Az eredeti coq au vin receptje

Ezt a francia ételt a férfiak is imádják

A borban főtt ételeknek nincs párja, ezeknek a fogásoknak nem tud majd ellenállni a párod!

Hogy milyen menüsorral készülj Valentin napjára, az nem is lehet kérdés, a válasz kézenfekvő, hiszen mely nemzet értene jobban a szerelmes ételekhez, mint amelyiknek a fővárosa egyben a szerelem városa is? Készítsd ezt el ezt a franciás menüsort, hogy az estétek igazán pikáns legyen!

A borban főtt kakas nem tartozik a legegyszerűbb ételek közé, de egy évben csak egyszer van Valentin-nap, ilyenkor érdemes valami különleges fogást készítened.

Az előétel: francia sajtválogatás

Hozzávalók:

  • friss sajtok - gomolya, mozzarella, orda
  • zöldfűszerek a friss sajtokhoz
  • lágy sajtok - camembert, séd brie
  • frissen őrölt bors a lágy sajtokhoz

Elkészítés ideje:

Öt perc.

Elkészítés menete:

Darabold fel a sajtokat hangulatod szerint, és készítsd mellé a fűszereket, valamint egy-egy pohár bort, a friss sajtokhoz például egy pohár sauvignon blanc-t, a lágy sajtok mellé pedig portugiesert vagy egy finom sillert.

A főétel: coq au vin - vörösboros kakas

Hozzávalók:

  • 1 kisebb kakas vagy egy nagyobb csirke, nagyjából 1,5 kg környékén
  • 4 közepes vöröshagyma
  • 7-8 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg csiperke gomba
  • 15 dkg bacon
  • 2 evőkanálnyi sűrített paradicsom
  • 2,5 dl csirkehúsleves
  • 1 üveg száraz vörösbor
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanálnyi vaj
  • 1 evőkanálnyi barna cukor
  • 1 dl konyak vagy brandy
  • liszt
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 babérlevél
  • 2 ág rozmaring
  • 3 evőkanálnyi kakukkfű
  • 3 zsályalevél

Elkészítés ideje:

160 perc.

Elkészítés menete:

Ha mindent sikerült beszerezni, akkor a petrezselyem felét tedd a babérlevéllel, rozmaringgal, kakukkfűvel és zsályával egy kis edénybe. Ha egész kakast, illetve csirkét szereztél, akkor a nyakat, a lábakat és a szárnyvégeket távolítsd el róla, és főzz belőlük húslevesalapot, két fej vöröshagyma és néhány szál répa, valamint ízlésednek megfelelő mennyiségű só társaságában. Ha ezek a részek hiányoznak az állatról, akkor kockából is elkészítheted az alaplevet. A csirke vagy kakas többi részét szedd külön, lisztezd be őket mindenhol alaposan. A bacont és a hagymát kockázd fel, a gombákat tisztítsd meg. Végy elő egy nagy - tényleg nagy - serpenyőt, olvaszd fel benne a vaj felét, és a lisztbe forgatott alkatrészeket hirtelen pirítsd át úgy, hogy minden oldaluk megpiruljon, majd egy deci konyak vagy brandy társaságában flambírozd meg őket, aztán szedd ki egy nagyobb lábasba, és tedd félre. Ezután a maradék vajat is tedd a serpenyőbe, pirítsd meg rajta a szalonnát a hagyma, három-négy gerezd fokhagyma és a gomba társaságában, amikor már kezdenek jók lenni, akkor egy kanál barna cukrot adj hozzájuk, keverd így körülbelül két percig, majd ezt a ragut add a csirkerészekhez.

Ha mindezzel megvagy, akkor a fokhagymát és a paradicsomsűrítményt tedd szintén a lábasba, öntsd bele az alaplét és annyi bort, ami épp ellepi a csirkerészeket. Tedd bele a fűszereket, és közepes lángon, lefedve nagyjából másfél órán át főzd így együtt az egészet. Ha a húsok szépen megpuhultak, akkor szedd ki őket a szalonnával egyetemben egy alkalmas tálra, a lábasban maradt levet pedig turmixold simára egy botmixerrel, aztán forralással sűrítsd be egy kicsit. Egy evőkanál vajat dolgozz össze két kanálnyi liszttel, majd apránként keverd - csomómentesen! - a mártásba, ha közelíti a krémes állagot, akkor már jó, kóstolgasd közben és sózd, borsozd, ha ízlésed úgy kívánja. A kész mártás egy részét öntsd a húsra, a többit pedig tálald külön. A coq au vin mellé egy pohár merlot vagy kékfrankos bort kínálj.

A desszert: csokihab

Hozzávalók:

  • 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 6 tojás
  • 5 dl tejszín
  • 5 dkg vaj

Elkészítés ideje:

30 perc.

Elkészítés menete:

Nem lesz bonyolult dolgod: a tojásokat válaszd ketté, a csokit a vajjal olvaszd fel vízgőz felett, majd keverd hozzá a sárgájákat. A tejszínt verd kemény habbá, majd add hozzá a csokis keveréket, a fehérjéket verd fel, óvatos, de határozott mozdulatokkal keverd a többiekhez, és már kész is vagy. A csokihabhoz valamilyen édes desszertbort fogyasszatok.

Vágykeltő ételek a tüzes éjszakáért

Ha úgy érzed, hogy nem árt, ha bevetsz néhány trükköt, hogy az éjszaka jól sikerüljön, fordulj a természetes afrodiziákumok felé, és rejtsd őket a vacsorába!

Vágyfokozó ételek a forró szexért

Nézegess képeket!

Elolvasom

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ezt is szeretjük