Egészséges szaloncukor házilag: 2 ínycsiklandó cukormentes változat

Létezik egészséges szaloncukor? Igen, és egy órán belül elkészítheted

Egészséges szaloncukor házilag
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha karácsonykor is fontos számodra az egészség és az ünnepi készülődés közepette van még egy kevés szabad vegyértéked, az alábbi két recept egyértelműen neked szól.

A megszokott zselés és csuda tudja milyen összetevőkből álló szaloncukrok helyett idén készíts cukormentes, de finom változatot házilag.

Aszalt gyümölcsös szaloncukor

Az alábbi mennyiségek nincsenek kőbe vésve: ha édesebb szaloncukrot szeretnél, a sárgabarack, az aszalt szilva és a mazsola legyen túlsúlyban, ha savanykásabb ízvilágra vágysz, áfonyából és meggyből kerüljön több bele. Arra ügyelj, hogy az aszalt gyümölcsök ne legyenek túl szárazak, ellenkező esetben nehezen tapadnak össze - bár egy kis vizes, vagy rumos áztatás ezen is segíthet.

Hozzávalók 70 darabhoz:

  • 30 dkg pirított dió
  • 1 kg aszalt gyümölcs: áfonya, szilva, meggy, sárgabarack, mazsola
  • Pár csepp - sütéshez, főzéshez való bio - narancs-, vagy citromolaj.
  • 20 dkg cukormentes étcsokoládé

A 10 legnépszerűbb karácsonyi édesség receptje

Nézegess képeket!

Elolvasom

Elkészítés:

A diót pirítsd meg - így jobban kijönnek az ízek. Ezután húsdarálón vagy aprítógépben daráld le, majd az aszalt gyümölcsöket is tégy ugyanígy. A ledarált hozzávalókat tedd egy tálba, adhatsz hozzá pár csepp citromolajat - de ez utóbbit el is hagyhatod. Gyúrd össze a masszát, formázz belőle bonbonokat, majd sorakoztasd őket sütőpapírra - hogy kicsit száradjon a külsejük. A cukormentes csokoládét olvaszd fel, majd egyenként mártsd bele a bonbonokat. Helyezd vissza a szaloncukrokat a sütőpapírra. Miután megszáradtak, már csomagolhatod is őket.

Gesztenyés szaloncukor

Ha a gesztenyét nem csak sütve - forralt bort kortyolgatva -, de püré formájában is szívesen fagyasztod ünnepek táján, az alábbi gesztenyés szaloncukor is kedvedre való lesz.

Hozzávalók 50 darabhoz:

  • 25 dkg gesztenyemassza - natúr
  • 2 evőkanál nyírfacukor
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • 2 evőkanál diabetikus sárgabarack lekvár
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 20 dkg cukormentes, magas kakaótartalmú étcsokoládé

Elkészítés:

Keverd össze a gesztenyemasszát, a lekvárt, a kakaóport, a nyírfacukrot és az őrölt fahéjat, majd formázz belőle körülbelül 1 cm átmérőjű kígyókat. Ezt vágd nagyjából 3 cm hosszúságú darabokra. Az étcsokoládét olvaszd fel, majd mártsd bele a bonbonokat. Tedd őket sütőpapírral borított tálcára, majd, ha kész van mindegyik, néhány órára tedd hűtőbe. Végül csomagolhatod a szaloncukrokat alufóliába.

Ezt is szeretjük