Nem vagy elégedett az ágyban? Egy meglepő ok a háttérben
A gyerekkorodban lehet a gyökere annak, ha elégedetlen vagy a szexuális életeddel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akik túlzottan ragaszkodóak a kapcsolatukban, vagy épp egyáltalán nem, azok kevésbé elégedettek a szexuális életükkel, derül ki egy ausztráliai kutatásból, amelyről a livescience.com adott hírt.

A melbourne-i Deakin Egyetem kutatói, Christina Stefanou és Marita McCabe az Egyesült Államokból, Kanadából, Izraelből és Nagy-Britanniából származó tanulmányok eredményét vetette össze, az úgynevezett felnőtt kötődési stílusok és a szexualitás közötti összefüggést vizsgálva.

Kötődési stílusok

A kötődési stílusokat a pszichológusok két nagy csoportra osztják, a biztonságosan és a bizonytalanul kötődőkére. Az utóbbiakon belül a szorongó kötődők azok, akik túlzottan félnek a visszautasítástól és attól, hogy a párjuk elhagyja őket. Velük szemben az elkerülő kötődők kényelmetlenül érzik magukat a másik közelségében, és nem szeretnek függő helyzetbe kerülni. A biztonságosan kötődők viszont megtalálják a helyes egyensúlyt a kapcsolatban, és nem esnek egyik végletbe se.

Bizonytalanok

A tanulmányok szerint a bizonytalanul kötődő férfiak és nők is kevésbé voltak elégedettek a szexuális életükkel, mint a biztonságosan kötődők. A bizonytalanul kötődő nők kisebb szexuális vágyról számoltak be, és az orgazmussal is problémáik voltak, míg a férfiak merevedési zavarokról panaszkodtak.

A szorongó kötődők hajlamosabbak voltak egyenlőségjelet tenni a szex és a romantikus szerelem közé, és a szexet gyakran a bizonytalanság csökkentésére és az intimitás növelésére használták. Az elkerülők inkább különválasztották a szexet és a szerelmet, viszont az intimitás elérése nem volt céljuk.

A ragaszkodóbbaknál bizonyos fokú szexuális hiperaktivitás is megfigyelhető, amennyiben túl nagy hangsúlyt helyeznek a szexre, és különösen érzékenyen érinti őket, ha a párjuk valamiért nemet mond. Az elkerülők viszont szexuálisan egészen passzívak lehetnek.

Az eredet

A kötődési stílusok a gyerekkorból származnak, ahol a szeretett személyekkel való interakció mintái, vagyis a velük kapcsolatos hitek, elvárások is gyökereznek. A kötődéselmélet szerint, ha a gyerek azt érzi, hogy szerettei elérhetőek, és reagálnak az igényeire, biztonságos kötődővé válik.

Ha azonban következetlenek a szülők, és nem mindig lehet rájuk számítani, a gyerek hajlamos lehet a szorongó kötődésre, ami túlzott ragaszkodással járhat, illetve azzal, hogy akár agresszívan tartsa fenn a körülötte lévők figyelmét. Ha viszont a szülők elérhetetlennek bizonyulnak, az valószínűleg elnyomja a gyerek igényeit, így az elkerülő kötődővé válik. A terapeuták szerint a kötődési stílusok felismerése új módszereket eredményezhet a szexuális problémák kezelésében. 

Te milyen típusú kötődő vagy? Okozott már ez problémát a kapcsolataidban?

Ezt is szeretjük