Aki egyszer megcsalt, megteszi újra? A szakértőt kérdeztük
Kell tőle tartanod egy életen át, hogy a párod megint más karjaiban köt majd ki?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legnehezebb, olykor szinte lehetetlen feladat megpróbálni újra megbízni a párodban, miután félrelépett.

Ráadásul nincs garancia arra, hogy ez nem ismétlődhet meg. A hűtlenség négy alapesete, hogy tudd, te vajon mire számíthatsz.

Kapcsolatmentő stoptábla

Kísértés mindig van, és bizony alakulhatnak úgy a körülmények, hogy megcsalás lesz belőle. Ha azonban alapvetően minden rendben van közöttetek, azaz hosszú távra terveztek egymással, egy ilyen tapasztalás csak erősíti kettőtök kötődését.

A továbblépés lehetősége az őszinteség, a feltételek nélküli megbocsátás, a másik érzéseinek tisztelete és a felelősség megosztása. Bizony, mindkettőtöknek le kell vonnia a szükséges tanulságokat.

Kiútkeresés a viszonyból

Van úgy, hogy azért kezd valaki egy külső kapcsolatot, mert a szíve mélyén menthetetlennek ítéli azt, amiben él. Ilyenkor a csalfaság a lezárás első lépése, annak megtapasztalása, hogy mással másképp is lehet majd. A döntés valójában már megszületett, a félrelépés csak az apropót adja a nagy, tisztázó beszélgetéshez.

Persze még az is lehet, hogy végül remény csillan majd a folytatásra, ám előbb szakítanotok kell. Igen, néha ugyanaz a két ember kezd egy vadonatúj, más minőségű kapcsolatot. Ennek feltétele a múlt átbeszélése, lezárása, illetve a kölcsönös igény a változtatásra.

A csapodárság mint védőpajzs

Ellentétben az előbbiekkel, amikor a hűtlenség vélhetően nem ismétlődik meg, hiszen az egyértelműséget szolgálja - az együttmaradást vagy a végleges lezárást -, létezik életformának tekinthető félrelépés is. Ha valaki képtelen véglegesen elköteleződni, mert például fél a kiszolgáltatottságtól, akár a hűtlenséget is használhatja a biztonságérzetének növelésére.

Lehet, hogy egy konkrét szülői mintára keres tudattalanul megoldást: én nem akarok úgy járni, mint ők, akik beleragadtak egy boldogtalan házasságba. Vagy talán éppen attól tart, hogy a másik elhagyhatja őt, ahogy mondjuk az apja is lelépett, amikor a szülei elváltak. Úgy érzi, nem bírna ki még egy ilyen elhagyatottságot. Azért teszi kockára újra és újra a számára fontos párkapcsolatát, mert így bizonygatja magának, hogy az imádott társa nélkül is van élet. Ilyenkor sajnos egészen addig folytatja a hódításokat, amíg a lelke legmélyén nincs rend.

Megjavulhat a férfi?

Nézd meg videónkat arról, higgy-e abban, hogy megjavul a félrelépő pasi!

Az ideális pár illúziója

Az előbbihez hasonló okok miatt, ám még intenzívebb keresés programozódhat be valakinek a lelkébe, ha az egyik szülő hiányát úgy oldotta meg gyerekkorában, hogy elképzelt magának egy tökéletes apát vagy anyát. Az ő földi mását kutatja aztán felnőttként is. Nehezen éri be azzal, hogy a megfelelő társ van mellette. Tesztelnie kell, vajon létezhet-e nála netán még jobb is. A robotpilótája így folyton továbbhajtja, noha szereti azt, akivel él, nehezen nyugszik bele, hogy valóban megtalálta a számára igazit. Nem áll le addig, amíg az alap hiányérzetével nem néz szembe.

Tart, ameddig tart

Egy félrelépés hátterének pontos tisztázása mindig egyedi. Mérlegre kerülnek vágyak, félreértések, tudattalan kötések, vállalások, mintakövetések. Mindig egyénre szabottan kell dönteni arról is, lehet-e szó folytatásról. Garancia azonban semmire nincs. Legfeljebb esélyek valószínűsíthetőek. Ami ma igaz a szerelemben, az holnapra megváltozhat. Nézd tehát mindig úgy: ha megéled az itt és most boldog pillanatait, akkor mindennek van értelme, hiszen azok örökre megmaradnak majd neked.

Ezt is szeretjük