Szódabikarbóna, ecet, citrom: ez a 3 filléres szer kell a ragyogóan tiszta lakáshoz
Nemcsak olcsón megúszhatod, de gyorsan túl is lehetsz rajta.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony egyik nem túl kellemes előzménye a nagytakarítás. Ám néhány házi szer, mely generációkon keresztül bizonyított, jelentősen megkönnyíti a dolgodat, miközben nem terheli meg a környezetet - ráadásul olcsó is.

Ilyen a szódabikarbóna, a citrom és az ecet. Vesd be őket, hogy ragyogóan tiszta és illatos lakásban ünnepelhess szeretteiddel!

Szódabikarbóna

A fehér függöny még gyakori mosás mellett is könnyen besárgul vagy beszürkül. Sokan ilyenkor a fehérítő szerekhez folyamodnak, melyek révén ugyan általában látványos eredmény érhető el, ám a textília élettartama jó eséllyel megrövidül. Érdemes helyettük a gyógyszertárakban is - olcsón - kapható szódabikarbónát bevetni a következő módon.

A szokásos fajtájú és mennyiségű mosószer mellé önts a mosógép adagolójába fél pohár szódabikarbónát is. A természetes csodaszer jelentősen növeli előbbi hatékonyságát, ráadásul a mosógépnek is használ vízlágyító tulajdonságából fakadóan. Indítsd el a programot, majd lejártával a függönyt rázd ki, és helyezd vissza a karnisra - aztán már nincs is más dolgod, mint az, hogy gyönyörködj vakító fehérségében.

Mézeskalács-koszorú lépésről lépésre

Ha már ragyog a lakás, díszítsd is fel, például ilyen mézeskalács-koszorúval. Az elkészítés lépésről lépésre leírását alább láthatod.

Ecet

A függöny után az ablakot is ragyogóvá varázsolhatod, mégpedig egy másik házi szer, az ecet segítségével. Első lépésben töröld át a párkányt és a keretet ecet és valamilyen finomabb súrolópor keverékével. Majd egy szórófejes flakonba tölts két deciliter vizet, két evőkanál ecetet és néhány csepp mosogatószert. A keveréket fújd az üvegre, majd újságpapír segítségével tisztítsd meg azt.

Az ecet lefolyótisztítóként is bevethető, a már említett szódabikarbónával megtámogatva. Amellett, hogy együttes erővel eltüntetik a nemkívánatos szagokat, a kisebb dugulásokat is megszüntetik. A következő módon - és sorrendben - alkalmazd őket.

Egy tölcsér végét helyezd a lefolyóba, önts bele fél pohár szódabikarbónát, majd  egy pohár ecetet.

A két összetevő keveredése során savak képződnek, ami egy kis habzással jár - ne ijedj meg, hiszen éppen ezek a savak szükségesek a tisztításhoz. Ha a habzás megszűnik, engedj a lefolyóba forró, majd öt-tíz perc múlva hideg vizet.

Citrom

A sütés-főzés egyik nem éppen kívánatos hozadékaként még a legnagyobb odafigyelés mellett is zsírfoltok éktelenkedhetnek a konyha különböző pontjain: a csempén, a bútorokon, leginkább pedig a tűzhelyen. Ezektől bizony nem könnyű megszabadulni, ám az agresszív készítmények helyett hathatós segítséget nyújthat egyetlen szem citrom, amit kétféleképpen is alkalmazhatsz.

Az egyik metódus szerint elég, ha a citrom kifacsart levét a foltra csorgatod, hagyod állni negyed, esetleg fél órát, majd szivacs segítségével eltávolítod az egészet. Kevésbé makacs szennyeződések esetén töltsd a citromlevet szórófejes flakonba, és így fújd le vele az adott felületet vagy felületeket, majd szivaccsal vagy ronggyal töröld át.

A citrom vízkőoldó hatással is bír, így a fenti módszerek valamelyikének hasznát veheted a fürdőszobában is - a káddal és a csempékkel egyaránt szinte csodát tesznek. A WC-tisztítással is könnyebben megbirkózol, ha a citrom erejét hívod segítségül - ráadásul egyúttal a kellemetlen szagoknak is búcsút inthetsz.

OLVASD EL EZT IS!

csipesz lead
  • karácsonyi dekoráció
  • karácsonyi díszítés

Mire jó a csipesz? Így készíts belőle cukiságokat mikulásra

Ezt is szeretjük