A 100 éves mézeskalács receptje
Puha, omlós, illatos
A mézeskalács nemcsak finom, de akár a fát is díszítheted vele, és ajándéknak is tökéletes.

Ez is érdekelhet

Így csókolj, ha csábítani akarsz - Eláruljuk a tökéletes csók titkait (x)

Horváth Éva iszonyú cuki cicával fotózkodott - Elárulta, miért (x)

beauty and style

Ez lesz a frizuradivat a fesztiválokon: képeken a 2018-as trendek »

Csak a körme felét festette ki: ilyen szép mintát kapott pár ecsetvonással »

Köldökig kivágott ruhában szexiskedik Olivia Palermo »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az ünnepi készülődéshez hozzátartozik a mézeskalácssütés - a kellemes illatot árasztó mézesek finom csemegék, egyben mutatós díszek is.

A mézeskalácsot díszítheted fehér vagy színes mázzal, magvakkal, formájának pedig csak a képzeleted szab határt. A díszes mézeskalácsok nem csupán a karácsonyt, de az év bármely napját szebbé varázsolják, ízletesek és szépek, így kedves, személyre szóló ajándékok is lehetnek. 

Mézeskalács

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 300 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 300-400 g virágméz
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál margarin
  • 50 g szódabikarbóna
  • 30 g fahéj
  • 10 g szegfűszeg, illetve egyéb fűszerek - ánizs, gyömbér
  • 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék

Elkészítés

A lisztet, a porcukrot, a fűszereket keverd össze, majd üsd bele az egész tojásokat. A margarint is tedd a tésztába, és dolgozod össze, majd öntsd bele az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet.

Takard le vastag konyharuhával vagy alufóliával az edényt, és hagyd állni legalább három-öt órán keresztül vagy akár egy éjszakán át. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett lesz a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé válik.

Nyújtás, szaggatás és sütés

A tésztát szedd szét több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Nyújtsd ki a tésztát 3-4 mm vastagra, de nagyobb figurák sütésénél akár vastagabbra is lehet. Miután kinyújtottad a tésztát, kiszúróformákkal szaggasd ki a mézeskalácsokat.

Helyezd a kiszaggatott formákat a tepsire, majd tedd a forró sütőbe, és közepes lángon süsd. Amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg. Ha egyenletesen barna, vedd ki - itt még kísérletezhetsz a színárnyalatokkal -, de csak óvatosan, mert a mézes hamar megég.

Díszítések

A cukorírókás díszítésnél egy tojásfehérjéhez annyi átszitált porcukrot keverj, amennyit a tészta felvesz - általában 300-400 gramm -, és pár csepp citromlevet vagy ecetet is adj hozzá. Amikor már lassan folyik le a keverék a fakanálról, akkor jól formázható írómázat kapsz, ha ezt folyékonyabbá teszed, akkor szétterülő, márványos, kevésbé kontúrozható díszítést.

Az elkészített mázat evőkanállal tedd műanyag zacskóba, egyik sarka felé igazítva a masszát csavard meg, majd szorítsd össze a zacskó nyílását, hogy ne nyomódjon vissza a massza - ha szükséges, gumival rögzítsd.

Ezután a teletöltött sarok végén vágj ollóval kis nyílást. Nyomj ki egy kevés mázat, majd, ha jó a próba, kezdheted az írókázást, a minták sokszínűségének csak a képzeleted szabhat határt.

Cikkünk megírásában Schuck Mária Díszes mézeskalácsok című könyve nyújtott segítséget.

Blog.hu ajánló