Mennyire vagy szociálisan intelligens? 6 lépés az odavezető úthoz
Néhány apróság is segíthet könnyebben kapcsolódni másokkal.

GettyImages-1136786218
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak, akik természetesen magas szociális intelligenciával rendelkeznek, és könnyen kapcsolatba lépnek másokkal.

Szerencsére bárki jobb szociális készségeket fejleszthet, és javíthatja másokkal való interakcióját.

A szociálisan intelligens emberek

Ismered azt a személyt, aki bármely helyiségbe be tud lépni, és zökkenőmentesen beszélgethet másokkal, függetlenül az ismeretségük fokától vagy érdeklődési köreiktől? Ez az egyén valószínűleg magas szociális intelligenciával rendelkezik.

GettyImages-1304189094
Fotó: 10'000 Hours / Getty Images Hungary

A magas IQ-nál vitathatatlanul fontosabb, hogy a szociális intelligencia nagymértékben meghatározza kapcsolataink minőségét, és elengedhetetlen a sikerekhez.

Az interakciók során az empátia és a határozottság mozgatórugójaként a szociális intelligencia elválaszthatatlanul kapcsolódik az érzelmi és szomatikus intelligenciához, a másik két kompetenciához, amely az emberi viselkedést alakítja.

Az erős munkahelyi kapcsolatok kialakításának fontosságát nem lehet alábecsülni - nagyban múlhat ezen az egyéni és vállalati szintű siker is. Megannyi előnnyel számolhatnak azok, akik időt szánnak a kapcsolatok ápolására a nagyobb kreativitástól kezdve a hatékonyabb döntéshozatalig. Az üzleti életen túl az erős kapcsolatok elősegíthetik a boldogságot és az elégedettség érzését is.

Michael Platt The Leaders Brain című könyvében a szociális agyi hálózatot vizsgálja, az agyterületek egymással összefüggő halmazát, amely minden társadalmi interakció mozgatórugója.

GettyImages-885690052
Fotó: Laurence Dutton / Getty Images Hungary

A szociális intelligencia fejleszthető képesség, így különféle módszerek elősegítik, hogy idővel könnyebben léphess kapcsolatba másokkal. Létezik néhány egyszerű, mégis bevált módszer a szociális intelligencia növelésére.

Lépések a szociális intelligencia fejlesztéséért

Az emberek testbeszéde sokat elárul arról, hogyan érzik magukat, még akkor is, ha nem mondják ki. Próbálj meg ráhangolódni arra, amit a másik személy mond „fizikailag”, a testével, valamint a hangjának tónusával. Ha a hallgató fizikailag érdektelen beszélgetés közben, a közlő fél is elveszítheti a társalgásba vetett bizalmat , ami tönkreteszi az interakciót.

Vegyél néhány mély lélegzetet minden találkozás előtt! A légzésre való összpontosítás hatékony módja annak, hogy a test és az elme ritmusát helyreállítsd, nyugodt, nyitott, harmonikus befogadó legyél! Gyakran elegendő ennyi is ahhoz, hogy frissen és eredményesen nekivághass az interakciónak.

A harmadik lépésben vedd észre, amikor az ítéleteid irányítják beszélgetéseidet, és szüntesd meg a helyzetet. Előfordulhat, hogy időnként azon kapod magadat, hogy arra figyelsz, te vagy partnered hogyan öltözködik, beszél, helyes-e, amit mondotok, és hasonlítgatod magad a másikhoz. Az ítélkezés és ez a fajta versengés a társadalmi intelligencia fejlesztésének legnagyobb gátja, mivel korlátozza a figyelmed és a másokkal való együttérzés képességét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a közvetlen szemkontaktus kihívást jelent számodra, kezdd el ezzel kitolni picit a komfortszinted! A magas szociális intelligencia kulcsfontosságú eleme, hogy fel tudod mérni, mit érez, mire készül a másik, ami egyértelműen látszik a szemből, melyet nem véletlenül neveznek a lélek tükrének is. A szem követésével nem csupán a beszélgetés kimenetele lesz világosabb, de a hallottak megértése, megjegyzése is könnyebbé válik.

A másokkal való együttérzés képessége, az empátia különösen fontos a társas kapcsolatok sikerei érdekében. E készség kialakulása több időt vehet igénybe, ám itt is nagy fejlődés érhető el némi tudatossággal. Kezdd azzal, hogy energiádat a hallgatásra összpontosítod, hogy valóban kapcsolatba léphess a beszélővel! Tegyél fel egyértelmű, érdeklődő és tisztázó kérdéseket is! Ne hagyatkozz az eldöntendő kérdésekre, hagyd, hogy kifejtse az illető az álláspontját, érzéseit, figyelj a miértekre is.

Ahhoz, hogy valóban tisztábban szeretnél látni, tegyél fel magadnak is olyan kérdéseket a beszélgetőpartnerekről, amelyek mélyebb betekintést nyújthatnak, mint például: „mit akar igazából mondani az illető?”, „mire gondol?”, vagy „mit szeretne elérni?”

A szociális képességekre tehát lehet tudatosan is edzeni, ám hibák mindig előfordulhatnak: tekintsd ezt a készséget egyfajta izomnak, melyet minél többet használsz, annál erősebb lesz az interakcióid során. Légy türelmes az "izomlázzal", a fejlődés során előbukkanó akadályokkal, nehézségekkel szemben, melyek részei a folyamatnak.

Így kezeli a problémásokat egy magas EQ-jú személy

A magas EQ-jú emberek képesek leépíteni a problémás személyeket, és elhárítani negatív hatásukat.

(Képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük