4 lenyűgöző, ráadásul ingyenes kiállítás Budapesten - Nézzétek meg a hétvégén!
Csodálatos délutánotok lesz, és több ezer forintot spórolhattok!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Télen a beltéri programok kerülnek előtérbe - ilyen lehet például a múzeumlátogatás is, ami azonban sokszor nem olcsó mulatság.

Szépművészeti Múzeum

A nagy állami múzeumok közül többen is igyekeznek lehetőségeik szerint orvosolni ezt a problémát, ezért a hónap egy meghatározott napján ingyenes belépést biztosítanak fiataloknak, illetve gyerekek kísérőinek.

Tudd meg, hol tölthetsz el egy csodálatos délutánt a hozzád közel állókkal - anélkül, hogy egy fillért is kellene fizetned.

Hadtörténeti Múzeum: a Monarchiától a vasfüggönyig

Ha a párod érdeklődik a harcászat iránt, vagy kisfiad van, ajánljuk figyelmetekbe a budai Várban lévő Hadtörténeti Múzeumot, illetve állandó kiállításait.

A Vasfüggöny című a rendszerváltozás előtti évtizedeket idézi fel - a múzeum Díszudvarán lévő kiállítóteremben megtekinthető a 356,7 kilométer hosszúságban kiépített, gyengeárammal működő rendszer egy darabja, arra emlékeztetve, hogy volt idő, amikor a külföldre távozást disszidálásnak nevezték, és bűncselekménynek számított.

Mintegy bónuszként megcsodálhatjátok az akkoriban igen népszerű Trabant márkájú kétütemű gépjárművet is, amilyet a mai gyereket többsége talán soha nem is látott.

Hadtörténeti Múzeum

A Boldog Békeidők az 1867-1914 közötti magyar hadtörténelmet mutatja be, míg a Piavétól a Donig - a Dontól a Dunáig 1918-tól 1948-ig követi nyomon a magyar múlt hadi eseményeit. A múzeum minden hónap utolsó vasárnapján ingyenes a 26 év alatti személyek, továbbá a 18 év alatti személyeket kísérő, legfeljebb két közeli hozzátartozó számára.

Budapesti Történeti Múzeum - a főváros ezer éve

Szintén a Várban van a Budapesti Történeti Múzeum, ahol többek között Buda középkori királyi várpalotája vagy az ott talált gótikus szobrok is megtekinthetők az állandó kiállítások sorában. A gyerkőc szinte játszva ismerkedhet meg a főváros ezeréves történetével, de például antik kultúrákba is betekintést nyerhet - ugyanez természetesen a felnőtteknek is örömére, no meg persze hasznára válik.

Budapesti Történeti Múzeum

Még különösebb történelmi érdeklődés sem kell ahhoz, hogy valaki elmerülhessen ebben a csodálatos világban. Minden hónap utolsó szombatja ingyenes a 26 év alattiak, illetve a 18 év alattiak és kísérőik számára.

Szépművészeti Múzeum - keresztmetszet az egyetemes művészetről

Akár egy városligeti sétával is összeköthetitek a Szépművészeti Múzeum látogatását. Már maga a neoklasszicista épület is gyönyörű - nem véletlen, hogy a Hősök tere műemlékegyüttesének részeként Budapest világörökségi helyszíneihez tartozik. A múzeum az egyetemes művészetről ad egyfajta keresztmetszetet. Gyűjteményei az európai képzőművészet minden korszakába bepillantást engednek, olyan híres művészek alkotásain keresztül, mint Raffaello, Leonardo, Dürer, Rembrandt, Goya és Monet, de néhány magyar művész - például Rippl-Rónai József - egyes alkotásai is láthatók itt.

A Szépművészeti Múzeum épülete

Műtárgyainak száma jóval meghaladja a százezret - érdemes tehát időről időre visszanézni, hiszen nemhogy egy gyerek, de egy felnőtt sem tud ennyi mindent befogadni. Itt minden hónap harmadik szombatján ingyenes a belépés a 26 év alatti személyek, illetve a 18 év alatti személyeket kísérő legfeljebb két közeli hozzátartozó számára.

Közlekedési Múzeum - nemcsak műszaki érdeklődésűeknek

Pároddal vagy fiaddal is ideális program lehet a Közlekedési Múzeum meglátogatása. A múzeum alapításával egyidős a kiállítás legrégebbi automobilja, egy 1898-ból való Peugeot. A hazai autógyártás hőskorát Csonka János autói képviselik. A városi közlekedés története a lóvontatás korszakától követhető nyomon. A 19. század végének utcaképébe állítva látható az egyetlen fennmaradt pesti omnibusz.

Megismerhetitek a villamosvasút fejlődésének állomásait és a 20. század első évtizedeiben feltűnt korai autóbuszok makettjeit is. A magyar állami hajózás története pedig a kiállítás leglátványosabb tárgyait vonultatja fel, közöttük az első dunai gőzhajót, az 1817-ben épült Carolinát.

A magyar vasúti közlekedés kezdetét az 1850-es években készített gőzmozdonyok kicsinyített másai idézik. Egy életnagyságú, korabeli vasútállomás is látható a múzeum csarnokában, a 19. század utolsó évtizedeiben gyártott eredeti gőzmozdonyból és két vasúti kocsiból álló szerelvénnyel.

A múzeum minden hónap utolsó vasárnapján családi napot is szervez, amikor 26 év alattiaknak, valamint a 18 év alatti személyeket kísérő legfeljebb két közeli hozzátartozónak ingyenes a belépés.

Fotók: 1. kép - Wikipedia, Vadaro; Hadtörténeti Múzeum - Wikipedia, Misibacsi; Budapesti Történeti Múzeum - Wikipedia, Vadaro; utolsó kép - Közlekedési Múzeum.

Ezt is szeretjük