Szex: mennyi a normális?

Nézd meg, mit mond a szakértő

Kórossá válhat a szexualitás? Traumás élmény és szeretethiány is állhat a háttérben.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a férfi pornót néz, vagy gyakrabban van kedve szeretkezni, mint neked, felmerülhet a kérdés, nem kóros-e, hogy túlteng benne a vágy. A szex kapcsán általában nehéz megítélni, mi a túl sok, mert az egyéni igények mindig különbözőek.

Kórosságról vagy túlzásokról akkor beszélhetünk, ha az illető nem felszabadító, nyugtató, kellemes élményként éli meg az adott helyzetet és tevékenységet, hanem rögeszmés szükségét érzi annak, hogy újra és újra megismételje azt. Ennek rendel mindent alá, szinte megszállottá válik, ebből vezeti le a számára fontos dolgokat, és bármit megtenne azért, hogy például folyamatosan kielégült állapotban lehessen.

Ilyenkor az a legfontosabb kérdés, mi állhat vajon mindennek a hátterében. Mi motiválja azt, aki egy szexuális aktus közben érzi csak teljesnek önmagát, avagy a szexuális fantáziálgatás tölti ki számára szinte a nap 24 óráját.

A testiség - mint az egyetlen örömforrás

Amikor a kéj által okozott testi örömszerzés az önjutalmazással egyenlő, érdemes megvizsgálni, valójában mi hiányzik az illetőnek. A magányát viseli nehezen, az egyedüllét elől menekül el így? Netán a gyerekkorából hiányzó, meg nem élt szeretet próbálja ily módon pótolni, azaz intenzív szexuális stimulálással a szülőhiányát enyhíti?    

Fontos lehet az is, ki a partnere az ágyban, illetve a fantáziájában, álmaiban. Újraél valamit az aktusokban, amit egy korábbi partnerével megtapasztalt, majd elvesztett az esetleges szakítással, ám annyira fontos volt a számára, hogy képtelen elengedni? 

Előfordulhat az is, hogy a világ realitásaiból menekül el egy olyan helyzetbe, amely örömet jelent számára. A szexuális együttlét során kizárhat minden egyebet, és csakis arra fókuszálhat, ami neki biztosan jó.

Örökség, ami befolyásolhatja a nemiséget

Nagyon gyakori, hogy a szülők példája, nevelési stílusa van hatással arra, ki hogyan viszonyul aztán felnőttkorában a szexualitáshoz, vagyis meg meri-e élni a vágyait.  Egyik véglete ennek, hogy túlzott szabadosság jellemzi a családi mintát, azaz a szülők nem titkolják nemi életüket, sőt, még az sem tabu, ha netán külső kapcsolatuk is van.

Ezt a gyerek úgy élheti meg, hogy fellazul a család - mint összetartó egység - zártsága, amitől bizonytalanságérzete lesz. Felnőve megpróbálja másképp csinálni, és ehhez olyan partnert választ, akinek a szexualitás nem fontos. A családállítás módszere ugyanakkor arra jött rá, hogy a lelkében mindenki nagyon ragaszkodik a mintákhoz, így aki tudatosan próbálja kiépíteni a szülei ellenpéldáját, végül másolni fogja azt, ami elől menekülni próbált.

A családállítás

Nézd meg, hogyan segíthet a családállítás a visszatérő problémák megoldásában.

Így lesz - az előző példánál maradva - biztonságos családi keretekre vágyó, és emiatt a szexualitást is háttérbe szorítóból magányos szexfüggő, aki csakis a nemiségben talál örömöt. Illetve az, aki prűd nevelésben részesült, és arra törekszik, hogy felnőttként végre megélje mindazt, amit a szülei tiltottak, általában titokban cselekszik, kifelé ő az önmegtartóztatás szobra, ugyanakkor folyton szexvideókat néz, és szexpartnerkereső honlapokon regisztrálja magát.

Családi titkok nyomában

Olykor egy nagyon nehéz történetet hat a szexfüggőre. Akit gyerekkorában molesztáltak, az felnőttként lehet a nemiség rabjai is. A családállítás módszere meglepően vélekedik erről a taburól, és arra hívja fel a figyelmet, hogy vannak olyan esetek is, amikor élesen szétválik a társadalmi megítélés, a traumás élmény és a lélekszintű tapasztalás. Előfordul ugyanis, hogy egy gyereklány tudat alatt önként áll az apja, nevelőapja rendelkezésére.

Például a beteg anyját szeretné kímélni a helyettesítéssel, bármit megtenne azért, hogy egyben tartsa a családot. Inkább feláldozza magát, hogy otthon marasztalja a családfőt. Még nehezebb az a helyzet, amikor ez a rendellenes fizikai kapcsolat az egyetlen lehetősége a gyereknek, hogy úgy érezze, ő is fontos, odatartozik a szülői házhoz.

Amikor felnőttként a szexualitás rabja lesz, furcsa módon nem a rosszra emlékszik vissza, nem a trauma hat rá, hanem úgy él át minden nemi aktust, hogy jó kislány voltam, biztonságban vagyok.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Szembenézés

Ha netán magadra ismertél valamelyik példában, esetleg a partnered viselkedését fedezted fel egyikben vagy másikban, a legfőbb fegyvered a tisztázás lehet. Jó-e nekem így, valójában mit szeretnék? Érdemes felfedni a családállítás segítségével a túlfűtött szexualitás rejtett összefüggéseit, amennyiben változtatni akarsz, hogy ne a nemi életed adjon csupán örömöt, ne a szüleidhez mérd magad, és feldolgozhasd az esetleges traumás emlékeidet.

OLVASD EL EZT IS!

egyuttlakas lead
  • összeköltözés
  • párkapcsolati probléma

Miért tűnik el a szerelem összeköltözés után?

Ezt is szeretjük