Ilyen az atombiztos karácsonyfa, ha kisgyereked van

Első karácsony gyerekkel? Előzd meg a baleseteket néhány egyszerű szabály betartásával.

Karácsony kisgyerekkel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szeretet ünnepe leginkább a gyerekeké. A kicsik ilyenkor megbabonázva nézik a csillogó díszeket, szaloncukrokat, a fenyőfán gyújtott fényeket.

Az idei lesz a második karácsonyunk hármasban. Már tavaly is nagyon izgultunk, hogy az akkor 10 hónaposunk mikor rántja magára a fát, ám meglepetésünkre még nem tanúsított túl nagy érdeklődést iránta. Idén nyilván másként lesz, így igyekszünk mindent bevetni, hogy a fenyőnk garantáltan Ákos-biztos legyen.

karacsonyfa-kislany

Hogy tartsd távol a kicsit a fától?

Amíg nincs gyereked, talán bele sem gondolsz: pozitívumnak tekinthető, hogy a tűlevelek szúrnak. A fenyőnek ez a sajátossága sok apróságot eltántorít a fogdosástól, ráncigálástól. Ezen kívül nehéz bármit is tenni annak érdekében, hogy távol tartsd a kisembert a fától. Talán az egyetlen módszer, ha magas, gyerek által el nem érhető asztalra, komódra teszed a fenyőt - nálunk tavaly így volt. Azt azonban tartsd észben, hogy ez a megoldás mindig kétélű fegyver, hiszen, ha valamilyen módon - talán sosem tudod meg, hogyan sikerült neki - mégis feléri, nagyobbat eshet a fa, mintha csak a földön állt volna.

Fő a stabilitás!

Alapvető és vitathatlan szabály: a kisebb fa kisebbet üt! Ha három év alatti gyerek van a családban, érdemes apróbb karácsonyfát beszerezni. Amennyiben mégis ragaszkodtok a nagyobb fához, mindenképpen érdemes kikötni. Lehetőleg több irányból, hogy minél biztosabban álljon. Jó megoldás lehet az is, ha el tudjátok helyezni egy sarokban - így két oldalról máris védve van. Azt pedig talán felesleges is említeni, hogy a nagypapa által faragott, ezer szállal a lelkedhez kötődő, billegő karácsonyfatalpat idén felejtsétek el.

Natúr díszítés

Jobb néhány évig dobozban hagyni a déditől örökölt százéves karácsonyfadíszeket is - már amennyiben szeretnéd, hogy túléljék az ünnepet. Ha nem tudod elképzelni a karácsonyt csillogó üveggömbök nélkül, azokat lehetőség szerint a fa felső részén helyezd el. Ugyanez a szabály vonatkozik szaloncukorra, habkarikára és egyéb édességekre - különösen, ha a hozzátáplálásban még nem tartotok a 100% cukorból készült nyalánkságoknál.

Kisgyerek mellett részesítsd előnyben a natúr díszítést! Nagyon szép fa-, illetve szalmából font díszeket lehet kapni, a toboz és a dió is ünnepi hangulatot kölcsönöz a fenyőnek, de jó választás a szövetből készült angyalka, rénszarvas, Mikulás vagy más kevésbé törékeny ünnepi figurák.

Képeken az ország legvarázslatosabb helye: itt nőnek a karácsonyfák

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kevesebb néha több

A jól ismert szabály a karácsonyi díszítőelemekre is érvényes. Minél kisebb a gyerkőc, annál inkább! Mivel a babák ingerkereső üzemmódban működnek, a túl sok fény, csillogás, új inger könnyen lefáraszthatja, nyűgössé teheti őket. A fenyőn körbefutó ünnepi izzósor ugyan látványos, de nem biztos, hogy egy év alatti gyerek mellett is érdemes feltenni a fára. Ha mindezeket igyekszel szem előtt tartani, még akkor is bőven érhetnek meglepetések, de azért jóval kisebb kockázattal számolhatsz. Boldog karácsonyt az egész családnak!

Ezt is szeretjük