Ez történik az agyadban, amikor szerelmes vagy: különleges felvételek
Kutatók fMRI segítségével megvizsgálták a szerelmesek agyhullámait.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szerelem varázslatos érzés, mégis sokan próbálták és próbálják tudományosan megfejteni, hogyan születik, és milyen agyi folyamatok kísérik. A legutóbbi kutatás például azt tárta fel, a szerelemérzés milyen változásokat idéz elő az agyhullámokban.

FMRI felvételek: aki még nem volt szerelmes, aki szakított és aki szerelmes

Mindezt az itt látható fMRI-felvételek alapján elemezték. A kíváncsi kutatók a kínai Southwest University szakértői voltak, akik 100, az intézményben tanuló diák bevonásával végeztek fMRI-, vagyis funkcionális mágneses rezonancia vizsgálatot, amely az agyhullámokat mutatja ki.

A résztvevőknek nyilatkozniuk kellett, szerelmesek-e, voltak-e már valaha, és éppen mi a kapcsolati státuszuk. Végül a kutatók elkülönítettek három csoportot: 34 főt, aki elmondása szerint 4-18 hónapja szerelmes, 34 főt, aki nemrég szakított szeretett párjával, és 32 főt, akik állításuk szerint még sohasem voltak szerelmesek. Az ő agyhullámaikat vetették össze.

Az eredmények szemmel láthatók

A kutatók eredményei szerint azok agyában, akik éppen akkor szerelmesek voltak, több területen megnőtt az agyi aktivitás: minél régebb óta voltak szerelmesek, annál több fokozott aktivitású terület volt látható fMRI-felvételükön. Szemben velük akik nemrégiben szakítottak, illetve nem szerelmes résztvevők voltak, azok agyában kevesebb ilyen fokozott aktivitású terület volt tapasztalható.

A kutatók tehát kimutatták felvételeiken a színpompás, az agyi aktivitást részletező foltok segítségével, hogy a szerelem szemmel látható az emberi agyban - igaz, ennek csak a tudomány, a hétköznapi ember nem veszi nagy hasznát, miután senki nem cipelheti kérdőn a párját vizsgálatra, vajon tényleg szereti-e, vagy csak mondja.

Elmúlt a szerelem?

Képgalériánkban összefoglaltuk a jeleket, amelyeket jobb idejében észlelni és tudomásul venni.

Kép forrása: www.scientalert.com

Ezt is szeretjük