A zombie randitrend rosszabb, mint a ghosting: szakértők árulták el, hogyan kezeld

A zombie randitrend sokkal több fájdalmat, gyötrődést okoz az embernek, mint a ghosting.

no telefonnal

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A randitrendek tulajdonképpen olyan randizási vagy éppen szakítási taktikák, melyeket igen sokat alkalmaznak. Az egyre gyakrabban felbukkanó, és egyre népszerűbb módszerek pedig mostanában sokszor külön nevet is kapnak.

A ghosting jelenségével valószínűleg nagyon sok párkereső ember találkozott már, de a zombie trükköt is igencsak sokan vetik be az ismerkedés során. De vajon mit is jelent ez, és miért olyan rossz?

A zombie randitrend 

A ghosting abban nyilvánul meg, hogy egy vagy több randevú után a partner egyszerűen eltűnik, felszívódik. Ahelyett, hogy tisztességesen szakítana, és lezárná a kezdődő románcot, nem válaszol az üzenetekre, a hívásokra, szinte kitörli magát a másik életéből, sőt van, aki még le is tiltja őt a közösségi oldalakon. A zombie technika is hasonló, itt azonban az illető egy időre tűnik csak el, utána viszont visszatér a semmiből, és újból hitegeti jelöltjét.

A férfi vagy nő ilyenkor az első találkákon úgy viselkedik, mintha minden rendben lenne, aztán hirtelen minden kapcsolatot megszakít egy időre a partnerrel, majd egyszer csak váratlanul újra felbukkan. Ez általában azt jelenti, hogy üzenetet ír a másiknak, kommentel a képéhez, bejegyzéséhez, méghozzá úgy, mintha mi sem történt volna. Megpróbálja feltámasztani a halott kapcsolatot, de gyakran ilyenkor sem gondolja komolyan a folytatást. Az egész azért olyan káros, mert többször fájdalmat okoz a másiknak, aki egyáltalán nem érti a viselkedést, és valószínűleg önmagában keresi majd a hibát, vagy sokáig gyötrődik kétségek között.

Miért viselkedik így a másik?

Jaime Zuckerman pszichológus szerint két fő oka van a jelenségnek. Vannak, akik úgy érzik, már nem érdekli őket a másik, de nem akarnak beszélni vele erről, kényelmetlennek érzik a helyzetet, ezért egyszerűen csak eltűnnek. Később azonban gyakran bűntudatuk támad, bocsánatot akarnak kérni, és az is előfordul, hogy megbánják tettüket. Rájönnek, hogy mégis lett volna jövője a kapcsolatnak, vagy éppen arra, hogy már késznek érzik magukat az elköteleződésre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A másik jellemző eset, hogy az illető túlságosan is érzéketlen, nem érdeklik a másik érzései, és az sem, ha megbántja őt a viselkedésével. Nem gondol a következményekre, egyszerűen csak azt teszi, amit éppen akkor jónak lát. Később viszont, ha unatkozik, magányos lesz, újból felkeresi régi partnerét, de az is benne van a pakliban, hogy csak kíváncsiságból teszteli le, elérhető lenne-e még számára a másik.

Kingsley Moyo párkapcsolati coach hozzátette: előfordul, hogy az akkori partnerre csak figyelemelterelésképp tekint az illető, és egy régi szerelemről akarja elterelni vele a gondolatait. Ha pedig a nagy Őnek vélt személy felbukkan az életében, a másik, alakulóban lévő kapcsolatot gyorsan leépíti. Ha pedig a dolgok mégsem úgy jönnek össze, ahogy eltervezte, újra felkeresi őt.

Hogyan kezeld?

Először is fontos, hogy légy tudatában a randitrendnek, ismerd a viselkedés mozgatórugóit, így ugyanis sokkal könnyebb kezelni az egész helyzetet. Kingsley Moyo szerint lényeges a nevén nevezni a jelenséget, és nem mentegetni a másikat, kifogásokat keresni arra, amit tett. Így ugyanis megkímélheted magadat a további csalódásoktól.

Jaime Zuckerman szerint csakis akkor reagálj az üzeneteire, akkor kezdd vele újra tartani a kapcsolatot, ha tényleg nagyon szeretnéd, és valódi, érthető magyarázatot ad az eltűnésére, és látod rajta, hogy megbánta az egészet. Csakis ebben az esetben érdemes egyáltalán megfontolni a viszony felélesztését. Ha ugyanis csak legyint a tettére, nem tanúsít megbánást, nem érdekli, mit éreztél, amikor felszívódott, akkor valószínűleg nem gondolja komolyan az egészet, és újra megteszi majd, amit már korábban.

szomoru no
Fotó: praetorianphoto / Getty Images Hungary

Ha ilyen emberrel van dolgod, meg kell húzni a határokat, és mielőtt folytatnátok vagy újrakezdenétek az egészet, el kell mondanod neki, mi az, amit tolerálsz a jövőben, és mi az, amit nem. Ha semmiképp nem akarod feltámasztani a kapcsolatot, egyáltalán nem muszáj válaszolnod a megkeresésére, sőt ebben az esetben jobb is, ha nem teszed, hogy ne okozz magadnak további fájdalmakat. 

Felismered, ki akar megismerkedni veled?

Te tudod, mire utal egy félmosoly vagy éppen az, ha a férfi a hajába túr? És ha elfordítja a testét, vagy megérinti a tarkóját? Kvízünkben tesztelheted, mennyire olvasol a testbeszédből az ismerkedés, illetve a randevúk során.  

Ezt is szeretjük