Ha ezt megfogadod, pénz áll a házhoz
Gazdagságot hozó, 100 éves babonák
A hagyomány szerint a téli ünnepkör mágikus rítusai pénzt és szerencsét hozhatnak. Ismerd meg őket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A régiek életében az advent sorsfordító, szent jelentőséggel bírt, mely nem lehetett teljes vallási és házi szertartások nélkül.

Mára mindebből többnyire csak szép emlék maradt, de, ha csak egy kicsit is hajlamos vagy hinni a babonákban, és jövőre is sűrűn szeretnéd hallani a pénzérmék csengését, fogadd meg a következő pénzhozó aranyszabályokat!

Luca napi pénzes süti és ünnepi ételmágia

A december 13-i Luca naphoz kismillió népszokás és babona kötődik. Furcsa módon kettős ez az ünnep, hiszen egyszerre őrzi a szirakuzai szent leányzó, Lucia emlékét és a magyar hagyományban élő, ártó boszorkány, Luca asszony hiedelmét. Az ősi szokásokkal is vagy a szerelmet, a szerencsét és a gazdagságot próbálták megidézni, vagy a rosszat elűzni.

A lányok például igazi házasságszerző és gyógyító napnak tartották, ugyanakkor hittek benne, hogy az év legrövidebb éjszakája a sötét erők ideje, amikor jobb az embernek résen lenni. Luca napján például tilos szőni, fonni, varrni és mosni is, mert ezek elviszik a szerencséd egy teljes évre.

A babona úgy tartja, hogy ilyenkor nem szerencsés pénzt kölcsönadnod, mert az ilyenkor a boszorkányok kezére jut, vagyis veszendőbe megy.

Ezen a napon egy kis vajákossággal még azt is megtudhatod, potyognak-e majd az érmék a pénztárcádba, vagy híján leszel bennük. Süss a karácsonyi süteménybe pénzérmét és gyűrűt, majd kínáld körbe a családot. Ha kihúzod a pénzzel töltött sütit, gazdag éved lesz, ha pedig a gyűrűt találod meg, a munkában és a szerelemben leszel szerencsés.

A magyar népi hagyományban sokféle rítus él a szenteste napjával kapcsolatban. Erre a napra is áll a kölcsönkérés és kölcsönadás tilalma, de, ha jó évet akarsz, arra is ügyelj, mit teszel a karácsonyi asztalra.

A bab, a borsó, a tök, a lencse vagy a mák millió kis szeme például pénzérmeként fog visszaköszönni jövőre, de az asztalra tett egész alma, kalács és kenyér is egészséget és bőséget hoz. Ha az asztalra magvakat - mondjuk gabonát, diót, mogyorót vagy mandulát - halmozol, jó termést és anyagi sikert varázsolhatsz velük a következő évre. A tradicionális halvacsorával sem hibázhatsz, hiszen, ha szenteste halat eszel, szerencsés és gazdag leszel.

Új keletű szokásként tehetsz pár fényes pénzérmét szimbolizáló pikkelyt a pénztárcádba is, hogy a következő évben megfialjon. Újévkor viszont vigyázz a hallal, hiszen, ha január 1-jén fogyasztod, elúszik vele a szerencséd.

Pénzügyi tippek

Ha a babonák mellett a pénzügyi szakértő véleményére is kíváncsi vagy, nézd meg videónkat, és fogadd meg a tanácsokat, hogy pénztárcád az ünnepek után se legyen üres!

Pénzhozó dekoráció

A szenteste fogyasztott vacsora komoly rítus. Ahhoz, hogy a mágia működjön, mindenkinek mindenből ennie kell. Sőt, háziasszonyként nem állhatsz fel evés közben az asztaltól, különben oda a bőség és a terülj-terülj asztalkám varázsa. Ugyanígy a karácsonyfával vagy asztali dekorációval kapcsolatos szokások sem maradhatnak ki a babonás rítusok sorából. Egyes népi hiedelmek szerint például a fát is csak szenteste napján szabad bevinned a szobába, máskülönben kapzsiságoddal utat engedsz az ártó szellemeknek.

Az örökzöldek, termőágak szerencsét és bőséget hoznak. Tegyél egy vázába fenyő- vagy kökényágat, fagyöngyöt vagy magyalt, és díszítsd őket dióval, almával vagy szalmadísszel. A diónak rontásűző hatása van, az alma az egészség és bőség, míg a szalma a termékenység jelképe. A karácsony mágikus kellékeit egészen vízkeresztig őrizd meg, hogy kitartson erejük 2012-re is.

Karácsony napi morzsabál és seprési tilalom

A babona szerint még a karácsonyi asztal morzsái és maradékai sem mehetnek veszendőbe, hacsak nem akarod a jövő évi bőséget és szerencsét is a szemétre vetni. A karácsonyi morzsát a régiek különösen nagy becsben tartották, összeszedték, és az állatoknak adták, hogy termékenyek legyenek, vagy mágikus és gyógyító rítusokban használták fel.

Volt, ahol még a hamut és a szemetet sem vitték ki a házból, mert úgy gondolták, azzal egyben szerencséjüket is kilapátolnák. Karácsonykor egyébként sem szokás a takarítás és rendezkedés - arra az újév a megfelelő alkalom -, hiszen teljes munkatilalom van. A néphit szerint még söprögetni is csak az asztal alá szabad. Ez utóbbi babona egyébként épp kapóra jön majd, amikor az ünnepi traktától ellustulva semmi kedved nem lesz eltakarítani a vendégsereg után.

Ezt is szeretjük