Ragacsos-vajas Hasselback-sütőtök pirított dióval: egyszerre lágy és roppanós
Különleges, mégis egyszerű technikával ünnepi köretet varázsolhatsz sütőtökből.
Néhány évvel ezelőtt vált közismertté a Hasselback-burgonya, ami futótűzként hódította meg az újdonságokra fogékony gourmet követőket. Nem csoda az átütő sikere, hiszen az így elkészített roppant egyszerű és nem időigényes köret csodálatosan néz ki, ráadásul nem csak krumplit lehet használni hozzá.
Hasselback-sütőtök dióval
Hozzávalók
- 2 kg sütőtök
- 6 dkg vaj
- 10 dkg barna cukor
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál pirospaprika
- 5 dkg dió
- friss kakukkfű
- 1 csipet só
- chili
Elkészítés:
A Hasselback lényege, hogy a zöldség felkarikázásakor úgy vágjuk be az 2-3 mm vékony szeleteket, hogy a krumpli, tök vagy édesburgonya egyben maradjon. A szeleteket sütés előtt szokás tűzdelni, megtölteni, vagy bevonni különleges ízvilágú mázzal, ami hő hatására szinte beleolvad a zöldségekbe.
Az én receptem sütőtökből készült változat. Ha egy kicsit újítanál idén, ezt a ételt feltétlenül próbáld ki, vendégeid nem fognak csalódni. A vajas mázzal sült, szélein ropogós, belül ragacsos-krémes sütőtök csodálatos ízharmóniában áll a pirított dióval. Az étel különleges íze és varázslatos megjelenése méltó módon emeli ezt a köretet az ünnepi asztalra.