Kiválasztották az Év Szaloncukra díj nyerteseit - Ez lett idén a legjobb hazai szaloncukor

Mutatjuk az év legfinomabb szaloncukrait!

GettyImages-895577268
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Budapest, 2023. november 30. - Idén újra megrendezték civil kezdeményezésként Az Év Szaloncukra versenyt. A megmérettetésre igyekeztek az összes hazai kicsi és nagy gyártót is meghívni. A gyártók szabadon dönthettek az ingyenes versenyen való részvételről.

Az Év Szaloncukra díj mellett idén számos új kategóriában is versenyezhettek a gyártók. Az új kategóriák összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége is segítséget nyújtott. Az elmúlt években nagy sikert aratott „ízek versenye” sikerén felbuzdulva idén ismét új ízeknek lett egyéni versenykategóriája, de az ízkategóriákban ízenként csak egy győztest hirdettek ki idén is. 

Az Év Szaloncukra 2023 

A zsűrizésben a meghívott sztárzsűritagok mellett a Szeretem a csokit TikTok-csatorna videós párosa a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének tagegyesületei és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak. A kóstolok közé az Év Szaloncukra Facebook-oldalának követői közül többen is bekerülhettek.

Idén először szakmai kategóriát is létrehoztak. A szakmai zsűriben Harrer-Abosi Beatrix a Harrer család képviseletében a Harrer Csokoládéműhelyből, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Jakabfi Dávid desszertséf, Mihály Lajos szakácsmester és cukrász, valamint Veszely Attila Nemzetközi Csokoládébíráló csokoládémester és mestercukrász döntött a szaloncukrokról. Ebben a kategóriában gyártónként öt termékkel nevezhettek. A zsűri szakmai szempontokat és a szaloncukor formai elvárásait is figyelembe vette a döntéskor. Ha a szaloncukrok megkóstolása mellett ellátogatnál a legvarázslatosabb hazai adventi vásárokba is, kattints ide

A mesterzsűri mellett idén újra a gyerekek is külön fókuszba kerültek a Gyerekek kedvence kategóriával, amiben csak gyerekek kóstolták a gyártók által külön nekik szánt szaloncukrokat.

Kovács Ádám és Kovács Gergely, a verseny szervezői elmondták, hogy a verseny idén tovább növekedett, és pár érdekes számot is megosztottak a versenyről: 

 • Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 196 szaloncukor közül választották ki. 
 • A verseny 11 kategóriájának a zsűrizésben több mint 300 kóstoló segített. 
 • A kóstolásokra több mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy a megtalálják a 17 győztest.

Az Év Szaloncukra 2023 címet a balatongyöröki Promenád Kávéház Fügés-diós szaloncukra nyerte el, a második helyezett a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukra lett, míg a harmadik helyen a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipán szaloncukra végzett.

Az idei évben újra meghirdetett, hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrokat versenyeztető Év Cukormentes Szaloncukra kategória első helyezettje a maklári Stühmer édesítőszeres pisztácia-szaloncukra lett, a második helyen pedig az édesítőszeres éttrüffel-szaloncukruk végzett, a harmadik helyezett pedig a veresegyházi Sulyán Cukrászda aszalt gyümölcsös édesítőszeres szaloncukra lett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az szakmai kategória győztese a Stühmer szicíliai pisztáciás szaloncukra lett, második helyen végzett a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehér csokoládés-málnás-pisztáciás-málnapálinkás szaloncukra, a harmadik pedig a Gyulai Kézműves Cukrászda mézkaramell-szaloncukra lett.

Az „ízek versenyében” a marcipán-, mogyoró- és pisztáciaízek mellett idén új ízkategóriaként jelent meg, a mandula - ha kipróbálnál egy hazai mandulás verziót, kattints ide! - és a fehér csokoládé, és visszatért a zselé is. A legjobb marcipános szaloncukor a Szamos feketeribizli-krémmel töltött marcipán-szaloncukra, a legjobb mogyorós szaloncukor a Stühmer piemonti mogyorós szaloncukra, a pisztáciakategóriában a Stühmer szicíliai pisztácia szaloncukra lett. A legjobb mandulás szaloncukor kategóriában a kiskunlacházi Demeter Chocolate mandula-kókusz szaloncukra lett, a fehércsokoládé-kategóriában a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehér csokoládés-pisztáciakrémes szaloncukra győzött, és a zselés szaloncukrok legjobbja a Szamos málnazselés szaloncukra lett.

A gyerekek kedvence a Sulyán Cukrászda robbanócukros rágógumiízű fehér csokoládé trüffel szaloncukor kék spirulinával , az Év Új íze a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Belga trappista sörös szaloncukra lett, amit az idén először megjelenő új termékek közül választottak ki.

Lássuk a nyerteseket!

GettyImages-1192363988
Fotó: acceptfoto / Getty Images Hungary

Az Év Szaloncukra győztesei

 • 1. Promenád Kávéház - fügés-diós szaloncukor 
 • 2. Stühmer - körtezselés-muskotályos szaloncukor 
 • 3. Keszthelyi Sütibolt - meggyes marcipán szaloncukor 

Az Év Szaloncukra szakmai kategória győztes szaloncukrai:

 • 1. Stühmer - szicíliai pisztácia szaloncukor
 • 2. Szent Korona Cukrászda - fehér csokoládés-málnás-pisztáciás-málnapálinkás szaloncukor
 • 3. Gyulai Kézműves Cukrászda - mézkaramell-szaloncukor

Az Év Cukormentes szaloncukrai:

 • 1. Stühmer - pisztáciás édesítőszeres szaloncukor
 • 2. Stühmer – éttrüffel édesítőszeres szaloncukor
 • 3. Sulyán Cukrászda - aszalt gyümölcsös szaloncukor édesítőszerrel
 • A legjobb pisztáciás szaloncukor: Stühmer szicíliai pisztácia szaloncukor
 • A legjobb mogyorós szaloncukor: Stühmer - piemonti mogyorós szaloncukor
 • A legjobb mandula szaloncukor: Demeter Chocolate - mandula-kókusz szaloncukor
 • A legjobb zselés szaloncukor: Szamos - málnazselé-szaloncukor
 • A legjobb marcipános szaloncukor: Szamos - fekete ribizlis krémmel töltött marcipán-szaloncukor
 • A legjobb fehér csokoládés szaloncukor: Szent Korona Cukrászda - pisztáciakrémes szaloncukor fehér csokoládéban
 • Az Év Új Íze: Szent Korona Cukrászda - Belga trappista sörös szaloncukor
 • A gyerekek kedvence: Sulyán Cukrászda robbanócukros rágógumiízű fehér csokoládé trüffel szaloncukor kék spirulinával

További információk

Hivatalos honlap: www.azevszaloncukra.hu

Lesz idén fehér karácsonyunk? A mai nap időjárásán múlik a néphit szerint - Olvass tovább!

Lesz idén fehér karácsonyunk? A mai nap időjárásán múlik a néphit szerint

Figyeld az eget november 30-án!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük