A harcos ókori királynő véres bosszút állt fia halála miatt - Tomürisz megvédte népét a perzsa királytól

A Masszaget szövetség királynője, Tomürisz legyőzte a perzsa királyt, aki meg akarta szerezni területeit. Bosszút állt fia halála miatt.

tomurisz cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos görög történetíró írt műveiben Tomüriszről, aki az i. e. 6. században uralkodott, és aki Hérodotosz szerint legyőzte a népét megtámadó perzsa királyt.

A harcos asszony a Masszaget szövetség ászi királynője volt, birodalma körülbelül a mai Türkmenisztán, Afganisztán, Kazahsztán és Üzbegisztán egyes részeire terjedt ki. Amikor pedig II. Kurus meg akarta szerezni területeit, mindent elkövetett, hogy megvédje népét, sőt fia halála miatt is bosszút állt.

Az ókor harcos királynője, Tomürisz

A masszagéták nomád népe Ázsia sztyeppéin élt, és a kor sok társadalmával ellentétben itt a nőknek nem csupán a „háziasszony” szerep jutott. Ők is ugyanúgy lovagoltak, harcoltak, és vezető szerepet egyaránt betölthettek. Lóháton és gyalogosan is küzdöttek, íjat, lándzsát vagy csatabárdot használtak az ütközetek során. Tomürisz férje halála után került a trónra, és fiával, Szpargapiszésszel mindent megtettek, hogy megóvják embereiket.

A Perzsa Birodalom királya, II. Kurus úgy döntött, terjeszkedni szeretne, és uralma alá akarta hajtani a Masszaget szövetséget is. Mielőtt odaküldte seregeit, először egy kicsit diplomatikusabb módszerrel próbálkozott: nagyköveteket küldött a királynőhöz, és házassági ajánlatot tett neki, ő azonban átlátott a szitán. Tudta, hogy király csak a területeit akarja megszerezni, így nemet mondott. Egyúttal pedig azt is üzente a perzsa vezetőnek, hogy a saját földjeinek irányítására összpontosítson ahelyett, hogy az övéit próbálja elfoglalni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csapdába csalták őket a perzsák

II. Kurusnak több sem kellett, a masszagéták határaihoz küldte seregeit, Tomürisz azonban nem ijedt meg. Figyelmeztette őt, hogy ha nem vonulnak vissza, három nap múlva megtámadják őket. A perzsa király pedig közben úgy döntött, egy trükkel verik át ellenségeiket a győzelem érdekében, ami azonban a saját bukásához vezetett. A katonák úgy tettek, mintha visszavonulnának, majd amikor a masszagéták továbbhaladtak, egy borral és étellel teli, hátrahagyott tábor várta őket. Eszükbe sem jutott, hogy csapdáról lenne szó, és általában nem is ittak alkoholt, ezért úgy döntöttek, megünneplik a győzelmüket. A perzsák kivártak, majd lecsaptak a bormámorban úszó seregre, és elfogták őket. Köztük volt Tomürisz fia is.

Szpargapiszész annyira megszégyenülve érezte magát a csapdába esés miatt, hogy azt kérte a királytól, hadd vessen ő véget a saját életének. II. Kurus beleegyezett, így a királynő fia végzett magával. Tomüriszt sokkolta a hír, az uralkodót okolta fia halála miatt. Megfogadta, hogy bosszút áll, és megöli őt. 

Véres bosszút állt fia halála miatt

Fenyegető üzenetet küldött az uralkodónak, és arra kérte, adja vissza neki a fia testét, II. Kurus azonban nem vette komolyan a szavait, és kérését sem teljesítette. Úgy vélte, nem lesz nehéz dolguk, és könnyedén legyőzik majd a náluk kisebb, gyengébb népet. Ez azonban nem így lett.

Tomürisz elszántsága, hevessége, népe iránti szeretete és bosszúszomja a perzsáknál is erősebb volt. Seregeivel legyőzte őket, és megölték II. Kurust is. A királynő megkerestette testét, majd mikor elvitték neki, levágta a király fejét, és egy vérrel teli tálba tette. 

- Bár élek és győztem, mégis megöltél engem, mert fiamat csellel elfogtad, ezért ahogy megígértem, kielégítem vérszomjadat!” - mondta Hérodotosz szerint. Története legendává alakult, és sokáig élt tovább, még a középkori művészek is lerajzolták a harcos királynőt. Egyes történetírók viszont megkérdőjelezik a történet valósságát, és úgy vélik, a király a saját otthonában halt meg. És hogy mi történt ezután Tomürisszel? Arról sajnos nem szólnak a fennmaradt források. 

Az ókor legnagyobb uralkodónői

Képeken mutatjuk azokat az uralkodónőket, akik mély nyomot hagytak országuk történetében és a történelemben is. Határozott, bátor és páratlan vezetők voltak, akik az egész társadalmukra nagy befolyást gyakoroltak. A következő asszonyok nevét mindenkinek ismernie kellene.

Borítókép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük