A karácsony 6 legfinomabb illata a lakásban
Szeretnéd megőrizni a karácsonyt a lakásodban? Áraszd el különleges illataival az otthonodat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony békés nyugalma úgy ölel körül, mint egy puha paplan. Ám a varázslat, amit megteremt, épp olyan illékony, mint a fenyőfa vagy az ünnepi finomságok gőzölgő illata. Ha szeretnél a fejed búbjáig elmerülni, és megmártózni ebben az édes, kellemes harmóniában, már az ünnepvárás idejében megtöltheted környezeted a fűszeres és selymes illatanyagokkal.

Ezeket ráadásul különféle dekorációkba rejtheted, így látványukkal is fokozhatják a karácsony szívmelengető hangulatát. A sejtelmesen pislákoló gyertyafények, és a finom illatok simogató elegye olyan atmoszférát teremthet, amely segít kizökkenni a szürke, monoton hétköznapokból, és a testet-lelket egyaránt ellazítja. A dekoratív illatozók segítségével még sokáig megőrizhetsz egy darabkát a karácsony felemelő érzéséből.

Fahéj és vanília

A fahéjat és a vaníliát rudacskák formájában is megveheted, és különleges ünnepi dekorációkat készíthetsz belőlük. Az Adventi koszorúba is beletűzdelheted, de asztali díszekhez is kiváló alapanyagokként szolgálnak. Az illatos rudakat kösd rá selyemszalaggal kis fenyőágakra, melyekre díszítésül bogyókat, csillámport és szaloncukrot is tehetsz.

Egy különleges és szép illattál elkészítéséhez is felhasználhatod a fahéjat és a vaníliát. Tegyél egy üvegtálba szárított narancshéjat, vagy szárított narancs- és citromkarikákat, néhány fenyőtobozt, diót, mogyorót, mandulát. Rendezd el őket ízlésesen, majd a fahéj- és vaníliarudakat vágd fel apróbb darabokra, vagy szedd szét göndörödő kis levélkékre. Ezeket szórd szét a tálkában, és hogy fokozd az illatélményt, locsold meg az egészet fenyőillatú illóolajjal.

Narancs és szegfűszeg

Bizonyára mindenki készített már gyerekkorában narancsból és szegfűszegből karácsonyi díszeket. Tulajdonképpen, csak ezeket az emlékeket kell felelevenítened, és szabadjára engedni a fantáziád. Egy kisebb narancsból, vagy akár mandarinból is készíthetsz illatozó fenyőfadíszt, ha ízlésesen kidekorálod szegfűszeggel, és átkötöd szalaggal. Az ügyesebbek egy cizellázó hámozókéssel körkörös, és egyéb érdekes díszítőmintákat hámozhatnak a narancsukba, ami ezáltal jobban illatozik majd, és mutatósabb is lesz.

Egy vastagabb héjú narancsból vagy grapefruitból saját kezűleg illatgyertyát is összedobhatsz. Vágd le a gyümölcs tetejét, hogy hozzáférj a belsejéhez, majd egy kanál segítségével kapard ki a húsos belsejét, úgy, hogy a héja ne essen szét, hanem egyben maradjon. Hobbyboltokban vehetsz hozzá átlátszó gyertyazselét, de színeset is. A gyertyazselét vízfürdőben olvaszd meg, ezután saját magad is színezheted gyertyaszínezékkel, illatosíthatod gyertyaillattal, esetleg díszítésül belenyomkodhatsz üvegkavicsot, vagy száraznövényeket.

Érdemes csak a felső felületére szánni a díszítőelemeket, arra a részre, ami kilátszik majd belőle a narancshéjból. Ugyanis, a gyertyamasszát a szegfűszeggel kidekorált narancshéjba kell passzíroznod. Ha nem elég stabil a gyümölcshéjad, inkább gyertyaviasszal dolgozz. Ezt ugyanúgy megveheted boltban, de a régi, félig elégett gyertyáidat is felhasználhatod erre a célra. A művelet előtt reszeld le és olvaszd meg, azután beleöntheted a formába.

Mézeskalács és puncs

Az édes illatok az otthon melegével és a gyermekkor gondtalan örömeivel tölthetnek el, hiszen szorosan összefonódnak a karácsonnyal. Ki ne szeretné, amikor az ínycsiklandó, finom aromák bejárják a szobák zegzugát? Ennek hangulatát már az ünnepi előkészületek alkalmával lakásodba csempészheted, ha kisütsz néhány mézeskalácsdíszt, melyek otthonod ékei is lehetnek, ugyanakkor illatukkal körbelengik a helyiséget.

Különféle sütőformákat használhatsz a cél érdekében: angyalkásat, fenyőfaformát, hóember- vagy rénszarvasalakzatot. A kész mézeskalácsokat szalagokkal a fenyőfára is kötheted, vagy felhasználhatod az asztali díszítéshez, esetleg fenyőkoszorúba is tűzheted őket.

A karácsonyra készített puncsot dekoratív illatozóként is felhasználhatod, saját kezűleg festett kis üvegcsékben, vagy fiolákban hagyhatod párologni, vagy egy nagy üvegtálba is öntheted, és úszó gyertyákat tehetsz a tetejére. A puncsba kevert kacskaringós narancs- és citromhéjak díszként is jól funkcionálnak, emellett, az alkohollal összeérve különleges, gyümölcsös illattal töltik meg a teret.

Ezt is szeretjük