A hamisítatlan karácsonyi gyömbéres keksz receptje
Akár desszertnek, akár ajándéknak szánod, biztos, hogy pillanatok alatt el fog fogyni.
Gyömbérkeksz
Hozzávalók
- 2 és 1/4 csésze simaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 3/4 csésze vaj
- 0.5 csésze + 3 evőkanál kristálycukor
- 0.5 csésze barnacukor
- 1 nagy tojás
- 1/4 csésze melasz
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 3 csésze fehércsokoládé
- 3 evőkanál zsiradék
- piros és zöld dekorcukor
Elkészítés:
Keverd jól össze a lisztet, a sütőport, a sót, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót, majd tedd félre.
Kézi mixerrel dolgozd össze krém állagúvá a vajat, a fél csésze kristálycukrot és a barna cukrot. Ezután keverd el a tojással, majd a melasszal és a vaníliakivonattal. Állítsd a mixert alacsony fokozatra, majd segítségével elegyítsd a két keveréket. Fedd le az edényt, és hagyd pihenni a masszát körülbelül egy órán keresztül. Az egy óra letelte előtt körülbelül tíz perccel kezdd el előmelegíteni a sütőt 180 fokra.
A masszából szaggass nagyjából másfél evőkanálnyi darabokat, gyúrd őket labdaformájúvá, majd forgasd meg őket a három evőkanálnyi kristálycukorban. Helyezd őket sütőpapírra, egymástól nagyjából 6 centiméter távolságra, és finoman nyomd be a tetejüket. Az előmelegített sütőben nyolc-tíz percig süsd őket, majd vedd ki, helyezd egy fémrácsra, és várd meg, amíg teljesen kihűlnek.
Vízfürdő felett olvaszd meg a fehér csokit, majd félig márts annyi süteményt a krémbe, amennyire ez a mennyiség elegendő. A fenti műveletet ismételd meg még kétszer. Végül a dekorcukorral díszítsd fel a süteményeket.