosan a csomag. Karácsonyra ne adj olyat, amit a megajándékozottnak ki kell egészítenie. Ha egy szállodai kupon nem vonatkozik az étkezésre, akkor az bosszúságot okozhat.

A legkedvezőbb árú ajánlatoknál mindenképpen ellenőrizd, hogy meddig lehet őket felhasználni. Lehet, hogy épp a december 31-én lejáró akciót osztogatják olcsón.

Az előzetes óvintézkedések nem ártanak

Karácsonykor tehát ne automatikusan és megszokásból vásároljunk, hívja fel a figyelmet rá a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság információs oldala. Az NFH oldalán honlapján található egy olyan mappa is, amelyben tételesen felsorolják azokat a veszélyes termékeket, amelyek balesetet okozhatnak vagy károsíthatják az egészséget.

Ezt ajánlott alaposan átnézni, mielőtt olyan dolgokat vásárolunk, amelyek célcsoportja különösen veszélyeztetett. Ilyenek a gyerekek és az idősek. A feketelistát még mindig a karácsonyfaégők és a csecsemőruhák vezetik. Élelmiszer ajándékba történő vásárlásánál a letiltott termékek listáját is érdemes leellenőrizni a Piacfelügyeleti Információs Rendszerben.

Aki pedig okulni szeretne az egyéb leleményes csalásokkal kapcsolatban, melyeknek áldozatául eshet karácsonykor, annak ajánljuk a Svindlerek - Karácsonyi átverések című érdekfeszítő ismeretterjesztő filmet.

Ezt is szeretjük