Japánban a Valentin-nap fordítva van, de most fellázadtak a nők: megelégelték a felesleges pénzkidobást

Japánban teljesen másról szól a Valentin-nap, mint itthon vagy Amerikában. Ott csak a nők ajándékoznak ekkor, ráadásul nem csupán szerelmüket kell meglepniük.

valentin nap csoki

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Valentin-nap Magyarországon is egyre nagyobb trendnek számít, a szerelmeseket pedig évről évre növekvő programkínálat várja országszerte, ha nem csak otthon, kettesben szeretnének ünnepelni. Itthon általában a férfiak lepik meg a nőket, vagy kölcsönösen ajándékoznak a párok, Japánban azonban az egész teljesen máshogy zajlik.

Itt ugyanis február 14-én csak a hölgyek ajándékoznak, és nem csupán párjuknak, hanem férfi ismerőseiknek, kollégáiknak is kötelező - vagy legalábbis nagyon ajánlott - egy kis csokoládéval kedveskedniük. A nőknek azonban egyre kevésbé tetszik ez a tradíció.

Így zajlik a Valentin-nap Japánban

Japánban körülbelül a 20. századig nem volt szokás erőteljesen, nyilvánosan kimutatni és bevallani az érzelmeket, főleg nem a nők részéről. Az 1900-as években azonban kezdtek feloldódni ezek a korlátok, és az édességgyártó cégek felfigyeltek a külföldi hagyományra, a Valentin-nap ünneplésére.

Először egy csokoládémárka kezdte ezzel reklámozni finomságait, majd az '50-es években egyre többen átvették az ötletet, ám egy kicsit máshogy értelmezve, mint Amerikában. Itt ugyanis azt sugallták, hogy a nőknek kell megajándékozniuk a férfiakat, és a tradíció később így is terjedt el. Persze az egész célja nem a szeretet vagy a törődés kimutatása, hanem az eladások ösztönzése volt, ami mára már rendkívül sikeres lett. Jelenleg úgy tartja a tradíció, hogy a hölgyeknek kell meglepniük egy kis édességgel párjukat, kollégáikat és ismerőseiket, és az sem mindegy, hogy kinek mit adnak.

A kötelező csokiosztás

A nőktől ma már elvárják, hogy csokit vásároljanak, mégpedig mindenkinek másfélét. Honmei chocót, azaz jó minőségű, drágább finomságot kapnak azok, akikhez valóban mély érzelmek fűzik őket, ezt általában szívesebben vásárolják. A giri chocót, a kötelességből a főnököknek, kollégáknak és barátoknak adott édességet azonban érthető módon kevésbé. Ezeken kívül is létezik azonban egy kategória, amely kevésbé széles körben terjed el: a tomo-choco, amit a nagy becsben tartott barátnők, női családtagok kapnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nekik ekkor nem jár semmi, csak később, pontosan egy hónap múlva: március 14-én, az úgynevezett Fehér Napon a férfiaknak illik viszonozni a hölgyek ajándékait, azonban nem feltétlenül csokoládéval, hanem akár értékesebb ajándékokkal. Ezt az ünnepet szintén az édességgyártók találták ki az 1900-as évek vége felé, akik egyébként hatalmasat profitálnak ebből az időszakból. Számukra tehát kétségkívül jó ünnep a Valentin-nap, ám a nők annyira már nem értenek egyet a kötelező ajándékozás ötletével.

A japán nőknél betelt a pohár

A japán hölgyeknek az elmúlt években egyre jobban elegük lett az erőltetett tradícióból, illetve az ezzel járó pénzszórásból, értelmetlen költekezésből. Rengetegen gondolják úgy, hogy teljesen felesleges csupán azért édességet venni akár az alig ismert kollégáknak, mert muszáj, és mert el akarják kerülni a sértődést. A The Guardian beszámolt róla, hogy az egyre növekvő ellenállás és tiltakozás hatására néhány cég már betiltotta a giri choco adását, ezzel pedig női dolgozóik több tízezer forintnyi yent spórolnak meg az ünnep alatt.

Az alkalmazottak arról meséltek a Japan Todaynek, hogy a tilalom előtt sok aggodalmat okozott számukra az, hogy egyáltalán kinek illik ajándékot venniük a cégnél, és persze az is, hogy milyen értéket kell elérnie a meglepetésnek. Az ezt bevezető vállalatok így nagy terhet vettek le munkavállalóikról, és azt is megelőzték, hogy a kötelező ünnep anyagi nehézséget okozzon számukra.

Az illemből ajándékozott csokoládék beszüntetése természetesen nem csupán a nők helyzetét könnyíti meg. Ha ugyanis a férfi kollégák, felettesek nem kapnak meglepetést, viszonozniuk sem kell semmit, így őket is megkímélik a felesleges pénzkidobástól. Vannak olyan édességgyártó cégek, akik szintén arra bátorítják a hölgyeket, hogy ne engedjenek a nyomásnak, és ne adjanak olyannak ajándékot, akinek egyébként nem akarnak, de a legtöbb cég még mindig a vásárlásra buzdít. 

A nők azonban egyre inkább ellenállnak, de persze ez nem azt jelenti, hogy az egész Valentin-napról le akarnak mondani. Csupán azt szeretnék elérni, hogy ne kelljen kötelességből ajándékozni, és ők dönthessék el, hogy akarnak-e valakinek valamilyen ajándékkal kedveskedni.

Őszinte Valentin-napi kártyák

A Valentin-nap előtt ellepik az üzleteket a rózsaszín, szívecskés dekorok, a sablonos ajándékok és a romantikusabbnál romantikusabb idézetekkel tarkított kártyák. De azok is találhatnak azonban lapokat, akik nem a túlságosan romantikus, hanem inkább a vicces, szokatlanul őszinte és egy kicsit meghökkentő idézetek hívei. A következő kártyácskákat biztos, hogy nem mindenki merné adni a párjának, de az is garantált, hogy nagyon egyediek, valósak, és a maguk módján kedvesek is egy kicsit.

11 nagyon őszinte Valentin-napi kártya, amit nem mindenki merne adni

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük