Mit kaptak a rossz gyerekek régen a Mikulástól? Tényleg volt tétje, hogy hogyan viselkedtek
A régi időkben a gyerkőcök a Mikulástól tényleg csak akkor kaptak finomságot, ha jól viselkedtek.

Mikulás régen
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Mikulás Magyarországon nem mindig volt az a jóságos apókafigura, ami mára elterjedt. Egy vagy több krampusz kíséretében járta a házakat, és a rosszalkodó gyerekeket alaposan megijesztették.

Alapvetően Szent Miklós december 6-i halálát megelőző napon, azaz december 5-én este zajlott az úgynevezett alakoskodás, amikor különböző Miklósok krampuszokkal vagy nélkülük zörgettek be a házakba.

A mikulásozás hagyománya

Egészen a 18. századból maradtak fenn források a magyar alakoskodókról, akik régiók szerint eltérő szokásokat követtek. Számos dologban egyeztek: ijesztő arcfestést, maszkot, szakállat és láncot viseltek, hasonlítottak a patás ördögkinézetű krampuszokhoz. A láncos Miklósok ijesztgették a rosszalkodó gyerekeket, a nagyobbakat száraz vesszőkkel meg is suhinthatták. Olyan változatok is léteztek, hogy többen alakoskodtak, és egyikük az ijesztő figurát, másikuk pedig Miklós püspököt alakította.

fortepan 10799

Az 1920-as években kezdett terjedni a falvakban a ma is ismert mikulásozási forma. Ekkor már az adott település több lakója beöltözött Mikulásnak, és december 5-én este közeli ismerőseiket, barátaikat, rokonaikat látogatták meg. Természetesen olyanra is akadt példa, amikor maguk a szülők bújtak álruhába, és az ajtó elé vagy az ablakpárkányra helyezett csizmácskákba vagy cipőkbe tették a megérdemelt meglepetést.

A rossz gyerekek pórul jártak

A Mikulás-várást megelőzően egész évben figyelmeztették a gyerekeket, hogy ha nem viselkednek jól, akkor a Mikulástól semmit nem fognak kapni decemberben, legalábbis édességet biztosan nem.

A Mikulás büntetés gyanánt a közismert virgács mellett - ami akkoriban nem aranyozott dísztárgy volt, hanem ténylegesen száraz vesszőket kötöttek össze - krampusz alakú csokit, vöröshagymát, krumplit vagy akár szenet is hagyhatott a csínytevő gyerkőcök lábbelijében az édességek mellett. Legrosszabb esetben semmi mást, se csokit, se cukrot nem kaptak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor nem éjszaka settenkedett a Mikulás, akkor lehetőség nyílt találkozni vele. Ilyenkor betoppant a családokhoz a krampuszok társaságában, és megkérdezték a gyerekeket, hogy szerintük hogyan viselkedtek az évben, az idősebbeket meggyóntatták. Ezután a szülők kérésére a kicsik versikéket szavaltak, vagy elmondtak egy imát, és csak ezután kaphattak ajándékot. Ennek fényében ki ne viselkedett volna inkább jól? Nem érte meg kockáztatni.

Így alakult át a Mikulás a szocializmusban

Mikulás vagy Télapó? A két elnevezést ma egymás szinonimájaként használjuk, ám az eltérő megfogalmazás hátterében fontos különbségek húzódnak meg.

(Cikken belüli képek forrása: Mészöly Leonóra / Fortepan 10799, borítókép forrása:  Nagy Gyula / Fortepan 58377)

Ezt is szeretjük