- Megcsal a párom, de nem akarom elhagyni
Miért éppen velem történik ez?
Lehet folytatni a kapcsolatot, ha eltűnik a feltétlen bizalom?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Létezik-e tökéletes megbocsátás? Vajon lehet-e folytatni egy olyan kapcsolatot, amelyből eltűnik a feltétlen bizalom? Mibe kapaszkodhat, aki megpróbálja túlélni a társa hűtlenségét? Mi az ára annak, ha valaki rejtett lelki okok miatt olyat is bevállal, amivel valójában a boldogtalanságba betonozza be magát?

Csak veled, nélküled nem megy

Liza két éve él együtt Zoltánnal. Nagy szerelem előzte meg az összeköltözésüket, és persze házasságot, gyerekeket terveznek. A 29 éves lány mostanában azonban inkább múlt időt használ az előbbiekre, mivel fél évvel korábban kiderült, hogy nem ő az egyedüli nő Zoltán életében.

Egy eltévedt telefonüzenet buktatta le a párját, amiből hatalmas veszekedés kerekedett közöttük. A férfi néhány nappal később elköltözött a közös otthonukból.
Liza pedig hol kiborult és zokogott, hol pedig megpróbált racionálisan gondolkodni. A két véglet közül aztán a másodikat választotta. Úgy döntött, visszaszerzi Zoltánt.  

Taktikája a türelem volt, fegyvere pedig a megértés. A férfi nem tudott magyarázatot adni neki arra, valójában miért is lépett félre, Liza pedig nem faggatta, inkább azon igyekezett, hogy fátylat borítson a történtekre. Nem tudta volna elképzelni az életét Zoltán nélkül.

Mélyben forrongó indulatok

Amikor rájössz arra, hogy a párod félrelépett, fel kell tenned néhány kérdést magadnak. Te vajon miben hibáztál? Mi az, amit nem tudtál megadni neki?

A következő szempont a jövődről dönt: képes leszel-e ezzel a férfival úgy együtt élni, hogy soha, egyetlen egyszer se emlegesd fel azt, mit tett veled. Ő ugyanis egészen másként éli meg a kalandját, és nem gonosztettként jegyzi az emlékezetében.

Legfeljebb azt szégyelli, hogy téged megbántott vele. Liza például látszólag könnyedén vett minden akadályt, és Zoltánnal úgy élnek, mint azelőtt. Sajnos a látszólag szón van a hangsúly, mert a lány furcsa légszomjjal küzd, éjszakánként erős szívdobogással riad fel, és nyomasztó álmok gyötrik. Elment mindenféle kivizsgálásra, ám testi okát nem találták a tüneteinek. Ezután kötött ki a lány egy családállítási csoportban.

Hol kezdődik a megcsalás?

Bár számodra talán egyértelmű, mi számít megcsalásnak, lehet, hogy a férfinál máshol vannak a határok. Megkérdeztük az utca emberét, mi a véleménye a kérdésről.

Láthatatlan, erős kötések

Ez a módszer ugyanis felderítheti azokat a tudattalan összefüggéseket, amelyek sokszor magyarázatot adnak arra is, aminek tudatosan nem találjuk az okát. Ilyen például az a helyzet, amikor a megcsalást nem tudjuk megbocsátani a lelkünk legmélyén, mégsem vagyunk képesek elhagyni hűtlen párunkat. Ennek hátterében meghúzódhat például bármilyen gyerekkori hiányérzet, apám, anyám nem úgy szeretett, ahogy vágytam rá. Végre a párom segítségével ráleltem valami hasonló érzésre, amit mindig is kerestem, és most önként mondjak le róla azzal, hogy elhagyom őt?

De lehet az is, hogy hosszabb-rövidebb időre magadra hagytak a szüleid - mert kórházba kerültél, vagy külföldre mentek dolgozni, és így tovább -, amit úgy éltél meg a lelked legmélyén, mintha a léted veszélybe került volna. Ez a jelenség az ősbizalom elvesztése, és sokan úgy élnek egy ilyen trauma után, hogy soha többé nem akarnak egyedül maradni, képtelenek elhinni, hogy az életük úgy is kerek lehet, hogy nem valaki mással élnek együtt. Előfordulhat az is, hogy az elválásokban valamelyik szülőd halálát éled meg újra. Így épp azért nem vagy képes továbblépni, mert ösztönösen véded magad egy újabb gyásztól.

Valódi döntési helyzet: megyek, maradok?

Lizáról az derült ki, hogy egy családi mintát próbált továbbvinni. Azért fojtotta el magában a fájdalmat, amikor Zoltán megcsalta őt, mert így szolidáris lehetett az anyjával, sőt, a nagymamájával is, akik mindketten sokat szenvedtek a hűtlenkedő férjük miatt. A lány a családállítás segítségével rájött arra, hogy a női felmenői nem várják el ezt tőle, ő nyugodtan választhat egy olyan társait is maga mellé, aki nem kacsingat ki a kapcsolatukból. A lány testi tünetei hamarosan elmúltak. Képes volt arra is, hogy mérlegre tegye a viszonyát Zoltánnal. Meghozta a döntését, azt, ami számára megfelel, amivel valóban képes azonosulni a lelke legmélyén is. 

Ezt is szeretjük