Konzum szaloncukor, Meteor csillagszóró, halászlékonzerv: a ’70-es és ’80-as évek kötelező karácsonyi kellékei

A szűkös választék miatt az elérhető ünnepi kellékekre jól emlékeznek a szülők, nagyszülők.

fortepan 89779
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fiatalabb generációk nehezen tudják elképzelni, hogy milyenek lehettek a szülők, nagyszülők fiatalságának karácsonyai, amikor nem volt a most tapasztalható árudömping a boltokban, és az ünnepi lakomát is sokkal szerényebb választékból kellett megoldani. A hiánygazdaság alatt a szükség találékonyságot szült, ez az ajándékbeszerzés és a főzés terén is megmutatkozott. 

A ’70-es ’80-as évek karácsonyának akadtak olyan jellegzetes kellékei, amelyek nosztalgikus pillanatokat idéznek elő szinte minden családban. Idézzünk fel közösen néhányat ezekből!

Karácsony a ’70-es, ’80-as években

A Kádár-korszak utolsó éveiben, a vasfüggöny mögött is mindent megtettek a családok, hogy megadják a módját az ünnepnek. Ugyanakkor elég korlátozottak voltak a lehetőségeik. Míg ma leginkább a bőség zavarával találjuk szembe magunkat, pár évtizede még egészen máshogy zajlott az ünnepi készülődés, a legalapvetőbb dolgok beszerzése is nehézséget jelenthetett. 

Bár könnyen úgy gondolhatjuk, hogy a műfenyő napjainkban éli virágkorát, valójában az első ilyen, praktikus módon szétszedhető termékeket már 1954-ben forgalomba hozták, és a legtöbb élő fához képest kedvező ára, valamint a szőnyegpadló tűlevélmentessége érdekében jó pár háztartásban műfenyőt állítottak. A csillogó girlandoktól, eklektikus díszektől, na meg persze színes, jókora, sorba kötött, gyertyát formázó izzókkal rendelkező égősortól pompázó fáról nem hiányozhatott a szaloncukor sem - vagy legalábbis a papírja (van, ami nem változik). A kedvező árú, könnyen hozzáférhető és nemritkán igen kemény Konzum szaloncukor ötféle, kakaós, vaníliás, citromos, narancsos és málnás ízben készült, a legelterjedtebb, ami egy dobozból sem hiányzott, az első kettő volt. 

A legbátrabbak csillagszórót is rögzítettek az ágakra, a bólyi Áfész vegyszerüzemében készültek a ’60-as, ’70-es években a Meteor csillagszórók, 1969-től ráadásul illatosított változatban, 8 forintos áron kínálták őket. 

A háziasszonyok feje leginkább a menüsor miatt főhetett, a hagyományos fogásokhoz szükséges összetevők ugyanis sokszor már jóval az ünnepek előtt elfogytak. A hiánygazdaság is hozzájárult, hogy a konzervek gyakori szereplői voltak a karácsonynak is. A korszakban virágzott itthon a konzervipar, 1972-re már 278-féle készítménnyel lehetett találkozni a boltok polcain, a kínálatban pedig klasszikus ünnepi ételek, halászlé és töltött káposzta is szerepeltek. A konzervek kényelmes megoldást jelentettek az apró panelkonyhákban főzőcskéző és időhiányban szenvedő dolgozó nők számára. 

Mi került a fa alá? Míg a gyermekek például mesekönyveknek, Moncsicsinak, Gazdálkodj okosan! társasnak és a Lemezárugyár játékainak örülhettek, addig a felnőttek kozmetikumokkal, műszaki cikkekkel lepték meg egymást.

Cikkünk Glázer Tamás Így karácsonyoztunk a 80-as ávekben című kötete alapján készült.

szakacskonyv

 A szerző az 1970-es, 80-as évek karácsonyait idézi fel, hihetetlen és humoros történeteket mesélve a Kádár-kor utolsó évtizedeinek ünnepeiről. Vajon a télapót vagy a Jézuskát várták akkoriban a gyerekek, és milyen játékok kerültek a karácsonyfa alá? Honnan érkezett a vasfüggöny mögé Moncsicsi, Buci-baba és számtalan matchbox, hogyan utánozták le akkoriban a nyugati siker társasjátékokat? Milyen szaloncukrokkal és égőkkel díszítettük fel a karácsonyfát, és mit viseltünk a jeles ünnepen?

Belekóstolhatunk néhány retró fogásba is, megtudjuk miért volt menő a konzervétel, és megemlékezünk a konyhák robbanó sztárjairól, a kuktafazékról és a kotyogós kávéfőzőről. A harmadik és a negyedik fejezet a felnőttek ajándékait veszi sorra, kezdve a menő KGST kozmetikumokkal és márkákkal, majd az is kiderül, hogy miként vált Magyarország igazi nylonharisnya nagyhatalommá. Ezek után sorra kerülnek a „hanyatló” nyugatról származó technikaivívmányok, illetve azok koppintásai, amelyek csak sok-sok évvel az eredeti darabok piacradobása után kerültek csak be a hazai KREAVILL-ok polcaira.


A könyv a Tó-retró könyvtár sorozatban jelent meg, kereskedelmi forgalomba nem került. Innen rendelhető meg 4990 forintért. 

(Kiemelt kép: Fortepan/Urbán Tamás.)

Ezt is szeretjük