3 hipergyors karácsonyi desszert
Készíts az ünnepre mesés süteményeket, melyeket a család apraja-nagyja élvezettel fog falatozni!
A karácsony nem múlhat el roskadozó süteményes tálak és tányérok nélkül, kösd hát fel a kedvenc kötényed, és irány a konyha! Mesés receptjeink között kedvedre válogathatsz, sőt, akár az összeset is kipróbálhatod, ha úgy tartja kedved.
Elkészítésük igazán egyszerű, és nem is túl időigényes, így nem kell a karácsony előtti napokat a tűzhely mellett töltened. Csak egyre ügyelj, süss bőven, mert a falánk kis manók hamar bekebelezik a frissen sült, illatozó sütiket!
Vaníliás félholdak
Hozzávalók a kiflikhez:
- 40 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
Hozzávalók a szóráshoz:
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
A vajat a lisztbe morzsold bele, majd a dióval és a porcukorral gyúrd össze. Csípj le a tésztából diónyi darabokat, és formázz belőlük minikifliket. Langyos sütőbe tedd be a süteményt, és 10-15 perc alatt süsd készre. A langyosra hűlt félholdakat hintsd meg a vaníliás cukorral összekevert porcukorral, és már tálalhatod is.
Narancsos csokitorta
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 csomag főzős csokipuding
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 narancs lereszelt héja
- 1 csipet só
- tej
- mandarin
A tojássárgákat a vaníliás cukorral keverd habosra. A lisztet a sütőporral vegyítsd össze, és keverd a tojássárgás masszához. A tojásfehérjékből a csipetnyi sóval verj kemény habot, majd óvatos mozdulatokkal dolgozd a tésztához. A kivajazott, kilisztezett sütőformába simítsd bele a piskótát, és előmelegített sütőben süsd aranysárgára. Amikor kész, hagyd a sütőben kihűlni.
A csokipudingot a hátulján leírtak alapján főzd fel tejjel és cukorral. A narancs héját keverd bele a pudingba, majd, amikor besűrűsödött, kend az egészet a piskótára. A tetejét vagy néhány gerezd mandarinnal díszítsd, vagy az egészet rakd tele gyümölcsszeletekkel. Ebben az esetben fixáld zselatinnal.
Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg kandírozott gyümölcs
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 5 tojás
- 5 dkg dió
- 5 dkg mandula
- 5 dkg darabolt étcsokoládé
- 2 evőkanál rumaroma
- 1 citrom reszelt héja
- fél csomag sütőpor
A kandírozott gyümölcsöket keverd össze a mazsolával, az apróra vágott dióval és mandulával. Locsold rá a rumaromát, és tedd félre állni. A vajat a cukorral és a tojásokkal keverd össze. Szitáld bele a lisztet és a sütőport, majd keverd bele a citromhéjat is.
A kandírozott gyümölcsöket forgasd a lisztbe, így nem süllyednek le a tészta aljába. Keverd hozzá a masszához, majd az egészet öntsd egy kivajazott, kilisztezett, hosszúkás - például őzgerinc - sütőformába.
Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süsd készre. Amikor megsült, borítsd ki, majd tekerd konyharuhába, és várd meg, míg kihűl. Ízlésed szerint szórd meg a tetejét porcukorral.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- mézeskalács
A 100 éves mézeskalács receptje
- csokoládé
- ajándék
Különleges, ehető karácsonyi ajándékok
- sütemény
- hagyomány
Hagyományos bejglireceptek a Vajdaságból
- arany
- advent
Arany, piros és zöld: a gyönyörű karácsonyi színek
- karácsonyfa
- advent