Házi gyertyaöntés 3 lépésben
A gyertya hangulata szeretettel tölti meg a szobát, ugyanakkor ékes dísze lehet a lakásnak. Elkészítése nem ördöngösség, próbáld ki te is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kisebb vagy nagyobb gyertyákat te is önthetsz házilag, és nem is gondolnád, milyen egyszerűen! Íme a munka menete, és néhány tipp a díszítéshez.

Amire szükséged lesz

  • Viasz: lehet fehér vagy színes, de akár a régi gyertyák maradványait is beolvaszthatod. Hobbiboltokban több színből is választhatsz, a legjobb és leggyorsabban olvadó a forgácsolt viasz.
  • Kanóc: fém talpú kanócokat válassz, mert ezekkel a legegyszerűbb dolgozni. Szükséged lesz hurkapálcára vagy csipeszre a kanóc megtartásához.
  • Gyertyaforma: szintén beszerezhető kreatív boltokban, de a régebbi edényeidet is felhasználhatod, a gyertya méretének megfelelőt. Szilikon formákba, hőálló műanyag pohárba, vagy akár üres konzervdobozba is öntheted az olvasztott viaszt. Nagyon jól mutat az is, ha üvegformába öntöd a gyertyát.
  • Az olvasztáshoz: csupán egy edény és nejlonzacskó szükséges.

Gyertyöntés

1. lépés

A viasz olvadáspontja körülbelül 60°C, éppen ezért közvetlenül nem szabad melegíteni, mivel tűzveszélyes. Vízfürdőben olvaszd fel: tedd a viaszforgácsot a nejlon zacskóba vagy egy kisebb edénybe, konzervdobozba, és helyezd bele a vízbe. Addig melegítsd, míg felolvad a viasz, nem szükséges felforralni.

Tipp:
Ha különböző színű gyertyát szeretnél, az egyes színeket külön-külön kell felolvasztanod, majd öntéskor keverheted őket. A felolvadt gyertyákat illatosíthatod is, hobbiboltokban vásárolhatsz illatanyagokat.

2. lépés

A kanóc fémtalpas része kerül a gyertya aljára, a másik végét hurkapálcára erősítheted vagy csipesszel is megfoghatod. Ha megolvadt a viasz, helyezd a forma aljára a kanócot, és tartsd a végét, mialatt az olvadt masszát a formába öntöd.

Tipp:
Várj, hogy a viasz kissé megdermedjen, mielőtt a színeket csíkokban egymásra öntenéd. Ha megdermedés előtt öntöd össze őket, különleges módon keverednek. Az öntőforma lehet a gyertya végleges tartója is, erre a célra egyedi üvegpoharak vagy más üvegformák a legmegfelelőbbek.

3. lépés

A viasz megszáradásának ideje attól függ, mekkora és milyen formájú gyertyát öntöttél. A hosszabbak, vékonyabbak előbb száradnak, ha türelmetlenebb típus vagy, nem javasolt a kocka- vagy tömbgyertya. A formát elég egyszerűen az asztalhoz koccintani, és máris kicsúszik belőle a gyertya. A szilikont viszont le kell fejtened a kész formáról.

Különleges viasz, különleges gyertyákhoz

Gyöngy formájú viaszdarabokat vagy gyertyahomokot egyaránt használhatsz, ezeket még olvasztanod sem kell, mivel a formájuk miatt különlegesek. Többféle színben kaphatóak és egymással kombinálhatóak. Mindenképpen üveg formába töltsd őket, hogy jól érvényesüljön színük és formájuk. Ízlésednek megfelelően szórd az üvegedénybe, majd helyezz a közepébe egy viaszos kanócot és kész is a pompás gyertya!

A viasz gyertya elkészítése lépésről lépésre

Videónkból kiderül, hogyan színezheted, formázhatod a viaszból készült gyertyát, és megtudhatod azt is, hogyan díszítheted ízlésednek megfelelően.

Zselés gyertyát a hagyományos öntési technikával készíthetsz. Ehhez gyertyazselére van szükség, mely csak a látványban különbözik a viasztól, vízfürdőben, nejlonzacskóban kell megolvasztani. A masszát feltétlenül üvegedénybe töltsd, mivel a zselé ebben mutat a legszebben, és nem áll meg önmagában! Ha több színűt szeretnél, melegen keverheted, vagy dermedés után töltheted egymásra a színeket. A megolvadt viaszt ez esetben is illatosíthatod.

Zselés gyertya készítése lépésről lépésre

Ha biztosra szeretnél menni, nézd meg videónkat, melyben részletesen megmutatjuk, hogyan készül pontosan a zselés a gyertya, és az is kiderül, milyen eszközökre lesz szükséged.

5 tipp a díszítéshez

1. Színezheted a viaszt magad is erre a célra szolgáló színezővel, melyet kreatív boltokban szerezhetsz be. Így még több egyedi szín kikeverésére van lehetőséged.

2. A gyertyahomok és viaszgyöngyök alá szórhatsz különböző, nem gyúlékony díszeket: kavicsokat, üveggolyót, kagylót.

3. Zselés és hagyományos gyertyáknál egyaránt szórhatsz az öntőformába szárított virágszirmokat, szárított gyümölcsdarabokat, terméseket, üvegdíszeket, gyöngyöt, kavicsot, kagylót, csillámport. Ezeket rétegezheted is.

4. A gyertyát az elkészülés után tovább díszítheted: festheted, rajzolhatsz rá gyertyafestő tollal. Viaszcsíkokkal is dekorálhatsz, ezek egyaránt alkalmasak díszdobozok, gyertyatartó, mécsestartó díszítésére. Ragaszthatsz a külsejére gyöngyöket vagy üvegdíszt.

5. A dekorboltokban találhatsz különböző színű viaszlapocskákat kisebb-nagyobb méretben. Ezeket az öntés során beleszórhatod a hagyományos és zselés gyertyákba, de a gyertyahomok vagy gyöngyviasz közé is illik.

Ezt is szeretjük