Ha ezeket tapasztalod, szakítsd meg a kapcsolatot a szüleiddel

A szülők kizárása az életedből többnyire nem jó döntés, van azonban pár eset, amikor indokolt lehet.

Kapcsolat megszakítása a szülővel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülő és gyermek közti kötelék elszakíthatatlan - vallják sokan. Ennek ellenére rengeteg olyan mérgező szülő-gyerek viszony van, ahol lehetetlennek tűnik feloldani a sérelmeket, ez pedig mindkét felet felőrli.

Ilyen esetekben először mindig érdemes a megoldásra törekedni, hiszen az állandó harag visszatartó erő a boldog és kiegyensúlyozott élet felé vezető úton. Léteznek azonban speciális esetek, amikor már semmi nem segít, csak a "zéró kontakt" szabály.

Kapcsolat megszakítása a szülővel

Az biztos, egy hasonló döntés kegyetlenül nehéz mindkét fél számára, mégis hosszú távon ez lehet az első lépés a gyógyulás felé. Lássuk, a terapeuta szerint mi az az öt helyzet, amikor lehet, hogy nem a megbocsátás a legjárhatóbb út. 

GettyImages-1331965968
Fotó: jeffbergen / Getty Images Hungary

1.  Amikor túl mérgező ahhoz, hogy megjavítsd

Manapság hajlamosak vagyunk mindenre rásütni, hogy mérgező. Fontos kiemelni, hogy egy hangos vitától vagy nézeteltéréstől nem lesz toxikus a szüleiddel való kapcsolat. Egy valóban mérgező viszony kimerítő, káros, és rengeteg intő jellel jár. Ilyen, ha hiába törekszel a kapcsolat megjavítására, minden erőfeszítés ellenére a rossz dinamikák ugyanúgy fennmaradnak.

2. Amikor bántalmazó a kapcsolat

Az abuzív kifejezéssel szintén érdemes óvatosan bánni. A bántalmazás rengeteg formát ölthet, lehet érzelmi manipuláció vagy fizikai erőszak. Ezek a kapcsolatok rendkívül mély sebeket tudnak ejteni, és sokat rontanak az egyén mentális jóllétén. Ilyen helyzetben a kapcsolat megszakítása nemcsak az önvédelem eszköze, hanem a biztonságérzet és a méltóság visszaszerzése felé tett szükséges lépés is.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

3. Amikor letagadják a traumáidat

Talán a legfájdalmasabb, amit egy szülő tehet, ha figyelmen kívül hagyja vagy elbagatellizálja gyermeke traumáit. Ettől garantáltan diszfunkcionális marad a kapcsolat, és állandósul a családi dinamikák körforgása. A problémák lesöprése olyan környezetet teremt, amelyben a gyermek érzelmi szükségletei nincsenek figyelembe véve.

Az elutasító hozzáállás fokozza az elszigeteltség érzését, és tovább mélyíti a sebeket. Ebben az esetben a szülővel való kapcsolat megszakítása lehet az egyetlen járható út a gyermek számára, hogy kitörjön a káros körforgásból, és saját érzelmi jóllétét helyezze előtérbe.

4. Amikor függőség van képben

Amikor egy szülő függőséggel küzd, az tornádóként pusztít végig a családon, káoszt és bizonytalanságot hagyva maga után. A függőség kiszámíthatatlan, és olyan viselkedést eredményezhet, ami feszültséggel és instabilitással járó környezetet teremt. A gyerek általában segíteni szeretne az addikció leküzdésében, viszont a támogatás az esetek többségében önmagában nem elegendő. 

GettyImages-1432630547
Fotó: Javi Sanz / Getty Images Hungary

Egy idő után muszáj hátrébb lépni a mentális egészség megőrzése érdekében. Muszáj határokat szabni, és teret engedni a másiknak, hogy saját gyógyulására koncentráljon, és megtegye a szükséges lépéseket.

5. Amikor elárul

Amikor egy szülő becsapja, átveri felnőtt gyermekét, a bizalom ugyanúgy elveszhet, akárcsak egy párkapcsolatban. Legyen szó pénzügyi vagy érzelmi átverésről, az árulás érzése mély sebeket ejt. Megingatják a szülő-gyermek kötelék alapját képező bizalom és kölcsönös tisztelet alapját, csalódást és fájdalmat hagyva maguk után. Azzal, hogy a sértett egyén megszakítja a kapcsolatot az áruló szülővel, lehetőséget teremt a gyógyulásra, és hogy helyreállítsák a magukba és a jövőbeli kapcsolatokba vetett hitet. 

10 egyszerű mondat, amitől boldog felnőtt lesz a gyerekből - Érdemes rendszeresen elismételni

Számít, mit mondasz a gyermeked előtt.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük