Segíteni szeretnél karácsony előtt, de nem tudod, hogyan? 7 hely, ahol jó helyen van az adomány
Ötleteket adunk, ha adományoznál, de még nem tudod, hogy kit támogatnál.

adományozás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az év végén sokakban feltámad az adakozási kedv, az ünnepi időszakban talán többet gondolunk azokra a rászoruló embertársainkra, akiknek a mindennapi megélhetés jelenti a kihívást, nem pedig annak az eldöntése, hogy milyen fenyőt díszítsenek idén.

Az egekbe szökő energia- és élelmiszerárak a magánszemélyeket és az őket segítő szervezeteket is jelentős akadályok elé állítják. Minden fillér jó helyre megy, ha az ember a lehetőségeihez mérten és a személyes preferenciái mentén adakozik, áll oda egy ügy mellé. 

Adventi adományozás

A rászorulókat segítő alapítványoknak nem csak karácsonykor van szükségük a civilektől érkező adományokra, ám az a jellemző tendencia, hogy az egész éves támogatás jelentős százaléka decemberben fut be hozzájuk. Egyre gyakoribb, hogy a családtagok ahelyett, hogy egymást ajándékoznák meg, jótékony célra fordítják az erre szánt összeget, és a vállalatok is inkább adományoznak a karácsonyi buli vagy az apróbb év végi meglepetések vásárlása helyett. 

Adományozni viszont meg kell tanulni: fontos például, hogy amennyiben tárgyi adományról van szó, ne megunt, rossz állapotban lévő játékok és ruhák kerüljenek a csomagba. Élelmiszer esetén pedig tartós termékekre érdemes törekedni. Általános szabály, hogy olyan dolgokat adjunk, amiknek mi is örülnénk. A tárgyi adományok mellett a nonprofit szervezeteknek nagy szükségük van a pénzbeli felajánlásokra, sőt olykor az önkéntesekre is. Fontold meg, hogy milyen ügyet támogatnál szívesen, ha még nem sikerült döntened, ötleteket adunk.

Az Ökumenikus Segélyszervezet nélkülöző családok ezreit segíti egész évben. 2022-ben már 27. alkalommal indították el az Adventi Adománygyűjtésüket, az ünnepi összefogás keretein belül többféleképpen is támogathatod a munkájukat: az 1353-as adományvonal hívásával, a TESCO áruházak kasszájában december 24-ig vásárolható adománykupon megvételével, illetve csekkel és átutalással is. December 23-ig tart nyitva az Ökumenikus Segélyszervezet Adománypontja a budapesti bazilikánál, ahol jótékonysági termékeket kínáló bolt és mézeskalácsszív-sütöde is várja az érdeklődőket. 

Nincs Cipősodoboz Akció a Mikulástroli nélkül! 🎁 Tegnap délután újra pályára állt a mobil gyűjtőpontunk a 72M, a 75-ös,...

Közzétette: Cipősdoboz akció - Baptista Szeretetszolgálat – 2022. december 6., kedd

Baptista Szeretetszolgálat idén 19. alkalommal szervezi meg a Cipősdoboz Akciót, az ajándékok rászoruló gyermekek karácsonyát teszik szebbé. A budapesti Városháza téren álló Cipősdoboz gyűjtőközpontnál december 20-ig tart a gyűjtési időszak, azokat, akik személyesen adják le az összeállított csomagokat, vendégül látják egy kávéra. Ugyanakkor  online adományozásra  is lehetőség van, kiválaszthatod, hogy milyen korú és milyen nemű gyermeket lepnél meg egy cipősdobozzal, amit a Lilliput Játékvilág állít össze a nevedben. Mobil gyűjtőpontokként működnek továbbá aMikulástrolik. 

Karácsonykor az átlagosnál több időt töltünk a konyhában, hogy finomságokkal lepjük meg a szeretteinket. A csörögi cigánysor végén hiánypótló munkát végző Csörögi Tanoda hátrányos helyzetű gyermekeinek is öröm, ha együtt süthetnek-főzhetnek, ehhez új konyhabútorra, gáztűzhelyre és sütőre van szükségük. Adományoddal - többek között - ezek beszerzésében segítheted őket.

🎄A szeretet nyelve a főzés. 🎄 Mi felnőttek talán ellentmondásos érzésekkel várjuk a karácsonyt, hiszen a hétköznapokban...

Közzétette: Csörögi Tanoda – 2022. december 1., csütörtök

Minden támogató képes beszámolót kap, 50 ezer forint felett pedig részt vehet egy közös főzésen és ebéden a tanodában. A Csörögi Tanoda tevékenységéről korábbi cikkünkből tájékozódhatsz.

A hidegben még kiszolgáltatottabb az, akinek nincs fedél a feje felett. Az Utcáról Lakásba Egyesület azt vallja, hogy mindenkinek kell egy hely, amit otthonnak nevezhet. Mivel hisznek benne, hogy a méltóságteljes élet alapfeltétele a biztonságos lakhatás, szociális bérlakáshálózatot és lakásügynökéget is működtetnek. Amennyiben egyetértesz a céljaikkal, pénzbeli és tárgyi adományokkal is támogathatod őket egész évben, sőt önkéntesként is részt vehetsz a munkájukban. December 15-én pedig a Gólyában bulizva támogatói jeggyel járulhatsz hozzá otthonteremtő tevékenységükhöz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Igazgyöngy Alapítvány a társadalom perifériájára szorult, szegregátumokban élő családoknak segít egyebek mellett oktatási, közösségfejlesztési, munkahelyteremtési tevékenységeken keresztül. 1999 óta dolgoznak az esélyegyenlőségért, a gyermekszegénység és az átörökített szegénység felszámolásáért, központjuk Berettyóújfaluban található. Munkájukat pénz és tárgyi adománnyal, illetve helyi önkéntességgel is segítheted, de vásárlással is támogathatod. Társadalmi vállalkozásuk a SZUNO, ami Toldon, egy apró zsáktelepülésen működik. A kedves, gyerekrajzokkal díszített, kézzel készített termékek létrehozása a község lakóinak munkahelyet jelent. Ha a fa alá vásárolnál tőlük, december 19. éjfélig teheted meg. 

Karácsonyi képeslapjainkhoz az utóbbi évek legszebb igazgyöngyös rajzaiból válogattunk.🎄❄️⛄️⭐️ Keressétek őket a...

Közzétette: Szuno – 2022. december 1., csütörtök

Ha hiányzik még néhány ajándék a fa alól, szociálisan érzékeny szerettedet a Budapest Bike Maffia shopjában kapható bringás és nem bringás termékeivel is meglepheted, megvásárlásukkal adakozol is a rászorulóknak. 

A rászorulóknak nem csak karácsonykor van szükségük a segítségre, erre hívja fel a figyelmet az állami gondoskodásban élő gyerekekkel foglalkozó Világszép Alapítvány. A szervezet arra kér, hogy egyszeri támogatás helyett ajándékozzunk egész éves törődést, az új, havi támogatóktól befolyó összeget a következő évi mentor-gyermek programjaikra fordítják. 

Beteg gyerekek írtak levelet az osztálytársaiknak Mikulásra

Gyerekek, akik hónapokra, gyakran évekre kiesnek az oktatásból. Tanulmányaikkal lemaradnak, társaiktól elszigetelődnek. Mindezek miatt pedig a betegség mellett önbizalomhiány, szorongás és depresszió is kialakulhat náluk. A beteg gyerekek oktatásával foglalkozó KórházSuli diákjaival együtt ezért arra jutott: a Mikulás mellett osztálytársaiknak is levelet írnak, amiben megosztják bánatukat és vágyaikat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük