A világ legbizarrabb karácsonyi ételei magyar szemmel: a bálnabőrtől a pirított kukacig
Öt olyan karácsonyi fogást mutatunk, ami roppant különösnek tűnhet a magyarok számára.

GettyImages-1171725895
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden kultúrának vannak hagyományos ételei, és természetes, hogy egy kívülálló számára ezek időnként furcsának tűnhetnek. A magyarok húslevesből készült kocsonyája vagy véres hurkája is kiválthat pár értetlenkedő reakciót a külföldiek körében.

Olyan ételeket szedtünk most össze, amik magyar szemmel nézve egészen bizarrak, főleg, hogy karácsonyi vacsorán fogyasztják.

Bálnabőr és rohasztott nyers hús

Grönlandon az egyik legnépszerűbb karácsonyi fogás a bálnabőr, amit úgy hívnak, muktuk. Ez a rágós, bálnazsíros bőrcafat azonban nem az egyetlen ínyencség: a grönlandi inuitok az alkafélék családjába tartozó madarat fogyasztják karácsonykor, mégpedig igen bizarr módon. A fókazsírral bekent madártetemeket egy korábban elejtett fóka bőrébe töltik, persze csak miután a fóka húsát már gondosan eltávolították belőle. Egy fókabőrbe akár több száz madár is belefér.

Bálnabőr.
Bálnabőr.
Fotó: flyingrussian / Getty Images Hungary

Amikor a fókabőr megtelt, összevarrják, és kövekkel nyomják le, hogy a többi állat ne férjen hozzá. Ezután a bőrbe töltött madarakat eltemetik, és hónapokig hagyják a földben rohadni! Amikor pedig már fogyasztás előtt állnak, ki-ki ízlés szerint megnyúzza vagy megkopasztja a rothadt tetemet. Igazán nem nevezhető szokványos fogásnak…

Ünnepi pirított kukac

Dél-Afrika egyes országaiban, elsősorban Botswana, Namíbia, Zimbabwe és a Dél-afrikai Köztársaság területén kedvelt ételnek számít a sült hernyó, avagy pirított kukac karácsonykor. Ami azt illeti, máskor is szívesen fogyasztják, de azért tartják számon karácsonyi csemegeként, mert a hagyományok szerint az úgynevezett mopane hernyók begyűjtése egybeesik a karácsony időszakával. Bizonyos országokban nyersen is szívesen eszik nasi gyanánt, de van, ahol például a fejrészét nem fogyasztják. Jellemző módon azonban valamilyen ízesítéssel készítik el: hagymával vagy paradicsommal együtt kisütik serpenyőben.

Pirított mopane hernyó.
Pirított mopane hernyó.
Fotó: Rainer Lesniewski / Getty Images Hungary

A norvégok kedvence: birkafej

Norvégiában az egyik hagyományos karácsonyi étel a smalahove, amit az ünnepi időszakban előszeretettel fogyasztanak a helyiek és a vállalkozó kedvű turisták. Bár a bárányhús önmagában egyáltalán nem furcsa, de ahogyan a norvégok a bárányfejet eszik, különösnek tűnhet a magyarok számára.

Először is lenyúzzák a gyapjút és a bőrt, majd eltávolítják az agyat. A fejet besózzák, néha füstölik, aztán körülbelül 3 órán keresztül főzik. Mivel a szem és a fül a legzsírosabb rész, ezt szokták leghamarabb megenni, amíg még meleg. Egy fél fej számít az egy főre eső adagnak, köretnek pedig összetört sárgarépát vagy krumplit fogyasztanak.

Gyorséttermi vacsora

A KFC-s csirke önmagában megint csak nem számít furcsa fogásnak, na de karácsonyi vacsorának? Pedig Japánban ez a divat: minden évben mintegy három és félmillió japán ül le a KFC-csirkéket tartalmazó ünnepi lakomához. Mivel a KFC-menü már a '70-es évek vége óta nemzeti hagyománynak számít, nem lehet az utolsó pillanatban csak úgy besétálni a gyorsétterembe: hetekkel előre meg kell rendelni a Christmas Special Dinnert.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ügyes marketing volt a KFC részéről, hogy kihasználta a japánok karácsonyi menüjének a hiányát. Ez persze nem azt jelenti, hogy a japánok azelőtt nem ettek volna semmit az ünnepen, csak éppen nem volt egy konkrét, tradicionális karácsonyi ételük. Főleg, mivel a japánok nagy része nem keresztény. Most viszont már nekik is van karácsonyi tradíciójuk: a KFC-csirke vödörszámra.

Rákkal díszített fa

Végezetül egy olyan fogás, ami nem teljesen egyértelmű, honnan ered, de az tény, hogy egy igencsak furcsa kinézetű karácsonyi finomságról van szó. Először is egy hungarocellből készült, kúp alakú tölcsérre salátaleveleket tűznek, hogy úgy nézzen ki, mint a karácsonyfa.

shrimp tree

A rózsaszínre főtt shrimp rákokat ezután fogpiszkálóval tűzik fel, alkalmanként paradicsomok vagy olajbogyók kíséretében, és kész is a rákokkal díszített fa. A '70-es évek környékén bukkant fel ez a különös jelenség, és ma már inkább szórakozásból vagy a látvány kedvéért készítik el azokon a területeken, ahol a shrimp rák gyakran fogyasztott, ínycsiklandó csemegének számít.

Milyen a klasszikus magyar karácsonyi lakoma?

Halászlétől a bejgliig, képeken mutatjuk a nélkülözhetetlen finomságokat!

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipedia)

Ezt is szeretjük