Fehér karácsony: minden idők legszebb ünnepi dalai

Karácsonyi dalokat tucatjával találhatsz, de most megmutatjuk neked a négy legszebbet. Hallgasd, de akár dúdolhatod is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony alaphangulatához a csillogó dekoráció mellett az ünnepi dalok is hozzátartoznak. Akár szenteste, a terített asztalnál, de az ajándékok kibontásánál is felcsendülhetnek a fülbemászó ünnepi dallamok.

Vagy egyszerűen csak hunyd le a szemed, gyújts gyertyát, és élvezd, ahogy a zene eltölt a szeretet érzésével. Szerencsére karácsonyi melódiákat tucatjával találni, így az adventi időszak alatt kocsiban, otthon vagy éppen ajándékvásárlás közben is hallhatod az ismerős slágereket.

Happy Christmas - War is over John Lenontól

Mi mást is kívánhatna az ember a szeretet ünnepén, mint azt, hogy a világban mindenhol béke honoljon, és véget érjenek a háborúk.

A tragikusan elhunyt, híres énekes, John Lenon is így gondolta, így született meg minden idők egyik legmeghatóbb karácsonyi dala, a Happy Christmas.

Ugyan Lenon volt a szülőatyja, felesége, Yoko Ono, valamint a Plastic Ono Band készítette hozzá a hangszerelést. A dalt 1971 októberének végén vették fel New Yorkban, de csak december 6-án játszották először.

Azóta pedig bejárta az egész világot, a rádiók karácsonyi listája pedig már elképzelhetetlen nélküle.

White Christmas Bing Crosby-tól

Minden idők legsikeresebb és legismertebb karácsonyi dala 50 milliós kislemez-példányban kelt el világszerte. Az eredeti változatot Crosby 1941-ben énekelte karácsony napján, de sajnos ez a felvétel nem maradt fenn.

Érdekes, hogy az előadó nem látott semmi különöset ebben az Irving Berlin-slágerben, mégis olyan szentimentális hangulatban énekelte, hogy a mai napig az egyik legkelendőbb karácsonyi dallam.

Mistletoe and Wine Cliff Richardtól

Sir Cliff Richard, az angol birodalom kitüntetettjének nevéhez olyan dalok fűződnek, mint a Heartbreak hotel, a Summer holiday vagy éppen a Congratulations. Egyik legsikeresebb slágere a Mistletoe and Wine.

A dalt Jeremy Paul, Leslie Stewart és Keith Strachan írta, eredetileg a Kis gyufaárus lány színpadi változatához. Richardnak tetszett a dal, de változtatni szeretett volna rajta, hogy vallási színezetet kapjon. Az írók rábólintottak, így történhetett, hogy 1988-ban az Egyesült Királyságban 750 ezer példányban kelt el a dallal készült kislemez.

Have Yourself a Merry Little Christmas Judy Garlandtól

Kevesen tudják, hogy ennek a dalnak az eredeti változatát Judy Garland énekli a Találkozunk St. Louisban című, 1944-es MGM-musicalben. A dalt Hugh Martin és Ralph Blane írta, a filmben Garland a kishúgának énekli.

A sláger később Frank Sinatra előadásában vált világhírűvé, de a szöveg két változata eltérő. Manapság azonban már sokan csak a Sinatra-félét ismerik - ha te is közéjük tartozol, hallgasd meg, miként hangzott az eredeti!

Ezt is szeretjük