Elképesztő, mi történik az agyban, amikor szerelmes leszel - A legerősebb függőségen is túltesz

Kutatók vizsgálták meg, mi történik az agyban, ha szerelmes leszel, és ha szakítanak veled. Hihetetlen erős a hatásuk.

szerelem cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az köztudott, hogy például az orgazmus is elképesztő hatással van rád, hiszen nemcsak boldogabb és egészségesebb leszel, hanem rengeteg más területen is pozitív dolgokat művel a testeddel. De nemcsak a szex, hanem már maga a szerelem is hihetetlen változásokat képes előidézni benned.

A kutatók ugyanis régóta próbálják kideríteni, hogy mi történik, ha megjelenik a rózsaszín köd, és Ámor nyila célba talál. A sok vizsgálódásnak pedig meg is lett az eredménye: rengeteg mindenre rájöttek azzal kapcsolatban, hogyan hat rád a szerelem.

Ez történik az agyadban, ha szerelembe esel

A legmeglepőbb dolgok persze az agyadban zajlanak miatta, amik aztán az egész szervezetedre, a gondolataidra és az érzéseidre is kihatnak. A Helen Fischer vezette kutatás pont ennek a jelenségnek a vizsgálatára irányult, és a szakértő a TED tudományos, szórakoztató, ismeretterjesztő színpadán tartott előadásában el is mondta, milyen érdekességeket fedeztek fel. Nézd meg a videón, mit mesélt, de alatta el is olvashatod magyar fordításban.

Én és a kollégáim, Art Aron, Lucy Brown és még néhányan, 37 őrülten szerelmes embert vetettünk alá egy funkcionális MRI-agyröntgenvizsgálatnak. 17-et, akik boldog szerelmesek voltak, 15-öt, akit épp most hagytak el, és most kezdjük a harmadik kísérletünket: olyan embereket tanulmányozunk, akik azt mondják, még mindig szerelmesek, 10 vagy 25 évi házasság után is.

Egy tanulmányban, amit főiskolai hallgatók között végeztek, sok kérdést feltettek a szerelemmel kapcsolatban, de az a kettő, ami leginkább szembeötlött számomra, a következő: "Visszautasított-e már valaki téged, akit igazán szerettél?". A második kérdés az volt: "Elutasítottál-e már valakit, aki igazán szeretett téged?". És mind a nők, mind a férfiak majdnem 95%-a igent mondott mindkettőre. Szinte senki sem jut ki a szerelemből élve.

Néhány évvel ezelőtt elhatároztam, hogy belenézek az agyba, és tanulmányozom ezt az őrületet. Az első tanulmányunkat olyan emberekkel, akik boldog szerelemesek voltak, széles körben publikáltuk, így erről csak keveset fogok beszélni. Aktivitást találtunk egy nagyon apró részben az agyalaphoz közel, amit ventrális tegmentális területnek hívnak (VTA). Aktivitást találtunk néhány olyan sejtben, amit ApEn sejtnek hívnak. Ezek a sejtek valójában dopamint állítanak elő, egy természetes stimulálást, és szétszórják sok más agyi területre. Valójában ez a terület, a VTA, része az agy jutalmazó rendszerének. Ez jóval a tudatos gondolkodási folyamat alatt, az érzelmeink alatt van. Része annak, amit agytörzsnek hívunk, összefüggésben az akarattal és motivációval, a fókusszal és a sóvárgással. Tulajdonképp ugyanez a terület, amiben aktivitást találtunk, akkor is aktívvá válik, amikor a kokain lázát érezzük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

De a romantikus szerelem sokkal több, mint egy kokainos csúcs. A romantikus szerelem egy rögeszme. Hatalmába kerít. Elveszítjük a magunkkal kapcsolatos érzékeinket. Nem tudjuk megállni, hogy egy másik emberi lényre gondoljunk. Valaki tábort ver a fejünkben.

És mi történik, ha elhagynak?

Lucy Brown, aki a projektünk idegtudósa és én azoknak az adatait is tanulmányoztuk, akiket akkor vizsgáltunk meg, amikor éppen elhagyták őket. Tulajdonképpen nagyon nehéz volt, hogy megvizsgáljuk ezeket az embereket, mivel olyan rossz formában voltak. Szóval akárhogy is, az agy három területén találtunk aktivitást. Találtunk aktivitást azon az agyterületen, pontosan ugyanazon az agyterületen, ami az intenzív romantikus szerelemmel függ össze. Milyen borzasztó. Tudják, amikor elhagyják, az egyetlen dolog, amit tenni szeretne, hogy egyszerűen csak elfelejtse azt az emberi lényt, és aztán folytathassa az életét, de nem így történik, hanem még erősebben szereti.

Más agyterületeken is találtunk aktivitást az agyi régióban, ami a nyereségek és veszteségek kalkulálásával van összefüggésben. Az agynak egy része, a nucleus accumbens gyökere, ami aktív lesz akkor, amikor méregetjük a nyereségeket és veszteségeket. Ez az agyterület válik aktívvá akkor is, amikor hatalmas kockázatot is hajlandóak vagyunk vállalni az óriási nyereségért vagy az óriási veszteségért.

Végül, de nem utolsósorban, aktivitást észleltünk egy agyterületen, ami a mély kapcsolatokért felelős egy másik személlyel. Nem csoda, hogy az emberek világszerte szenvednek, és olyan sok bűntényt követnek el szenvedélyből. Amikor visszautasítottak a szerelemben, nemcsak a romantikus szerelem érzése tölt el, de mély kötődést érzünk ahhoz a személyhez. Továbbá a jutalmazásért felelős agyi kör is működik, és intenzív energiát és erőteljes fókuszt érzünk, intenzív motivációt és akaratot arra, hogy mindent kockára tegyünk, hogy megnyerjük az élet legnagyobb díját.

Olyan, mint a káros függőségek

És valóban, a szerelemnek minden jellemzője megvan, ami egy káros szenvedélyre jellemző. Arra az emberre koncentrálunk, megszállottan gondolkodunk rajta, vágyakozunk utána, eltorzítjuk a valóságot, az akaratunkat, hogy vállaljuk a hatalmas kockázatot, ami ennek az embernek a megnyeréséhez kell. És rendelkezik a káros szenvedély három fő tulajdonságával. Tolerancia, leszokások és végül a visszaesés. Van egy barátnőm, aki épp most kezd túl lenni egy szörnyű szerelmi eseten, körülbelül hónapig telt, mire most már kezdi jobban érezni magát. Egyik nap autózott a kocsijával, és hirtelen hallott egy dalt az autórádión keresztül, ami emlékeztette a férfira. És nemcsak az azonnali vágyakozás tért vissza, de le kellett húzódnia az út szélére, és sírni. Így egy dolgot szeretnék mondani az orvostársadalomnak, a jogásztársadalomnak, sőt, az egyetemista közösségnek is, hogy lássák, értik-e, hogy valójában a romantikus szerelem azon anyagok egyike a Földön, amelyek a leginkább függőséget okoznak.

Fordította: Szűcsné Kozma Ildikó

Ezt is szeretjük